Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Piramitten Bakış 2

   Korona virüs sonrası elbette her şey eskisi gibi olmayacaktır. Dünyanın dönüş yönü ve hızı asla değişmese de içerde yaşananlar sürekli değişiyor.Bu sefer ki değişim ise karşılaştırma yapılmayacak bir zaman dilimi yaşatmıştır.

   Virüsün izlerini  sağlık ve ekonomi alanlarında izledik. Ancak burada önemli olan yeni beklentilerin düzeyinin ne olacağıdır ? IMF ve Dünya Bankası  beklentilerine ait düzeltmelerini açıklamaya başladılar. DB sının son açıklamasına bakalım :

- ABD % 6,1 / AB % 9,1 / Türkiye  % 3,8 daralacakken Çin'in %1 büyüme beklediğini  açıkladı.

   FED ve ECB'nin başı çektiği para arzı politikalarında bu küçülmeler gerçekten çok şaşırtıcı. FED yaklaşık 7 trilyon USD  bilançosunda genişleme yaptı. Sadece  Almanya yaklaşık 4 trilyon Euro destek paketi açıkladı. Bu sayılar şaşırma ünlemi oluşturdu mu bilemem ama Dünya Bankasının 2. Dünya Savaşının  bu kadar dünyayı zorlamadığını söylemesi şaşırma derecemizi biraz daha artırmıştır. Ulusal finansal piyasalara derinlere indiğimiz de yükselme,alıcıların piyasaya geldiklerini görüyoruz. Bunun kalıcı olması için senaryolardan birincisi; artık dip görüldü tekrar dibe dönüş olmayacaktır. Bu noktadan kaybettiklerimizi alırız. İkinci senaryo ise ikinci dip bekliyoruz ama zamanını bizde bilmiyoruzdur.Bu belirsizlik yükselen piyasalarda kar satışları ile düzeltme hareketleri yaptırmaktadır. Virüs sorunun çözümü aşı bulmak olduğu ama aşı bulunmasına ait geçecek zamanın 1 yıl olacağı açıklandı.O zaman 2.senaryo da bir parantez ile bu tedirginlik hep devam edecek ama para asla uyumaz diyerek fırsat maliyeti dürtüsü ile bir gözleri de endekslerde. Şimdi senaryo 1 yada 2 den bağımsız endeksler son günlerde toparlanmış görünüyor. ABD de dün 2,5 aylık kayıplarını geri alan bir S&P 500 Mart ayında 2,220 puandan dün  3,220 puana geldi. Sinyallerin toparlanma yönünde olduğunu gösteren diğer sinyal ABD deki işsizlik sayıları beklentilerden daha iyi geldi.  AB' nin  de  korona kalkanı kapsamında ilave olarak 2,5 trilyon Euro piyasaya enjekte edeceği biliniyor. Dünyanın salgına karşı  toplu finansal kalkınma modelini benimsediği çok açık. Tek beklenti artık vaka sayılarının oldukça düşmesinin gerçekleşmesidir. Bu ne zaman gerçekleşir bilinmezliğini bir süre daha güncel tutacaktır.

   BIST 100 de aynı toparlanmanın 14 gündür devam ettiğini belirtelim. Fakat borsada ki yabancı yatırımcının yarının da çıktığını unutmayalım. Hisseler genel olarak boğa piyasasında alıcılı olarak hareketlerini sürdürüyorlar ama yine de reel sektör  / finansal piyasalar arasında ki ilişkinin kopmadığını ve kopamayacağını söyleyerek reel sektörde ki bir hikayeye finansal sektörün  her zaman ihtiyacı olduğunu ekleyeyim. Bu hikaye talebin olduğu, dışarıda çok fazla alıcının olduğu bir hikaye olursa BIST 100'ün  yukarı yönlü hareketini hep beraber izleriz.

 

GÜNDEMDE TAKİP EDİLENLER :

- ABD / ÇİN gerilimi devam ediyor.

- FED bu hafta FOMC toplantısı yapacak .

- Ayasofya'nın ibadete  açılma tartışmaları .

 
Toplam blog
: 7
: 71
Kayıt tarihi
: 01.12.09
 
 

1984 Elazığ  doğumluyum. Marmara üniveristesi İktisat bölümü mezunuyum. Her türlü alana ilgi duya..