Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Piyasada Egan Jones gibi düşünenler

Emtia, hisse senedi, türev varlıklar, ülke tahvilleri, değerli metaller dünyada elinizi attığınız her varlık mum gibi eriyor. Dünya hızla resesyonun derinleşeceği kriz ortamına doğru ilerliyor.

Etraf piyasaları toz Pembe görenlerle dolu, özellikle fon yöneticileri Merkel'e ve FED' e gereğinden fazla bel bağlamış durumda. Ellerindeki riskli varlıkları azaltmak yerine düşüşleri alım fırsatı kabul ederek pozisyon açmaya devam ediyorlar. Bu yöneticilerin kafalarının içerisinde ne olduğunu bilmiyorum ancak; şahsi düşüncem bu fonlardan bir kaçının özellikle Türkiye piyasasında ciddi zararlar yazacağı yönde. ( Eğer bizim bilmediğimiz çok önemli bir haberi Londra’dan fiyatlamıyorlarsa)

Yüksek ihtimal piyasada adeta serseri kurşun gibi dolaşan para körfez parası. Imkb'ye gelen paranın da bu para olduğunu düşünüyorum. Gelen paranın akıbetiniyse hiç iyi görmüyorum. Tarihsel olarak körfezliler ve Araplar ekonomiden batılılar kadar iyi anlamazlar. Bunun sebebi Arapların batılılardan daha az zeki olması tabi ki değildir. Bu durumun zeka ile alakası yoktur. Sebebi ilk modern ekonomi fakültelerinin batıda hayata geçmiş olmasıdır. Bu işin ehline ilk batılılar erişmiştir. Sanayi devrimi, buhar devrimi, işçi hakları devrimi vs...

Gelmek istediğim nokta küresel çöküş öncesinde İMKB’nin reflekslerini sağlıksız gördüğümdür. Fiyatlar önce yükselir, yükselir ve yükselir. Sonra düşer düşer ve düşer. Ortadoğu kaynayan kazanken buraya profesyonel bir yöneticinin para getireceğine de inanamıyorum. İnanmak istiyorum ama olmuyor. IMKB'de yükselişlerin genele yayılmaması ve yabancı takas oranlarının oldukça zayıf seyretmesiyse ayrıca piyasaya olan itimadımı sarsıyor.

Şu sıralar parayı bedava bulan bir kaç fon buralardan pozisyon açıyor. Alımlar fon ve ordino alımı şeklinde görülüyor. Bu alımlar bittiğinde piyasa doğal satış baskısı altına girecektir. Buralardan banka alanlar bir süre sonra paşa paşa pozisyonlarını % 30- % 40 aşağıdan işi bilenlere aktaracaklar.

O gün geldiğinde elinizde paranızın olmasını tavsiye ediyorum.

Attığımız başlık boşa çıkmasın Egan Jones biliyorsunuz 2008 krizini ilk notlayan derecelendirme kuruluşu olarak tanındı. Bu kuruluşun önemi öncü bir kuruluş olmasıdır. Bu gün itibariyle Almanya'nın kredi notunu bu kuruluş bir kademe indirdi ve görünümü negatifte bıraktı. Kendisi son dönemde dünya piyasaları karşısında oldukça karamsar bir kuruluş, tepkileri de bu yönde. Ben piyasada Egan Jones gibi düşünenlerdenim.

Ya siz iyimser misiniz?

Sevgiler.

Para asla uyumaz;

 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..