Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '14

 
Kategori
Güncel
 

Piramitlerin sırrı çözülmüş...

Piramitlerin sırrı çözülmüş...
 

Dünyanın 7 harikası arasında yer alan Mısır piramitlerinin yapımıyla ilgili tartışmalar hiç bitmez.

Devasa vinçlerden söz edenler, antik Mısırlıların bugün bilinmeyen üstün bir teknolojiye sahip olduğunu savunanlar ve hatta,  piramitlerin "uzaylılar"ın işi olduğunu açıklayanlar olmuştur.

BBC Türkçe internet sitesinin haberine göre Amsterdam Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, piramitlerin yapılışına ilişkin çok önemli bir bulgu ortaya koymuş. Araştırmaya göre, Eski Mısırlılar, piramitleri oluşturan taşları "ıslatılmış kum" üzerinde sürükleyerek inşa etmişler.

Amsterdam Üniversitesi ve Madde Üzerinde Temel Araştırma Vakfı'ndan (FOM) bir grup fizikçi, kum dolu bir havuzun içine eski Mısırlılar'ın kullandığı "taş kızak"tan yerleştirerek, sürtünme sonucu ortaya çıkan enerjiyi hesaplamış. Bir miktar su eklenince, kum tabakasının içinde kılcal köprüler oluştuğu, bunun sürtünmeyi azaltarak hareketi hızlandırdığı anlaşılmış. Bulgulara göre, Mısırlılar inşaatları bu yöntem sayesinde sanılandan çok daha az sayıda işçi istihdam ederek tamamlamışlar. FOM Vakfı bu görüşünü, Deir el - Bersha'da bulunan Firavun Djehoetihotep'in mezarındaki duvar çizimlerine dayandırıyormuş. Mezar duvarındaki çizimlerde, piramitlerin kızakla taşınışı anlatılıyormuş ve kızağın önünde kumları ıslatan bir kişi bulunuyormuş. Hollandalı fizikçilere göre granül maddelerin özelliklerini tanımaya yönelik araştırmada  elde edilen bu bulgular sayesinde, günümüzde de önemli ölçüde işgücü ve enerji tasarrufu sağlanabilirmiş.

Yani bir bakıma, dar bir alanda olsa bile suyun kaldırma gücünden yararlanılmış ve bu güç bu devasa, hayranlık uyandıran mimari taş kütleleri yüzyıllarca öteye, bize taşımış.

Şimdi galiba bu gizemin günümüzde de küçük bir uygulamasıyla bu tez doğrulanır.

Bazen çözümler gerçekten hayranlık duyulacak cinsten çok basit olabiliyor. Zaten tarihsel olarak çok gerilerde yaşamış bu insanlardan kompleks çözümler beklemek de bana hiç mantıklı gelmiyordu. Bu son açıklama akla daha yakın geliyor.

  

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..