Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Pişik

Günümüz koşullarında tüketmek zorunda kaldığımız  bezlerin ve bazı kimyasal içerikli ürünlerin kullanımı,  havasızlık ve sıcaklık nedeniyle daha çok yaz aylarında ortaya çıkan pişik hakkında ayrıntılı ve en doğru şekilde bilgilenmeniz  adına Uzm. Dr. Canan İyigün’e sorduk.

Pişik nedir, nasıl fark edilir, hangi sebeplerden olur ve görünümü nasıldır?

Bebeklerde bez bağlanan bölge sürekli neme ve tahriş edici ajanlara maruz  kalır. Bu nedenle zaman zaman ciltte pişik denilen durum ortaya çıkar. Özellikle ishali olan çocuklar bu tür pişiğe daha yatkındır. Sınırları net olmayan  soluk bir kızarıklık genital bölgeyi tutar . deri gergindir . Bez değiştirilmesi sırasında fark edilen durum bir sonraki bezde görülmeyebilir yada birkaç gün şiddetlenmeden devam edebilir.

Bakteriler ve alerji pişik oluşumunda etken midir?

Uzun süren pişiklere genellikle enfeksiyonlar da eklenir. Ciltteki kızarıklık daha parlak kırmızı, sınırlar belirgindir. Çevresinde yayılmaya eğilimli alanlar vardır. Cilt kıvrımlarında daha sıktır. Yüzey gergin ve parlaktır, bazen soyulabilir. Şiddetlidir ve ısrarla devam eder. Maya ve bakterilerin üremesi etkilidir. Bazı cilt hastalıkları da nadiren genital bölgeyi tutabilir.

Tahrişle oluşan pişik tedavisinde neler yapılmalı?

Çocuklarda sık rastlanan tahrişe bağlı pişiklerde bezin sık sık  değiştirilmesi ve bazen bölgenin açık bırakılması sıklıkla iyileştiricidir. Doktorunuzun önereceği kremler hem koruyucu hem iyileşmeyi hızlandırıcı olacaktır.

Pişik oluşmadan ne gibi önlemler alınmalı?

Parfümlü ürünler , bazı kremler, bazı bezler … vb alerji yapabilir. Hipoallerjenik ve kokusuz ıslak havlu kullanmaya çalışılmalıdır. Mümkün olduğunca suyla temizlik yapılmalı ve iyi kurulanmalıdır.

Bazı cilt hastalıkları pişikle karıştırılabilir mi, bu durumda ne yapılmalı?

Pişik görünümlü bazı cilt hastalıkları ebeveynleri yanıltabilir. Şiddetli, sık tekrarlayan, ya da düzelmeyen pişiklerde mutlaka doktora başvurulmalı ve önerdiği İlaç tedavisi uygulanmalıdır.   

Bu  videolar da ilginizi çekebilir
İnek Sütü & Besin Alerjileri
1 Yaş Öncesi Yasak Gıdalar
Bebeklerde Konak
Bebeklerde Pişik

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..