Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '09

 
Kategori
Haber
 

Plan mı, pilav mı ?

Plan mı, pilav mı ?
 

“Boğaziçi’ne mi, Zapsuyu’na mı köprü yapılması önceliklidir ?” Günümüzün gençlerinin bilemeyebileceği ve –iyi ki de- anlam veremeyeceği klişelerle, el yordamıyla, zıtlaşmayla siyaset yapılan yıllardaki tartışmalardı …

Liberal çevreler uzun yıllar "solcuları", “köprüyü istemiyorlar” diye suçladılar. Soldaki çevreler de “kalkınmada denklik ve bölgesel eşitlik” ilkelerini umursamamakla suçladılar, "liberalleri"…

Böyle dönemlerde basın ve kamuoyu tam ortadan ikiye bölünürdü, sağırlar diyaloguyla kilitlenir, gürültü kalabalığında gerçeğin bilgisi en arkaya itiliverirdi…

Sağ kesimden kimileri Planlı kalkınmayı, bütçe taşkını yatırım harcamalarıyla siyasetlerini finanse etmesinin önünde engel olarak gördüler ve eleştirdiler.

Sol kesimden kimileri de halkın vasat bir sofra kurabilmesi temelinde pilav pişirmenin önemini göz ardı ederek, ütopik sorunlar yumağında, pirincin taşını ayıklamaya kalktılar.

Oysa kalkınma için hem pilav hem de plan lazımdı. “Pilav” üretimi, “Plan” üretimden tüketime giden yol haritasını simgeliyordu. Pilav pişirmek önemliydi, plan sofra kurmanın el kitabı…

90’ların başına doğru Türk siyasetinin ana akımları, Dünya’daki gelişmelerden de etkilenerek, daha uzlaşmacı söylemlerde bulunmanın önemini kavramaya başladı.

Demokrasi kültürünün de katkısıyla, aklın yolunda siyaset yapmak, seçmenin güvenini kazanmada etkiliydi…

İletişim çağı, bilgiye erişim, dünyayı öğrenme, çok sesli bir medya, yerel yönetimler ve demokratik kitle örgütleri artık daha bilinçli bir seçmen profiliyle beraber yükseliyor.

Siyaset de bu anlamda kendini yenilemek zorunda.. Karşıtlık oluşturmadan karşı durmayı, yıkıcı olmadan eleştirmeyi, eleştirmekle kalmayıp somut öneriler geliştirmeyi öğrenirse; yaşama olanağı bulabiliyor.

Bu aynı zamanda Türkiye’nin kaynaklarının yerinde değerlendirilmesi açısından da önemli. Çünkü ekonomik yapılanmada, eninde sonunda, seçilmiş siyasetçiler belirleyici oluyor.

Dilerim “plan mı, pilav mı?” bulmacasını çözmeye kalkan siyasetçiler azalmıştır. İkisi de lazım…

Türkiye, proje stokunu, ekonomisinin dinamizmini, kalkınmanın bütünselliğini ve bölgesel dengelemeyi eş anlı düşünecek akla ve birikime sahiptir.

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..