Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Piyangolar ve şans oyunları..

Değişik şans oyunları hayatımızı değiştirme umudumuzdur ve zengin olma hayalimizi hep süslemiştir. Yaşantımızda çok yaygın olup hatta bağımlılık derecesine varmıştır. Aslında Piyango ve diğer talih oyunları toplumun yaygın kesimlerini ve daha az ayrıcalıklı kesimlerini kabul edilebilir bir biçimde vergilendirmeninin bir biçimidir. Az veya küçük bir bedel ödeyerek satın aldığımız bir piyango bileti zengin olma hayalimizdir ve hep nükseder.

Büyük ikramiyenin çıkma olasılığı, bir sokakta yürürken başımıza bir saksı düşmesi olasılığı kadardır. Normal koşullarda aklımıza bile getiremiyeceğimiz denli düşük bir olasılıktır.

Bir başka açıdan hesapladığımızda, uzun vadede piyangodan kazanacağımız irili ufaklı kazançların toplamı satın almak için veya oynayıp bedelini ödediğimiz parayı karşılayamaz durumu önümüze hesap olarak çıkar. Matematikte olasılık hesapları göz önüne alındığında, düzenli olarak piyango bileti vb.oyunlar oynuyorsak, kayıp kazançtan daha çok olacaktır.

Kazanma şansı 0/010 ve en büyük ikramiyenin bilet bedelinin 5 katı olduğu orta halli bir piyango düşünün. Çok sayıda çekilişlerde kazanma olasılığı 1/10'a yakındır ve bilet bedelinin 5 katını kazancımız için ödediğimiz toplam bilet bedelinin yaklaşık yarısıdır. Böylece net kazancımız negatif olacaktır. Yani harcadığımız paranın yaklaşık olarak yarısını geri alamayız. Sonuçta ne denli çok bilet alırsak alalım o kadar kaybımız olacaktır. Bu karşılaştığımız kural daha büyük miktardaki piyangolar için de aynı biçimde işleyecektir. Aslında tüm sistem piyangoları düzenleyen kişi veya kuruluşlara kazanç sağlaması ilkesi üzerinde kurulduğu gerçeğini hatırlatmakta yarar vardır. Sizede çıkabilir sloganı, cebinizden çıkacaktır şeklinde bilinmesinde yarar vardır.

 
Toplam blog
: 51
: 1205
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Adana Yumurtalık ilçesi'ne bağlı Yeşil Köyde doğdu.. İlkokulu doğduğu köyde, Orta, Lise öğrenimin..