Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Pire' den Atina' ya doğru

Pire' den Atina' ya doğru
 

Atina Akropol


Şehrin denize açılan noktasında Pire limanı yer alır. Tüm cruiselarda Pire diye karşınıza çıkan yer aslında Atina' dır. Limana adımınızı attığınızda taksiciler etrafını saracak. 70-80 euroya şehir turu öneriyorlar. Eğer zamanınız kısıtlıysa 15 euro karşılığında akropolise gitmelisiniz. Size ilk olarak 25 euro denecektir. Pazarlık ile 15 euroya düşüyorlar. Akropolisten dönerken tanıştığım taksici bu yolun ücretinin zaten 15 euro olduğunu belirtti.

Atina İstanbul gibidir. 1-2 günde gezilecek bir şehir değil. Fakat zamana karşı yarışıyorsanız tek noktanız Akropolis olmalı. İstanbul için 5 saat verseler heralde herkes Sultanahmet' e gider. Atina' da taksiye binip Akroplise vardığınızda tek yapmanız gereken kafanızı tepeye doğru dikmek. Giriş 10 euro. Muhteşem bir mimari karşınızda. Tüm şehir ayaklarınızın altında. Tapınak sürekli yağmalanmış ve değişikliğe uğramış. Klise ve hatta Fatih döneminde cami dahi olmuştur. Savaşlar sırasında bombalandığı için  yapı tamamen ayakta değil.
 
Şehre doğru yöneldiğinize giriş ücreti 5 euro olan Akropol Müzesi karşınıza çıkacaktır. Eserler burada sergileniyor. Modern bir müze. Tek olumsuz yanı fotoğraf çekmenin yasak olması. Buradan doğuya doğru devam ettiğinizde Hadrian Arch, Zeus tapınağı ve stadyumu göreceksiniz.  Tüm bu bölgeye yıkık dökük veya harebe diye diye es geçenlerin sayısı çok fazla. Mimari o kadar özelki fotoğraf makinanınızı bir an olsun kapamayacaksınız. Eğer vaktiniz kalırsa bölgenin ilk yerleşim yerlerinden Plakaya gidebilirsiniz.
 
Kısıtlı zaman içinde yapılacaklar bu kadar. Yunan mitolojisine hayransanız zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Yine taksiyle Pire'ye dönerken gözünüze çok sayıda seks shop ve striptease bar takılıcaktır. Yol üzerinde Olimpiyakos' un basket ve futbol sahası yer alır. Bindiğim taksici Olimpiyakos taraftarıydı. Pire kısmının bu takımı destkeledeğini merkezin ise Panatinaokos' u destkelediini söyledi. Panatinaokos eski günlerini arıyor  derken, benim de Beşiktaşlı olduğumu duyunca aynı sizin gibi diye ekledi. Atina' yı gezdikten sonra Yunan-Türk arası farkın sadece dinden kaynaklandığını farkedecekseniz. Yemekler, tipler, davranışlar o kadar benzerki...
 
Resimler ve Diğer Destinasyonlar için: http://emirergin.blogspot.com
 
Toplam blog
: 56
: 1239
Kayıt tarihi
: 14.11.11
 
 

30 ülke ve yüzlerce şehir gezisi için tatiliyet İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih bölümü, ..