Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '07

 
Kategori
İstanbul
 

Pierre Loti adını değiştirmeye kalkmak ve bir şehrin belleğini silmek

Pierre Loti adını değiştirmeye kalkmak ve bir şehrin belleğini silmek
 

Eyüp Belediye Başkanının Pierre Loti Tepesinin adının Eyüp Sultan Tepesi yapmak istemesine karşı çıkan İstanbul Belediye Başkanı şehrin belleğini gündeme getirerek neden karşı çıktığını ne güzel anlattı (1). Televizyondaki haberlerde KanalD muhabirinin eleştirel sorusu herşey çok güzel açıklıyordu: “Belediyenin başka işi yok mu? ”

Pierre Loti 1850-1923 yılları arasında yaşamış, defalarca İstanbul’a gelmiş, İstanbul’u sevmiş, İstanbul’u yazmış ve güzel tanıtmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı sayfalarında Zeynep Kerman imzalı bir yazı Pierre Loti hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor(2). Bu yazıdan aktaracağım iki kısa alıntı Pierre Loti’nin bizim için ne ifade ettiğini çok güzel açıklıyor:

“1913 yılındaki son ve yedinci gelişinde Loti, büyük merasimle karşılanır. Sultan Reşad kendisini kabul ederek görüşür.”

“Pierre Loti’nin 1920 yılının son aylarında felç geçirmesi, Türk kamu oyunda büyük bir üzüntüyle karşılanır. 1921 yılında Müfide Ferit Tek’in başkanlığında bir heyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Loti’yi ziyaret eder ve kendisine fahri hemşehrilik şehadetnamesi sunulur.”

7. Yüzyılda İstanbul'un kuşatması sırasında şehit olan Eyüp Sultan, İstanbul tarihinin önemli kişilerinden biridir, . Tarihimiz boyunca Eyüp Sultan’ı hep önemsemişiz. İstanbul’da büyük bir yerleşim alanına ve büyük bir camiye adını vermişiz.

Eyüp Sultan ve Pierre Loti, İstanbul adıyla özdeş adlardır. Birinin adını silip diğerini yazmaya kalkmak İstanbul’a ihanettir.

Bir kente, bir semte, bir caddeye, bir sokağa, bir tepeye yapılacak en büyük kötülük adını değiştirmektir. Bizdeki yerlerin adlarını değiştirme merakını anlamak çok zor. Sanki bütün işler bitti, bütün sorunlar çözüldü de sıra ad değişikliğine geldi.

İnebolu’da doğdum. Doğduğum yerden ayrılsam da hiç kopmadım, çünkü ben doğduğum ve büyüdüğüm yeri çok sevdim. Birkaç yıl önce biriler çıktılar ve İnebolu’nun adını Yiğitinebolu yapalım dediler. Sonra işi daha ileri götürdüler ve Meclis’e ad değişikliği için yasa önerisi verdiler. Her partinin milletvekilleri İnebolu’ya iyilik yapmak adına bu öneriyi destekliyorlar ve bir an önce gündeme almak için uğraşıyorlar. İnebolu’da Yiğitinebolu adını isteyenler var ancak benim gibi istemeyenler de var (3). Bu ad değişikliğiyle İnebolu’nun Kurtuluş Savaşımızdaki kahramanlığını ödüllendireceklermiş. Oysa bu yapmaya çalıştıklarıyla benim gibi bir İneboluluyu cezalandırıyorlar. Benim atalarım kahramanlık yaptığı için benim çok sevdiğim İnebolu’nun adını çok saçma ve komik bulduğum “Yiğitinebolu” adıyla değiştirmek istiyorlar. Bu saçmalığa engel olmaları için TBMM’ye güvenmek istiyorum. Değiştirseler bile “Yiğitineboluluyum” gibi komik sözcüğü asla kullanmayacağım.

Ankara’da Bahçelievler semtindeki caddelerin adını değiştirdiler. Herkesin tanıdığı Yedinci Cadde’nin adını Aşkabat Caddesi yaptılar. Bırakın başkalarını bu cadde üzerinde oturanlardan bile Aşkabat adını bilmeyen o kadar çok kişi vardır ki. Bu değişiklik olalı on yıldan çok olmuştur ama hala yeni adları kullanan hemen hemen hiç yok. Birkaç yıl önce Belediye olumlu bir karar alıp levhalara parantez içine caddelerin eski adlarını yazdı. Böylece karmaşa azalmış oldu. Azerbaycan, Taşkent, Bişkek, Kazakistan adlarının hangi caddeye ait olduğunu hala karıştırdığımız olur ama 1., 3., 4., 8, caddeleri herkes bilir.

Şehirler büyüyor, yeni köprüler yapılıyor. Varolan caddelerin, sokakların adını değiştirmek yerine yeni adları yeni yapılanlara versinler, eski adları değiştirmesinler, şehirlerin belleğini silmesinler.

(1) AKP'li belediyenin şaşırtan teklifi. Başkanlığını Ahmet Genç'in yaptığı AKP'li Eyüp Belediyesi, yüz yıllık Pierre Loti Tepesi'nin adını Eyüp Sultan Tepesi olarak değiştirmek için teklif sundu:
http://www.milliyet.com.tr/2007/02/13/guncel/gun01.html

(2) Kültür ve Turizm Bakanlığı web sitesinde sayfa adreslemesi referans olarak sunulması olanaksız şekilde yapıldığı için adresi veremiyorum. Google’da yazarın adını arayarak bu yazıya ulaşabilirsiniz.

(3) İnebolu’nun adına dokunmayın (14 Ekim 2006-Milliyet Blog):
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=9935

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..