Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '07

 
Kategori
Futbol
 

Plaj futbolu

Plaj futbolu
 

Bugün öğleden sonra Eurosport kanalında bir futbol maçı gördüm, saha bir zamanlar bizim futbol sahalarımızda olduğu gibiydi, hiç çim yoktu. Meğerse gördüğüm kummuş ve Uruguay-Fransa FIFA’nın Dünya Plaj Futbolu Kupasında üçüncülük maçı yapıyorlarmış, yani bir Dünya Kupası maçıymış. Kumda koşmak ve top sürmek kolay olmadığı için havadan oynamaya çalışıyorlar ve sık sık topu ayakta sektirerek sürüyorlar. Ve en önemlisi ayaklar çıplak. Bir penaltı izledim, futbolcu önce kumdan küçük bir tepecik yapıyor, topu o tepeciğin üzerine koyup öyle vuruyor. Maçı izlediğim süre boyunca kuralları anlamaya çalıştım. Takımla biri kaleci olmak üzere beşer oyuncu ile oynuyorlar. Sarı ve kırmızı kartlar uygulanıyor. Bu maçta kaleci kırmız kart gördü. Oyuncu değişikliği sınırlaması yok. Maçlar 12 dakikalık 3 devreden oluşuyor. Duraklamalarda süre çalışmıyor. Maç 2-2 bitti. 3 dakika uzatıldı sonuç değişmeyince penaltılara kaldı ve penaltılarla maçı Fransa kazanmış. (O sırada televizyonun karşısında uyuyakalmışım, demek bizim futbol gibi değil, insanı uyutuyor.) Penaltı atışları 5’er tane yapılmıyor. Penaltı kaçıran takım maçı yitiriyor.

Daha sonra yapılan final maçında Brezilya Meksika’yı 8-2 yenip Dünya Kupasını kazanmış.

Nedir bu plaj futbolunun durumu diye araştırdım. Bizim Futbol Federasyonu sayfasında bir bölüm buldum (1). Bizim Plaj Futbolu Milli Takımımız da varmış.

Kurallar kısaca açıklanmış:
“Plaj Futbolu 28x 37 m'lik ölçülerde olan ayak bileği seviyesinde batan hareketli kumdan oluşan sahalarda oynanır. Kaleler 220- 550 cm ebadındadır. Müsabakalar 12' şer dakikalık 3 devre halinde oynanır. Takımlar sahada 5'er kişi mücadele ederler. Oyuncu değiştirme sınırsızdır. Sertliğe asla müsaade edilmez. Fair play daima ön plandadır.”

Plaj Futbolunun Brezilya’nın Rio de Janeiro plajlarında başladığı biliniyor (2). 1995 yılında buyana FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası düzenliyor (3).

Fotoğraf: Futbol Federasyonu sayfasından.

(1) Plaj futbolu nedir?: http://www.tff.org/default.aspx?pageID=506
(2) Beach Soccer: http://en.wikipedia.org/wiki/Beach_soccer
(3) FIFA Beach Soccer World Cup: http://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_Beach_Soccer_World_Cup


 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..