Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '10

 
Kategori
Resim
 

Picasso ve Guernica

Picasso ve Guernica
 

İspanya' da Bask Bölgesindeki Guernico kentinin 26 Nisan 1937' de General Franco yanlısı Alman bombardıman uçakları tarafından yerle bir edilmesinin üzerinden bir hafta bile geçmeden Picasso bir resim yapmaya başlar. Cumhuriyetçi İspanya Hükümeti haziranda açacakları bir fuar için Picasso’dan bir resim yapmasını istemiştir .

Picasso yirminci yüzyılın en ünlü resmini yapar. Faşizme ve savaşa karşı bir protesto resmidir Guernico. Resimde bomba yoktur.Uçak yoktur.Patlama yoktur. Yıkılan bir kenti de göremezsiniz. Ama acı çeken bedenler vardır. Gözlerden şiddet okunur. Parçalanmış bedenden ayrılmış uzuvlar vardır. İnsanların acıları ve şikayetleri resmedilmiştir. Resim fotoğraf gibi değil farklı olmalıdır. Duygular yansıtılmalıdır tuvale. Fotoğrafta duyguları yansıtabildiği zaman sanat eseri değerini kazanmıyor mu?

Picasso Fransa ‘da yaşayan İspanyol bir sanatçı. İspanya feodal geleneklere sahip bir ülke sanırım biraz da Türkiye’ye benziyor. Picasso köylü bir aileden gelmiyor yani ailesi feodal geleneklere sahip değil. Babası resim öğretmeni ve entelektüel bir çevresi var. Picasso harika çocuk. Babasının oğlundaki yeteneği keşfettikten sonra resim yapmayı bıraktığı rivayet edilir. Picasso önce Madrid ve Barselona’ da daha sonra da Paris’ te yaşamaya başlıyor.

Picasso kübist bir ressam. Kübizmin ne olduğunu biliyoruz. Kübistler tablolarında geometrik şekiller kullanıyor. Uzayda üç boyutlu bir cisim iki boyutlu olarak gösteriliyor ve tüm boyutlar aynı resimde yer alıyor. Kübizmin ilk örneğini Picasso verir. Avignonlu Kadınlar.Bu resimde beş genelev kadını vardır. Bu kadınların öylesine etkileyici vahşi bakışları vardır ki. Görenleri afallatır. Bu dönemlerde Picasso’nun bu tür kadınlardan kaptığı zührevi bir hastalığı olduğu sanılıyor.

Picasso resmin yanı sıra bale ile de ilgilenir. Kübistler klasik baleyi özentili ve yapmacık bulurlar. Dikkat ederseniz Picasso’nun resimlerinde hep palyaçolar, sokak sanatçıları, panayır göstericileri vardır. Klasik baleye alternatif olarak arkadaşlarıyla birlikte ‘Parade’ isimli değişik bir bale kareografisi hazırlar. Tam bir çılgınlıktır. Sahnede yedi kişi vardır. Bir Çinli sihirbaz, bir Amerikalı kız, iki akrobat ve bir sahne yönetmeni. Sahne yönetmenlerinden birisi Fransız ve ağaç, diğeri ise Amerikalı ve gökdelen, üçüncüsü ise bir at görünümündedir. Görünümler ve şekiller kübisttir. Bu yönetmenler dekor niyeti ile sahnede dolaşırlar. Oldukça dev boyutlarda oldukları için dansçılar bunların yanında minicik kalmaktadır. Kukla gibidirler. Tabii bu eser oldukça tepki alır. Eser klasik baleye bir hakaret olarak nitelendirildi. Başarısız bulundu.Picasso daha sonra da değişik kareografi denemelerinde bulundu. Picasso 1944’te Fransız Komünist Partisine girer.

Arkadaşlarının birçoğunun direniş hareketinin içinde olması Picasso’nun bu hareketlere katılmasa da bu hareketin içinde yere almasına sebep oluyor.Şimdi Komünist Partisini herhangi bir siyasi parti olarak algılamamak lazım.Komünist Partilerin felsefe ve sanat çevrelerine bir çok ismi kazandırdığı düşünülürse önemi anlaşılır. Einstein, Mayakovski, Brecht ve Eluard Komünist Parti üyesidirler. Komünist Partinin Picassoya katkısı onun sosyalist ülkelerde tanınması yönünde olmuştur.Picasso’nun Barış Güvercini posteri birçok ülkede duvarlara milyonlarca kez asılır.

Picasso’nun sınırsız cinselliği içeren eskizleri ressamın yaş dönemine göre değişimler gösterir. Erkek yaşlandıkça kadın gençleşmektedir. Ressamın özel yaşantısındaki tercihleri gibi.

 
Toplam blog
: 36
: 1773
Kayıt tarihi
: 22.02.10
 
 

Küçük notlar ve kısa paylaşımlar; yazacaklarım yaşadıklarım olacak. Sinema tiyatro ve kitaplar va..