Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Pierre Loti' nin kuklalari

Pierre Loti' nin kuklalari
 

Pazar günü (23.09.2007) Dolmabahçe Sarayı'nda "Eşek Postu Küçük Tiyatrosu & Pierre Loti'nin Kuklaları" sergisine gittim.

Fransız plastik sanatçı Jean-Michel Othoniel, ismi İstanbul’a olan sevgisiyle bütünleşmiş ünlü Fransız yazar Pierre Loti’nin Rochefort’daki evini ziyareti sırasında yazarın çocukken yaptığı kuklaları yerleştirdiği kutuya rastlar. Üzerlerine insan yüzleri çizilmiş kiraz çekirdekleri, peri veya 1860’lı yılların burjuva kıyafetleri giydirilmiş kibrit çöpleri ve hamurlardan yapılmış küçük bebekler. Çocuk Pierre Loti, ilk eserini sakladığı kutunun üzerine, “Belki bir gün birisi bu Eşek Postu Küçük Tiyatrosu’nu sahneler” diye not düşer.

Çocuk Pierre Loti’nin ilk eserini sakladığı kutunun üzerine, “Belki birgün birisi bu Eşek Postu Küçük Tiyatrosu’nu sahneler” notuyla harekete geçen Jean-Michel Othoniel, Pierre Loti’nin dileğini yerine getirmeye karar verir ve dikkate değer bir incelik ve titizlikle camdan bir dünya içerisinde Perrault’nun bir masalından esinlenen kişileri sahneye koyar.

Öneriler:

* Sergi denilince aklınıza kocaman bir salonda bir yığın şey görmek gelmesin.
* Toplam 4 masa'dan oluşan sergi sizleri şaşırtmasın.
* Masaların renklerine dikkat edin.
* Eşek Postu masalını okumadan masalarda gezmeye kalkmayın.
* Fotoğraf çekmek için ışıklandırma berbat. Gerçekten kaliteli bir fotoğraf makinası ile gidin.
* Eğer bu sergiyi kaçırırdıysanız ÜZÜLÜN.
* 28 Eylül son gün.

''Ülkenin kraliçesi ölmeden önce kocasına ülkenin en güzel kızıyla evlen vasiyetinde bulunuyor. Eşini kaybetmenin verdiği acıyla kral, deliliğin eşiğine geliyor ve ülkenin en güzel kızı olan kendi kızıyla evlenmek istiyor.

Kızı bu fikirden dehşete kapılıyor ve evlilik gerçekleşmesin diye babasından yapılması imkansız isteklerde bulunuyor. Önce 'Bana zaman renginde bir elbise yap' diyor ve kral yapıyor. Sonra güneş renginde istiyor, kral yapıyor. Daha sonra 'Ay renginde yap' diyor, yapıyor. Hepsi gerçekleşince kız bu kez kralın en sevdiği eşeğinin postunu getirmesini istiyor. Kral eşeğine kıyıyor ve postunu kızına veriyor. Bu dilek de gerçekleşince kız ne yapacağını bilemiyor. Sonunda bu posta bürünüyor ve eşek kılığına girip saraydan kaçıyor. Daha sonra her masalda olduğu gibi bir prensle karşılaşıyor ve mutlu bir hayat sürüyor.''

Masaların sıralanması masaldaki sıraya uymuyor. Güneş masası ayrı bir yere konulmuş. Masaların renklerine dikkat edin ve masaldaki sırayı takip edin. Daha anlamlı oluyor. Mutlaka bir yerlerden bu masalı bulup okuyun.

Ben masalı komik, sergiyi anlamlı, kuklaları muhteşem ve cam eserleri çok güzel buldum.

Size de öneririm.

Çektiğim fotoğrafların tamamını space'ime koydum. Lakin genel olarak Fotoğraf bölümünün yayında tutmuyorum. Olurda yayınladığım bir ana denk getirebilirseniz: http://tekinerx.spaces.live.com/ adresinde bulabilirsiniz.

Tekiner® - 24092004

 
Toplam blog
: 13
: 435
Kayıt tarihi
: 19.09.07
 
 

Ben İstanbul'da yaşayan ve İstanbul'da yaşamayı "İşte yaşamak bu kardeşim" şeklinde özetleyen biriyi..