Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Pi Sayısı

Pi sayısının matematik biliminde bir sayınında ötesinde temel bir sabit kabul edilmesi, daire ile olan ve hiçbir zaman değişmeyen ilişkisinden kaynaklanır. Pi; bir dairenin çevresinin, çapına bölünmesi ile bulunur. Bu sayı kimi kaynaklarda Ludolph sayısı ve Arşimet Sabiti olarak bilinmektedir. Pi sayısının en yaygın kullanımı 3,14' tür.
 
Formüllerin içerisinde Pi değeri bulunabilir. Pi değeri asıl değerine ne kadar yakın alınırsa o kadar gerçek sonuç alınır. Değeri olmayan matematiksel problemler için virgülden sonra iki tane rakam yeterli iken aşırı hassas hesaplamalar yapacak bir cihaz için aslında Pi değerine en yakın sonuç en iyi performansı verir. Ayrıca yapay zeka algoritmalarında da kullanılır.
 
Bilgisayarların gücü ve hızı Pi sayısı ile deneniyor. Bilgisayar teknolojisi gelişmesini Pi sayısına borçlu. Bilgisayar Pi sayısından üretilmiş, Pi sayısının başka bir sayıyla çarpımının 40 binde durması sonucu bilgisayar ortaya çıkmıştır.
 
Çok büyük, küçük sayılar genelde şifreleme işlemleri için kullanılır. Örneğin Bitcoinlerin şifrelemeleri asal sayılar üzerinden olur. Mining denen işlemde bilgisayarlar üzerinden yeni bir asal sayı bulup daha önce olmayan bir coin yaratmak demektir.
 
Pi sayısının nasıl ve kim tarafından bulunduğu kesin olarak bilinmemektedir. Nedeni Pi sayısının farklı devirlerde, farklı milletler tarafından kullanmasıdır. Babiller, Orta Doğu ve Akdeniz uygarlıklarının Pi sayısının varlığından haberdar oldukları bilinmektedir. Farklı uygarlıklar Pi sayısı için farklı sayılar kullanmıştır.
 
Pi sayısına her basamak ekleyen insan için çeşitli para ödülleri vardır.
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..