Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Plajlarda başıboş köpekler cirit atıp tehlike saçıyorlar

Plajlarda başıboş köpekler cirit atıp tehlike saçıyorlar
 

görsel netten alıntı


İnsanların dostu olan kedi ve köpekler birçok insanların evlerinde veya bahçelerinde besledikleri hayvanlardır. Bu hayvanların düzenli olarak veteriner kontrollerinin yaptırılması ve gerekli aşılarının uygulanması insan sağlığı ve hayvanlar  açısından oldukça önem taşımaktadır. İyi bakılan, düzenli olarak veteriner kontrolleri ve aşıları yaptırılan köpeklerden insanlara herhangi bir hastalık geçme olasılığı azdır. Ama yine de insanlar tarafından alınan kedi ve köpeklerin yeterince aşıları, kontrolleri yapılmıyor o nedenle hastalıklar geçebiliyor.

Veteriner olan eşim çocuklarım ısraralar kedi ve köpek alıp beslememizi istediler. Ama veteriner olan eşim bu arzularını yerine getirmedi. Onlara münasip bir dille kedi ve köpeklerden geçen hastalıkları anlattı, bakımlarını düzenli yaptıramayacakları için aldırmadı ve çocuklar bu isteklerinden vaz geçtiler. Adı geçen hastalıklar hayvanların salya ve dışkıları ile bulaşır. Bu hastalıklar: Kuduz: Bu hastalık köpeklerin salyasından bulaşır. Daha çok köpeklerin ısırması ile insanlara geçer. Leptospiroz: Bu hastalığa kandaki parazitler neden olur ve hastalık insanlara köpek ısırmasının yanı sıra hayvanın idrarının değdiği yiyeceklerle bulaşır. Uyuz: Köpeklerde uyuz  sanıldığı gibi bir hastalık değil parazittir ve tedavisi  kolaydır.. Ayrıca bağırsak kurtları, mantar vs gibi hastalıklar.

Özellikle turizm mevsiminde plajlara gerekli önem gösterilmiyor. Plajlarda başıbozuk kedi ve köpekler cirit atıyorlar. Mahallemizde oturan bir yabancı bayan her gün arkasında 7 tane irili ufaklı köpeklerle plaja geliyor köpekler kumların üstüne dışkılarını yapıyorlar ve o hanımla birlikte denize giriyorlar. O manzaraları görünce denize girmekten vaz geçtim.

Hayvanları seviyoruz onlar da insanlar gibi can taşıyorlar ama onlara gereken önemi göstermiyoruz örneğin aşılarını tam zamanında yaptırmıyoruz. Bu hayvancıkları başıboş bırakırsak halkın sağlığı ile oynamış oluruz. Hayvanları insanların girdiği plajlardan değil onlara ayrılan bir yerden denize sokmalıyız. Sokakta yürürken elimizde eldiven, poşet ve kürek bulundurup dışkısını hemen alıp poşete koyup çöpe atmak gerek. Bilinçli olalım çevreye insan ve hayvanlara zarar vermeyelim.

 

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..