Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '09

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Pisa Kulesi

Pisa Kulesi
 

Pisa kulesi


Pisa Kulesi, Toskana bölgesinin Pisa şehrinde yer alan, şehir katedralinin ana yapıdan ayrı 1173'te inşa edilmiş çan kulesi.

Tarih de bir liman şehri olan Pisa, zamanla içerlerde kaldığı için, aynen bizim Efes gibi deniz kıyısı olduğu anlaşılmıyor o yüzden. Halbuki Floransa’nın ortasından akan Arno nehri buradan denize dökülüyor. Şehre geldiğimizde arabamızı sur dibine park edip, dikdörtgen şeklinde surlarla çevrili meydana girince yemyeşil çimle kaplı yeşil alan üzerinde üç tane bembeyaz görkemli mermer yapı ve Pisa Kulesi karşılıyor bizi.

Ortadaki Piazza Duomo. yani! katedral.Beyaz mermerden yapılmış, içerisi altın mozaiklerle işlenmiş bu eser Bizans mimarlarınca inşa edilmiş. Kilisenin batısında yer alan vaftizhane yuvarlak ve kubbeli bir bina. İçersinde vaftizci Yahya’nın küçük bir heykeli ve vaftiz havuzu var. Bu binanın akustiği gerçekten muhteşem. Bu arada, Hıristiyan geleneğine göre vaftizhane batıda, yani ilk durakta olurmuş, insan doğuştan günahkar olduğu inancıyla, yaşama vaftiz edilerek başlarmış.

Kilisenin doğu tarafında çan kulesi yer alıyor. Pisa'nın gücünün ve zenginliğinin bir sembolü olarak inşa edilmiş, dünya harikası eğik Pisa Kulesi. Daha dördüncü katın inşasında zemin nedeni ile kule yan yatmaya başlamışsa da dokuz katı tamamlamışlar. Bitirildiği tarihten itibaren güneye doğru eğilmeye başlamış. Bunun sebebi temeldeki yumuşak zemindeki bir çökmeden kaynaklı. Kule bugüne değin, gerekli mimari ve teknik önlemler alınarak günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış başarmasına da her yıl milimetrenin onda yedisi kadar (100 yılda 7 cm) eğilmekte imiş! Kulenin şu andaki eğimi 5, 5° kadar.Kasım ayı olmasına rağmen turist yoğunluğu oldukça fazlaç Süremizin sınırlı olması nedeniyle de kulenin tepesine çıkamadık maalesef! Çünkü yarım saat sürede sadece kırk kişinin çıkmasına müsaade ediliyor.

Kasım 2007

 
Toplam blog
: 48
: 1807
Kayıt tarihi
: 17.07.09
 
 

Bir Nisan akşamı kışı uğurlayan, baharla gelmişim dünyaya…  Hobi olarak çeşitli tasarım etkinlikl..