- Kategori
- Güncel
Pidede domuz, sucukta eşek eti…
Pidede domuz, sucukta eşek eti…
Teknoloji, ahlak ve ciddi denetim olursa ancak insanların yararına olabiliyor. Değilse ne yediğimizden ne kullandığımızdan hayır yok.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde aralarında köklü kuruluşların da yer aldığı bazı markaların ürünlerinde hileler tespit edildi. İşte denetime takılanların bir kısmı aşağıda.
FİRMA ADI |
ÜRÜN ADI |
MARKA |
Aliçler Sucuk Erenler/SAKARYA |
Isıl İşlem Görmüş Sucuk Benzeri Ürün |
Nazifoğlu |
Çiftarslanlı Et ve Et Ürünleri AFYONKARAHİSAR |
Isıl İşlem Görmüş Sucuk Benzeri Ürün (%100 Dana) |
Çiftarslanlı |
Elmalı Çiftliği Süt Ürünleri Gıda San. Tic. Ltd. Şti. ANTALYA |
Geleneksel Tereyağı |
Elmalı Çiftliği |
Akdeniz Süt Ürn. ve Gıda San. Tic. Tur. Ltd. Şti. ANTALYA |
Yarım Yağlı Homojenize Yoğurt |
Akdeniz |
Onurtur Ak. İnş. Nak. Tur. San. Tic. Ltd. Şti. MARDİN |
Yoğurt |
Onurköy |
Mutlu Tolga Gıda İnş. Petrol Turizm Tarım Hay. Orman Ürün. San. ve Tic. Ltd.Şti. AFYONKARAHİSAR |
Yağlı Tulum Peyniri |
Ilgaz Yaylası |
Güldemce Gıda İnş. Oto. San. Tic. Ltd. Şti. KONYA |
Yağlı Eritme Peyniri |
Bacanaklar Güldem Süt |
Nurs Lokman Hekim Gıda Tarım Bitki Med. San. Tic. Ltd. Şti Yüreğir/ADANA |
Süzme Çiçek Balı (Diastaz Sayısı, Fruktoz/Glikoz, Fruktoz+Glikoz, C4 Şeker Oranı %, Balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı) |
Balderesi |
Milenyum Pide Pizza Kebap Salonu Bornova /İZMİR |
Kıymalı Pide |
Milenyum Pide |
Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş Kemalpaşa/İZMİR |
Uzun Soyulmuş Sosis (%100 Dana) |
Pınar |
Özok Gıda Salihli |
Isıl İşlem Görmüş Sucuk Benzeri Ürün (Dana eti) |
Salihli Özok |
Kuşkusuz denetimler sıklaştırılıp yaygınlaştırılsa çok daha çarpıcı sonuçlarla karşılaşmamız mümkün. Laf başı geldiğinde müslşümanlığımızla öğünürüz. Bir çoğumuz da müslümanlık maskesi arkasına saklanıp başkalarının zararına işler yapmaktan çekinmeyiz.
Basit bir araştırma her şeyi ele veriyor. En ucuz satan yerde dana kıymanın kilosu 20 Tl. Piyasada kilosu on liraya sucuk satan yerler var. İnsanın aklına önce kesilmiş hayvanın yenmeyen nereleri varsa kıyma yapılıp sucuğa veya salama katıldığı düşünvesi geliyor. Ne kadar miğde bulandırıcı değil mi?
Birde ülkemizde yıllık yaklaşık üçbin ton domuz eti üretiliyor. Bu kadar domuz etini yiyebilecek kadar gayri müslim bulunmadığına, domuz eti ihracatı olduğunu da duymadığımıza göre bu etler nereye gidiyor dersiniz?
Yukarıdaki araştırmaları tebrik ediyoruz. Ancak bakanlıktan sağlığımız konusunda bari ayrımcılık yapmadan bu işlerin üzerine daha ciddi gidilmesini istiyoruz. Mesela İstanbul şöyle dip köşe bir araştırılsa nasıl olur acaba?
İzmir 2012