Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '08

 
Kategori
Siyaset
 

PKK kime zarar veriyor?

PKK kime zarar veriyor?
 

Son dönemde, ülkemiz sınırları içerisinde ve sınır ötesinde PKK ile mücadele yoğun bir şekilde sürüyor. Bu mücadele esnasında, Genelkurmay Başkanlığı’nın kamuoyuna verdiği bilgilere göre, PKK’ya ağır darbeler vurulmaktadır. Hatta PKK’nın sözde yöneticileri, K. Irak’ta, bulundukları yerleri birer birer terk etmekteler. PKK’yı arka bahçesi olarak gören DTP’nin TBMM Grup Başkanı Ahmet Türk, tam da bu süreçte, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) internet sitesine ilgi çekici açıklamalarda bulundu. Ahmet Türk yaptığı açıklamalarda hayret verici tespitlerde bulundu: “Açık ve net söylüyorum. PKK’nın silahlı mücadelesi Kürt halkına zarar veriyor, Askerin elini güçlendiriyor. Ama onlar da bu sorunun çözümü için bir proje ortaya konulmasını istiyorlar. Böyle bir proje konuşulmadığı, barışçıl adım atılmadığı için etkili olamıyoruz. Eğer bu konuda fazla ısrarcı olursak halkımızdan koparız.”[1]

Peki, 1980’li yıllardan günümüze kadar PKK kime ya da kimlere zararlar verdi? PKK, ortaya çıktığı ilk dönemlerde daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili oldu. İlk olarak bölge halkını baskı altına alarak ve korkutarak, bölge halkından maddi/manevi yardımlar sağlamaya çalıştı. 1980’li yılların ikinci yarısı ve 1990’lı yılların başlarında, yine bu bölgelerimizde kanlar döktü. PKK, asker-sivil demeden, bölgede terörist faaliyetlerde bulundu. 1990’lı yılların ikinci yarısından sonra ve 2000’li yıların başında ise, özellikle büyük kentlerimizde bombalama eylemlerinde bulundu. Son dönemde ise PKK, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerimizde silahlı çatışma, batı bölgelerimizde ise bombalama olayları sonucu terörist faaliyetlerini sürdürdü.

Amacına giden yolda en önemli aracı kan akıtmak olan ve hiçbir kural tanımayan PKK, kan akıtırken, ne asker-sivil ayrımı yaptı, ne de Türk-Kürt-Laz vs. ayrımı yaptı.

Aslında Ahmet Türk haklı. PKK, bugüne kadar Türkiye’de birçok kesime büyük zararlar verdi. Yukarıda da söylediğim gibi PKK, ortaya çıkış sürecinde en büyük zararı Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yaşayan halka vermiştir. PKK, bölge halkının elinde avucunda ne varsa el koymuştur; bölge halkını yerinden-yurdundan etmiştir; gençleri dağa kaçırarak zorla terörist yapmaya kalkışmıştır ve tabii en önemlisi, bölge halkının canına kastetmiştir.

Fakat Ahmet Türk’ün, bütün bunları düşünerek bu açıklamayı yaptığını sanmıyorum. Çünkü PKK’nın ülkeye, ülke insanına ve bölge insanına verdiği bu zararları görebilen bir siyasetçi, bir terör örgütüne “arka bahçemiz” diyemez.

Ayrıca PKK’nın sadece Kürt etnik kökene sahip vatandaşlarımıza zarar verdiğini söylemek de, Ahmet Türk’ün yaptığı siyasetin, PKK’ya bir tür yol göstericiliği olduğu söylenebilir. Tamam, PKK bölgeye ve bölge insanına çok büyük zararlar vermiş olabilir; ancak PKK’nın verdiği zararları bölgelere ve bölge insanına göre ayrım yaparak değerlendirmemeliyiz. Çünkü PKK, tüm Türkiye’ye zarar vermektedir. PKK’nın verdiği zarar konusunda, özellikle etnik ayrım yapılarak değerlendirmelerde bulunulursa, bölücülüğe randıman kazandırmaktan öteye gidilemez.

[1] http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8943852.asp?gid=229&sz=36148, 14.05.2008

 
Toplam blog
: 44
: 1133
Kayıt tarihi
: 10.12.07
 
 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Kitap okumayı, yazı yaz..