Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '13

 
Kategori
Güncel
 

Pilotsuz Uçaklar

Pilotsuz Uçaklar
 

Dünkü haber bültenlerinde ilginç bir haber vardı. ABD, kendi savaş gemisinden insansız uçak kaldırmış. Savaş gemisinden kalkmak ve gemiye iniş yapmak için özel olarak tasaralanan, ABD'nin merkez üs olarak hizmet vermeleri için başka ülkelerden izin almadan dünyanın her yerinde kullanabileceği X-47B insansız uçağının, USS George H. W. Bush'dan başarılı bir şekilde kalkış yaptığı bildirilmiş. Bu uçak öyle model uçaklar drone'lar gibi de değil. Bire bir savaş uçağı boyutlarında. Yani adamlar şehit vermeden icabında robot uçaklarla savaşabilecek kapasiteye erişmişler.

Yine bugün Türkiye gazetesindeki aşağıdaki habere göre de dünyada ilk defa bir yolcu uçağı pilotsuz olarak uçmuş. Haberi şöyle;

"Dünya'da ilk defa bir yolcu uçağı pilotsuz olarak uçtu. 16 koltuklu uçağın Lancashire'dan kalkıp Inverness'e inmesiyle havacılık tarihinde çığır açtı. İngiltere'de kanunen uçakta mutlaka birilerinin olması gerektiği için uçak pilotlar tarafından kaldırıldı ve belli bir rakıma gelindiğinde pilotlar uçağın komutasını uzaktan kumandayla uçağı yöneten kontrolöre devrettiler. Uçak, uzun süre karadaki kontrolör tarafından uçuruldu. 20 yıl içinde sisteme geçilmesi bekleniyor. Ancak otomatik uçakların bilgisayar sistemlerindeki arızalar ve siber saldırılarla uçağın kontrolünün ele geçirilmesine karşı yolcuları daha tehlikede bırakacağı ifade ediliyor. Çoğu kazanın pilotaj hatasından kaynaklandığını belirten uzmanlar ise, “İnsansız sivil uçaklar heyecan verici bir yeni fırsat. Büyük tasarruf sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu.  EMİN ARVAS"

Bu olaylar robotların uçak kullanmasına benziyor. Belki bir gün robotlar tamamen uçakları, arabaları, gemileri, helikopterleri de kullanacak. Şu anda halihazırda otopilotlar hem uçaklarda hem de gemilerde var. Otomobillerde de geliştiriliyor. Belki bir 15-20 yıl içinde bu teknoloji daha da gelişecek.

Bizde en son IHA'ları yaptık, bunlara füze bombalarını da entegre ediyoruz. Tabii çok güzel gelişmeler bunlar ama keşke çok daha önce yapabilseydik. Dünya'dan önce düşünebilmeli ve bunu icraata dökebilmeliyiz. Mesela yine bugün gazetelerde var. Artık her ilde, ilçede helikopter pistleri olacakmış, heliport'suz yer kalmayacakmış. Tabii güzel bir düşünce ama yine geç kalınmış bir düşünce.

Dünyada öne çıkmak istiyorsak bilim ve teknolojiye büyük önem vermeliyiz. Akılcı sistemleri tasarlamlı ve kompleks sistemleri yapabilmeliyiz. Bugün, neden bir Türk yerli otomobil yok diye hayıflanıyoruz. Neden? Çünkü ortaklaşa büyük, kompleks sistemleri tasarlayıp üretebilirsek gelişmiş bir ülke olacağız. Yoksa başka ülkelerin gerisinde kalmaya ve onların müşterileri olmaya mahkumuz. Bu işi rayına koymak istiyorsak kurumsal yapılarla kompleks sistemleri hayata geçirebilmeliyiz. 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..