Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Piramitten Bakış 1

Libya neden bu kadar önemli ?  

 

   Libya Kuzey Afrika'da , başkenti Trablus, yüzölçümü 1,759,541 km2'lik alanda 6,5 milyonluk nüfusun yaşadığı, ağırlıklı olarak Arapça ve Berberice'nin konuşulduğu bir ülkedir.

 

   Libya'yı özel yapan nedenler vardır. Birçoğumuz Afrika ülkesi denilince yeraltı kaynakları var. Bu sebep ile özel dediğinizi duyuyorum. Evet doğru cevap ama sadece sahip olduğu doğal kaynakları sebepli olmadığını belirterek devam edelim.  Libya enerji kaynakları bakımından oldukça zengin olduğunu belirtelim. Güncel verilerden ulaştığımız sayılar ile Libya da konvensiyonel ( fosil yakıtlara dayalı enerji ) petrol rezervinin 48,36 milyar varil olduğu ancak bulunacak yeni sahalar ile 65 milyar varile çıkma olasılığının yüksek olduğu yer bilimciler tarafından teyit edilmiştir. Sadece rezervleri değil önemli  yapan sebep. Stratejik konumu bakımından çok önemli bir coğrafya da bulunması da etkendir. Libya Afrika'nın enerji kontrol merkezi üzerinde yer almaktadır. Karadan denize olan ulaşımda ki  kolaylık onun petrol sahalarını daha da önemli hale getirmektedir.  Yani stratejinin de altında petrol rezervleri yatmaktadır. Bu sebep ile konuyu ayrıntılı inceleyelim derim. Libya 2011 de iç ayaklanma ile siyasi ve yönetimi kontrol eden lideri öldürülmüş ve o günden bugüne huzur bulamamış bir ülke olmanın yanında, 2014 de ki seçimlerde ülke ikiye bölünmüştür. Doğuda Meclisi ve Trablus'ta ulusal mutabakat hükümeti olarak ayrılmıştır. Bu ayrımda yer alan tarafları biraz tanıyalım. Temsilciler meclisi ve lideri 2011 de ki iç ayaklanmanın yapıcılarındandır. Bu tarafta destekçiler; Mısır, BAE, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya bulunmaktadır.Ulusal Mutabakat Hükümetinin yanında ki destekleyiciler ise; BM, Türkiye, AB ve ABD olup, ulusal mutabakat hükümetini meşru yönetim olarak kabul etmektedir.Tahmin edileceği gibi bu iki tarafın arasında ki savaş petrol rezervlerini kontrol etme savaşıdır. Petrol sahalarının çoğunluğu temsilciler meclisindedir. Ülkede 21 tane çok önemli saha olduğu bilinirken bir diğer ayrıntı ise yeni bulunacak çok verimli sahaların bulunma olasılığıdır. Yazının başında da belirttiğim gibi bilinen mevcut rezervlerin üzerinde 16,64 milyar varillik ilave rezerv bulunmaktadır. 1 Varil petrolün 159 lt olduğunu belirterek hesaplama kısmını siz okuyuculara bırakıyorum.  Özellikle Sirte denilen saha potansiyel bakımından önem arz etmekte ve ilerleyen günlerde adını daha sık duyacağızdır.

    Yukarıda ana hatları ile verilen cevaba  şimdi  genel bir Libya ve dünyada ki yerinin resmini çizerek sorumuzun cevabını ayrıntılı verelim.

 

   Libya'nın yer aldığı Afrika kıtası tüm dünyada petrol rezervlerinin %9 una sahiptir. Libya'nın bilinen 48,36 milyar varillik rezervi ile dünyada Rusya'nın ardından 8. sırada yer alıyor. Afrika'nın 1.en büyük rezervleri buradadır. Bu özellikleri kapsamında 14 üyeli OPEC ( Organization of Petroleum Exporting Countries ) kuruluşunun kurucu üyesi olmayan ilk üyesi olmayı başarmıştır. Yeri gelmişken belirtmek isterim ki aslında yarı bir yazı konusudur: OPEC tüm dünya petrolünün %66'sına sahipken dünya petrol fiyatlarına yön vermektedir. Libya'nın günlük üretimi 2 milyon varil ile OPEC içinde sonlarda yer alsa da , esas önemini artıran, bu varillerin nereye gittiğidir? Bu petroller Avrupa ülkelerine gitmektedir. Avrupa petrol ithalatını Libya'dan yapmaktadır. Afrika da ki diğer petrol ihracatçıları Asya-Pasifik hattını kullanırken, Libya Avrupa'nın 1 numaralı tedarikçisi durumundadır. Almanya ve İspanyanın en büyük 4., İtalya ve Fransa'nın en büyük 6. en büyük tedarikçisidir. enerji kaynakları dediğimize göre doğalgaz içinde kısa bir parantez açalım. Libya da 1500 bcm doğalgaz rezervi ile Afrika da ki 4 en büyük rezerve sahip konumda.

   Tüm bunları topladığımızda sorunun cevabı biraz daha netleşmiş gibi diyebiliriz. Akdeniz de ki enerji savaşında Libya'nın olduğunu görebiliyoruz. Başta petrol ve doğalgaz rezervleri ve sahip olduğu stratejik konumu bakımından incelendiğinde gösteriyor ki kamplaşma ve kutuplaşmalar yeni ve kapsamlı bir savaşı önce öne çıkarmaktadır. 2011 yılından bugüne devam eden kamplaşma derinleşmiş olmakla birlikte gelişmiş ülkelerin burada söz sahibi olmak istek ve arzuları daha da gerginleştirmektedir. ABD ve Rusya'nın karşıya karşıya gelmesi , AB ülkelerinin büyük ağabeylerinin ABD yanında yer alması, Rusya'ya geri adım attırır mı ? Rusya'nın yanında Mısır, BAE, Fransa ve Suudi Arabistan'dan oluşan grup yer almaktadır.Her iki grup arasında kalacak ülkeler belli olmakla birlikte Türkiye tekrar ABD ile Rusya arasında seçim yapmıştır. Son söze doğru gelirken Türkiye'nin Libya'da olması  ABD/ RUS /TÜRKİYE ilişkilerini tekrar gerecektir.  Konum olarak ABD tarafında yer almamız ekonomik olarak para ve maliye politikalarında daha az hasar almamıza sebep olacaktır. Rusya'nın karşısında oluşumuz başta turizm ve gıda sektörleri olmak üzere sektörel olumsuzluklar görmemize ve yaşamamıza temel teşkil edecektir. Sektörel olumsuzluklara hazır olalım.

 
Toplam blog
: 7
: 71
Kayıt tarihi
: 01.12.09
 
 

1984 Elazığ  doğumluyum. Marmara üniveristesi İktisat bölümü mezunuyum. Her türlü alana ilgi duya..