Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '10

 
Kategori
Güncel
 

PKK aslında neden ateş kesti?

PKK aslında neden ateş kesti?
 

PKK'nın neden silah bıraktığı kimsenin fikri yok. Bazıları bunun hükümetle PKK anlaşması olduğunu sanıyor. Yanlış.. Hükümet PKK ile anlaşmadı. Konuşmadı da. Sadece konuşmuş imajı yaratılmaya çalışılıyor.

PKK yaza başlarken eylemlerini neden başlatmıştı? Ermenistan'la Türkiye arasındaki sorunların çözümünde, Türkiye ilerleyemediği içindi. Neydi ABD ana stratejisi? Seç birini Türkiye adlı yazımda belirtmiştim. ABD ana altından neyi dayatmıştı Türkiye'ye? "Ya Ermenistan'la sorunlarını halleder , Afganistan- Türkiye koridoru bağlamında bu bölgeyi açarsın, ya da Türkiye'yi bölerim, Kürdistan'la Ermenistan'ı dost yaparım, bu koridoru bir şekilde açarım. "

Bu, Türkiye'siz bu işi kesinlikle yaparım demek değildir. Türkiye'yi dizayn etmek için araçlardır bunlar. Türkiye'nin en çok korktuğu ve paranoyalaşmış "bölünme" sendromundan faydalanmaktır amaç.

Öyle görünüyor ki; ABD, hem PKK'dan hem de AKP'den kurtulmak istiyor artık.

PKK, ABD için çok kullanışlı bir silah, istediğinde eylemler yaptırıyor, istediğinde durduruyor. Pazarlık için de çok kritik bir koz olarak elinin altında tutuyor. Ancak ABD'nin nihai amacının içinde PKK yoktur.

Aslında son eylemleri PKK'ya olan sempatiyi de azaltmış durumda. Zaten ABD'nin amacı da PKK'nın çok sempatik görünmemesidir. Zamanı gelince Barzani ordusuna dahil olacaktır PKK. Çoğu da TSK tarafından bertaraf edilecektir.

AKP'ye gelince; AKP de çok kullanılmaya uygun bir parti, ABD'nin çıkarları ile çakışan çıkarları var şimdilik. AKP'nin nihai hedefi Türkiye'yi islam devletine dönüştürmektir. Milli görüşçülerin bu nihai ve ulvi emelleri onların ideolojik politika yapma nedenidir. Bunu onlarla birlikte olan ve tanıyan herkes bilir. Demokrasi Başbakanın deyimiyle bir araçtır. Ancak ne için araçtır? İnsanların mutluluğu için değil, Nihai hedefe ulaşmak için. Amaç bu ülkeyi islama göre yönetmek ve laik Türkiye'den kurtulmaktır. Çünkü onlara göre millet genel olarak müslümandır, halkın iktidarı demek devletin islam devleti olmasıdır. Yine Türkiye'yi Osmanlı formatına sokarak bir islam imparatorluğu hedefine doğru yürümektir. İşte ABD'nin kullanmak istediği kanal da burasıdır. Türkiye'nin bu bölgede karşısında zırh gibi duran bir kale olmasının yarattığı sakıncalar bulunmaktadır. Ancak kontrolden çıkıp kendi iradesine göre politikalara sahip olmaması kaydıyla.

ABD, AKP''nin takiye formatını bizden daha iyi bilmektedir. Ancak Türkiye'nin ordu, yargı, hukuk devleti, yarı buçuk demokratik yapı ve çok sağlam olan Atatürkçü derin yapısının zayıflatılması gerekmektedir. Bu bağlamda son 2-3 yıldır yapılanlar iki tarafında işine gelmekte, bu gelişmeler her ikisinin de emellerine şimdilik uygun gitmektedir.

ABD ve CIA işlerinin % 90'nını progaganda ile halleder ve yaptırdğı anket ve araştırmalarla çok iyi bilir ki bu bölgede ve Türkiye'de Amerikan karşıtlığı çok artmıştır. Başbakanımıza bu nedenle İsrail ve ABD karşıtı söylem ve hamlelere izin vermektedir. Burada amaç Türkiye'yi bir müslüman şovalyesi gibi göstermektir. Ancak burada en kritik nokta Türkiye'nin kontrolden çıkmamasıdır.

AKP günü gelince bu güçleri kullanıp yerini sağlama aldığında "Herkes kendi yoluna" deme ihtimali bulunmaktadır. Bunu ABD bilmektedir. Bu aşamadan sonraki gelişmeler ABD'nin istemediği koşullardır.

PKK'nın ateşkesmesi nihai olarak AKP-PKK pazarlığı gibi gösterilip, AKP'yi şaibe altında bırakacağı gibi AKP hükümetinin önüne Türkiye - Ermenistan ilişkilerini dizayn etmek için baskı oluşturacaktır.

Rusya çok sessiz durmasına rağmen bu olayları yakından takip etmektedir. Dünkü Rus başbakanı ve Ermeni başkanının toplantısı ve güvenlik anlaşması ve finalde Azerbeycan'a bu güvenlik çalışmasının onlara yönelik olmadığı güvencesinin nedeni de burda yatmaktadır. Rusya da İran'dan kurtulmak istemektedir, ancak Ermenistan üzerinden ABD'nin ilerlemesini kesinlikle istememektedir.

Yakında medyada Türkiye - Ermenistan ilişkilerinin konuşulup tartışılacağını hep beraber göreceğiz. İşte o zaman PKK'nın neden ateşkestiğini teyit etmiş olacağız.

Eğer önümüzdeki günlerde gündem olarak Türkiye -Ermenistan ilişkileri konuşulmazsa bu komplo teorisini unutun!

 
Toplam blog
: 105
: 3914
Kayıt tarihi
: 05.11.08
 
 

İ. Ü. İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler 1989 mezunuyum. 1993'ten beri uluslararası fındık ..