Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '11

 
Kategori
Balıkçılık
 

Pirana Balığı

Pirana Balığı
 

Daha ziyade Güney Amerika'daki akarsularda, Amazon bölgesindeki akarsularda yaşayan, küçük olmasına


Daha ziyade Güney Amerika' daki akarsularda, Amazon bölgesindeki akarsularda yaşayan, küçük olmasına karşın, köpekbalığı gibi korkunç yırtıcılığıyla ün salmış ve zamanımızda da akvaryumlarda yerini almış bir tatlı su balığıdır. Bu savaşçı balıklar, tetralar gibi, saldırgan olmayan çok renkli bir çok akvaryum balığının akrabasıdır diyebiliriz. İçlerinden 3 - 5 türü özellikle tehlikelidir. Akvaryumlarda beslerken vede yem verirken parmaklarınızın suyun içerisine girmemesine dikkat etmeniz gerekmektedir. 

Bu balıkların en belirgin özellikleri , Kofana balığı gibi sivri, iri ve çok bilenmiş gibi dişlerinin mevcudiyetidir. Bu dişler bir ustra gibi görev yaparlar. Bu nedenle Piranalar kendinden çok daha büyük balıklardan büyük parçalar koparabilirler. Yapısal olarak yassı vede yarım yuvarlaktır diyebiliriz. Vücudunda değişik renkler ihtiva eden bu yırtıcı balığın hiçbir ticari özelliği bulunmamasından dolayı avlanmazlar. Bazı Özel akvaryumcular tarafından çoğaltıldıklarıda bilinmektedir. 

En büyük pirana türü Brezilya'nın doğusunda yaşayan ve uzunluğu 65 santimetreyi bulabilen piranadır. Tüm bunlara karşın bazı pirana sürülerinin suya düşen meyve ve tohum gibi maddelerlede beslendikleri görülmüştür.
Bu balıkların özellikleri çok açken, üreme döneminde ya da büyük sürüler halinde dolaşırken büyük hayvanlara saldırdıkları gözlemlenmiştir.
 

Dişi piranalar yumurtalarını su bitkilerine yapıştırır, erkekleri de bunları yavrular gelişip çıkıncaya kadar korurlar. Kaynak: Nuri Deniz ( Balıkçı Reisi ) 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..