Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Piyasalarda QE3 Serabı

Piyasalarda QE3 Serabı
 

Dün güne Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz toplantısında çıkacak pozitif kararlar ve ekonomiyi destekleyici açıklamalar beklentisiyle başlayan piyasalar günün ilk yarısında sert yükselişler sergiledi. Toplantıda faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmedi.  Yeni bir uzun vadeli refinansman operasyonu (LTRO) sinyali de verilmedi. Toplantı sonrası ECB başkanı Draghi’nin basın toplantısında kullandığı ‘Euro Bölgesi ekonomisinin kademeli olarak toparlanması yönündeki beklentimizi koruyoruz fakat Euro Bölgesi büyük çaplı aşağı yönlü risklerle karşı karşıya’ açıklamasından sonra borsalarda satışların hızlandığını gördük.

İlk seans 56,000 – 56,200 bandında hareket eden İMKB’de ikinci seans bu açıklama sonrasında gelen satışlarla 55,700 seviyesine kadar geri çekildi.  Seansın bitimine yakın FED’den Lockhart’ın daha fazla parasal genişlemenin FED için bir opsiyon olduğunu söylemesi üzerine yabancı borsalardaki alımlara paralel günü yüzde 0,80 yükselerek 56,248 seviyesinden tamamladı.

Aslında gelen alımların temelinde bugün açıklanan BEJ kitap tutanağındaki pozitif ifadelerbeklentisi ve FED başkanı Bernanke’nin bugün yapacağı ekonomiyi destekleyici açıklamaların satın alınmasıydı.

Nitekim Nisan başı ve Mayıs sonu dönemini kapsana Bej Kitap raporunda ABD ekonomisinin geçtiğimiz ayda ılımlı tempoda büyüdüğünü sonucu çıktı. Sırada FED başkanı Bernanke’nin bu akşam Kongre’de yapacağı sunum var. Son dönemde artan ABD ekonomisine ilişkin zayıf veriler, Avrupa krizi gölgesinde yaşanan olumsuzluklar ve artan resesyon beklentileri FED’in üçüncü bir parasal gevşemeye gidebileceğine ilişkin beklenti yaratmakta. Bu mana da FED başkanı Bernanke’nin bugün saat 17:00’da yapacağı değerlendirmeler piyasalar açısından önem arz etmektedir. Konuşmasında yeni bir niceliksel gevşeme sinyali verip vermeyeceğinin piyasaların seyri üzerinde etkili olması beklenebilir.

İçeride ise bugün TCMB Beklenti Anketi ve ekonomistlerle yapılacak toplantı takip edilecek.

Son olarak önümüzdeki hafta Yunanistan için seçim haftası olacak ve gündem yeniden Yunanistan ve Avrupa üzerinde yoğunlaşacaktır.  Güçlü pozisyon açmayı hala uygun bulmuyorum. Bunun için endeksin kısa vadeli ortalamalarının üzerinde birkaç kapanış yapmasını beklemek doğru olacaktır.

Endeksin bugün dış piyasalardaki pozitif görünüme paralel alımlarla 56,500 civarında başlangıç yapması muhtemel. Yukarı hareketlerde kısa vadeli düşüş trendinin direnci ve 200 günlük ortalamasının geçtiği 57,000 kuvvetli direnç olarak takip edilecektir.
Analiz kendi kişisel görüşüme dayanmakta olup yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır. Sevgilerimle. Esra YILMAZ

 

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..