Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Piyasalar düne göre biraz daha iyimser

Piyasalar düne göre biraz daha iyimser
 

Dün güne Yunanistan endişeleri ile başlayan İMKB satış ağırlıklı geçirdiği ilk seansın ardından günün ikinci yarısına İspanya’da bankacılık sektörü ile ilgili endişeler ile başladı. İspanya’da 10 yıllık tahvil faizinin yeniden 6’yı aşmasıyla parite ve Avrupa borsalarında aşağı yönlü hareketin hızlandığı görüldü. Yaşanan tedirginlik ile Avrupa borsalarında 3,5’i aşan satışlar görülürken, İMKB’de dış piyasalardaki satışlara paralel günü 1.12 düşüşle, 58,092 seviyesinden kapattı. Kapanış rakamının 58,000 desteğinin üzerinde olması olumlu ancak 100 günlük ortalamasının (58,200) altında olması olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Bu sabah piyasalarda İspanya ve Yunanistana yönelik endişelerin bir miktar dağılmış olduğu görülüyor.

Hafta başından beri zayıf olan veri trafiği bugün ve yarın hareketlenecek. Bugün ilk olarak İngiltere Merkez Bankası’ nın (BOE) faiz kararı takip edilecek. BOE’ nin toplantısında faiz ve varlık alım programında bir değişikliğe gidilmeyeceği tahmin ediliyor. Sürpriz bir karar çıkmadığı sürece BOE’ nin faiz kararının piyasalara etkisi olmayacaktır. Öğleden sonra ise ABD’de haftalık işsizlik başvuruları verisi ve Mart ayı dış ticaret dengesi verileri takip edilecek. Her iki veride önemli.

İçeride ise yarın gelecek olan cari işlemler dengesi verileri takip edilecek olup, gelen veriler İMKB’ de ki görece pozitif ayrışmanın devam edip etmeyeceğini gösterecektir.

Endeksi teknik olarak incelediğimizde kısa vadeli teknik göstergelerin bazıları aşırı satım bölgesinde yatay seyrederken bazılarının bu bölgeden yukarı tepki verdiği gözlenmektedir. Orta vadeli göstergeler ise aşağı yönlü seyrine devam etmektedir. Endeksin bugün dış piyasalardaki olumlu havaya paralel dün aşağı yönlü kırdığı 100 günlük ortalamasının (58,200) hafif üzerinde (58,300 - 58,400) bir başlangıç yapmasını bekliyorum. Yukarı hareketin devamında 58,800 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. 58,200 altında zayıf görünüm devam edecektir.

Son olarak dün birkaç trader ve yatırım uzmanı arkadaşımla sohbet ediyorduk. Gündem İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa ve en önemlisi Yunanistan’dı. İçimizde ki bazı arkadaşlar Euro bölgesine ilişkin kaygıların ekonomiler üzerine olumsuz etkilerinin sürmesini beklenmekle birlikte, borsalarda son dönemde yaşanan sert satışlar ile bu kaygıların kısa vade için fiyatlara yansıdığı görüşünü dile getirdiler. Benim düşüncem Yunanistan’da, ilk başta hükümet kurma görevini alan SYRIZA lideri Alexis Tsipras’ın söylemlerinin piyasada hiç fiyatlanmadığı yönündeydi. Zira Tsipras’ın Yunanistanda moratoryum ilan edilmesi ve bankaların devletleştirilmesi gibi radikal önerileri ve ülkenin Euro’dan ayrılmasına yolaçabileceği de göz önüne alındığında şimdiye kadar yaşanan satışların devede kulak olduğu söylenebilir.

Piyasalarda söndürülmüş gibi görülen ateş küllerin arasında uyumaktadır…

Küresel risk iştahının azaldığı bugünlerde riskleri minimum düzeyde tutmak doğru olacaktır. Yeni güçlü pozisyonlar için endeksin kısa vadeli hareketli ortalamaların üzerinde birkaç gün kapanış yapması beklenmelidir.

Analiz kendi kişisel görüşüme dayanmakta olup yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır. Sevgilerimle. EY

https://www.facebook.com/yilmazesray
https://twitter.com//yilmazesray

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..