Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '08

 
Kategori
Müzik
 

Pink Floyd

Pink Floyd
 

Richard WRİGHT, Sağ baştan ilk sırada


Yazılarımın içeriğinde olması gereken yorum hakkında önsöz: AslındaPink Floyd gibi nev-i şahsına munhasır bir topluluğa yorum yapmak benim gibi amatör bir dinleyiciye göre bir gömlek büyük bir durum, ama gene de dilim döndüğünce genel istek üzerine bir iki satır ilave edeyim diyorum fakat biraz zor bir iş... Bu yüzden çok fazla yorum veya ukalalık yapmak yerine kendine has bir yorum ve müziği olan bu üstatları objektif bilgiler ışığında size olabildiğince yalın bir şekilde aktarmak istiyorum.


Yazılarımın kaynağı hakkında ikincil söz: Bugüne kadar amatörce yazmış olduğum yazılarımda yapmaya çalıştığım şey; tercümelerden, aklımda kalan bazı bilgilerden ve derlemelerden oluşmuş belgesel tadında sade bilgilendirme yazıları yazmak idi. Bunun nedeni ise, benim çocukluk ve gençliğimde, şimdiki gibi içi boş konuşmalarla dolu özel radyo programve DJ.'leri yerine, Engin Armağan, Aykut Sporel, Yavuz Aydar, Şebnem Savaş, Sezen CumhurÖnal ve şimdilerde onların izinden giden Erhan Konuk gibi (Pop Saati'nisunuyor ve fakülteden arkadaşımdır.) TRT disiplini almış, laubali birdil kullanmadan gayet ciddi ve belgesel tadında müzik bilgisi aktararak program yapmalarına özenmiş olmamdır. Hatta TRT'de DJ olmayı da çokarzu etmişimdir ve hala da arzu ederim.
Amacım çok sevdiğim sanatçı ve toplulukların hakkında araştırma yapıp bir şeyler öğrenmekve bunları müzik severler ile paylaşmak. Hal böyle olunca da yazıların kaynağı internettteki bazı forum siteleri, ağırlıklı olarak İngilizce Vikipedia ve 25 yıl önce güçlükle elde edebildiğimiz "Smash Hits"müzik dergisindeki yazılar ile TRT'deki kültürlü DJ ağabeylerimizinverdiği bilgilerden aklımda kalanlar oluşturmaktadır. Dolayısıyla naçizane iki satır derlememi okurken bu yazdıklarımı dikkate alarak okursanız, sizi rahatsız etmek yerine belki mutlu edebilir. Haydi bakalım PİNK FLOYD neymiş, kimmiş, neler yapmış, şöyle bir özetleyelim.

Aslında tam da bugün Tina TURNER hakkındaki çalışmamı bitirmek üzereydim ki, Dünya çapında tanınmış İngiliz Progresif ve Psychedelic Rock (Uyuşturucu etkisi altında yapılan müzik türüdür.) grubu olan Pink Floyd’un kurucularından Richard WRİGHT ‘ın ölüm haberi gündemimi değiştirdi.

Sizlere Cambridge’li bir topluluk olan, PinkFloyd 1964 yılında Syd Barrett (gitar), Roger Waters (bas gitar), Nick Mason (Davul) ve RickWright (Keyboard) tarafından kurulmuştur. SydBarrett grup kurulduğunda Sigma 6 olan ismini iki blues ustası Pink Anderson ve Floyd Council'in isimlerini birleştirerek "The Pink Floyd Sound" olarak belirlemişti.

Grubun ilk oluşumundan sonraki kayıtları ve çalışmaları Psychedelic Rock tarzından oldukça uzaktı. Grup o yıllarda popular olan Jazz müziğini, kendi müziklerinin altyapıları olarak benimseyerek müziklerindeki bateri ve gitar alt yapılarını Jazz akorları üzerine kurdu ve bu tür müzikseverlertarafından çok sevildi ve daha sonra bu türü geliştirerek kendilerine has müziklerini oluşturdular. Bu tür ne Jazz ne de Psychedelic Rock'tıbu dünyada ilk defa diğer müzik türlerinden farklı ve üstün bir müziktiki buna Pink Floyd müziği denilebilir.


1966'da ilk kez birmüzik şirketiyle anlaşma yapan topluluk, 1967'de Arnold Layne single'ıile müzik dünyasına girdi. Listelerde 20. olan bu single'ı See EmilyPlay takip ettmiş ve şarkı listelerde 6.olarak grubu ünlü program "Topof the Pops"'a çıkartmıştır. İlk albümleri The Piper at the Gates of Dawn sadece bir şarkı dışında tamamen Barrett imzalıydı. Albümİngiltere'de büyük bir başarı kazandı. Amerika'da albüm çok iyi satmasada grup Jimi Hendrix ile beraber turneye çıkıp kendini tanıttı. Oyıllarda Syd Barrett ruh sağlığı gittikçe bozulmaya başlamıştı ve bununüzerine topluluktan ayrıldı ve yerine David Gilmour katıldı. Daha sonra grup, 70’li yıllarda yükselişe geçti ve 1973 yılında çıkardıkları “DarkSide Of The Moon albümü ile 40 milyondan fazla satarak hem dünyanın ençok satan rock albümü, hem de Billboard listelerinde 20 yıl kalarakbaşka bir rekora daha imza atmış olan bir albüm olmuştur. Bu albümle beraber grubun basçısı Roger Waters'ın gruptaki egemenliği daha da önplana çıkmış oldu.

1975 yılında piyasaya çıkan "Wish You Were Here" albümünde yer alan Shine On You Crazy Diamond ve Wish You Were Here adlı parçalar Syd Barrett'ın anısına yapılmıştır. "Shine On You Crazy Diamond" içindeki slide guitar ve psychedelic havayla Barrettgünlerine bir gönderme yapan parçanın sonunda Rick Wright See EmilyPlay'den bir bölüm çalmaktadır. Albümdeki diğer şarkılar ise müzikendüstrisine karşı bir eleştiriydi niteliğinde, protest şarkılardır.

Bu albümün kayıtları esnasında Syd Barrett stüdyoyu ziyaret geldiğinde topluluk elemanları fiziksel olarak değişmiş Syd Barrett'i tanıyamamışlar, tanıyınca da gözyaşlarına mani olamamışlardır. Ona besteledikleri şarkıları dinletikten sonra Syd Barrett stüdyodan ayrımış ve bir daha kendisini görememişlerdir.

Bu albümden sonra çalışmalarına iki yıl ara topluluk 1977 yılında yine bir Harvestyapımı olan Animals albümünü piyasaya çıkardılar. George Orwell'in ünlü eseri Hayvan Çiftliği'ne atfen, farklı kişilik yapılarının birer hayvan olarak semboleştirildiği albüm oldukça ilgi çekti. Bir Gilmour / Waters şarkısı dışında her şarkı Roger Waters'a aitti. Aynı yıl haziran ayındabir Amerika turnesine çıktılar. Turnede albüm kapağında dakullandıkları büykü domuz da konserlere çıkıyordu. Turnede bir hayranıyla kavga eden Roger Waters kafasında seyirciyle kendisinin arasına bir duvar örme düşüncesini oluştu ve daha sonra konsepti geliştirerek bir insanın tüm insanlara karşı olması olarak büyütüğü birfikir oldu. Animals'ın ardından 1979 yılında piyasaya çıkan The Wall bu konuları işleyen Pink Floyd'un bir diğer önemli albümüdür. Bu albümde"Pink" adındaki bir karakterin doğumundan itibaren olan süreç incelenmiş, savaş, babaya duyulan hasret, eğitim sistemi, aldatma gibi konular işlenmiş ve hatta aynı adı taşıyan bir filmi de yapılmıştır.

1983'ten sonra 1994'e kadar grup elemanlarının solo albümleri yayınlamakla

beraber, 1987 yılında Roger Waters olmadan yaptıkları ilkalbüm olan A Momentary Lapse of Reason piyasaya çıktı. Ancak RogerWaters'ın grubu dava edeceği yönündeki tehditleri sonucu, albümde PinkFloyd adı altında sadece David Gilmour ve Nick Mason çalmış, Rick Wright ise albümde çalan diğer sanatçılar arasında gösterilmiştir. Albümde dışarıdan bestecilerle beraberle çalışılmış ve grup bu yüzdende eleştirilmişti.

Grup 1992'deki La Carrera Panamericana filmi için Dark Side of the Moon’dan bu yana ilk kez beraber beste yaptılar. 1994'te David Gilmour, Wright ve Mason The Division Bell albümünü yayınladılar. Şarkı sözlerinin çoğunu Gilmour kzı arkadaşı Polly Samsonile yazdığı bu albüm çıkışından iki hafta sonra ABD' de 1. sırayayükseldi. Pink Floyd aynı yıl içinde iki CD'den oluşan P•U•L•S•E adlıkonser albümünü çıkardı ve daha sonra topluluk 1995'te ise "Marooned"ile tek Grammy ödüllerini kazanmıştır.

1996 yılında ise "Rock'N Roll Hall of Fame"e girmeye hak kazanan grubun üyelerinden RogerWaters törene katılmamıştır. 2005 'e gelindiğinde ise "İngiltere Hallof Fame"e girmeye hak kazanan topluluğun üyelerinden, Gilmour ve Masontörende bulunurken, Wright ameliyat olduğu için Roger Waters ise Roma'da olduğu için katılamamıştır.

Grup kurucularından SydBarrett, maalesef 7 Temmuz 2006'da hayatını kaybetmiştir. 2007 yılındaise onu anma konserinde Roger Waters sahne almıştır. Konserin sonundaise sürpriz olarak Gilmour, Mason, Wright Arnold Layne'i çalmışlardır. Gecenin son şarkısında tüm konuklar beraber "Bike"ı söylemişlerdirancak nedeni anlaşılamayan bir şekilde Roger Waters, diğer Floyd üyeleriyle sahneye çıkmamıştır.


Eveeet, tüm Pink Floyd severlere, Richard WRİGHT'ın anısına çok sevdiğim bir parça olan “Wish you were here” armağan ediyorum. Müziksiz kalmayın.

http://www.dailymotion.com/relevance/search/wish%2Byou%2Bwere%2Bhere/video/xjewy_pink-floyd-wish-you-were-here_fun

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..