Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '14

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Plastıc and Polimer Material, Polietilen - Plastıc maddeler hayatımızda ne kadar yaygın ?

Plastıc and Polimer Material, Polietilen - Plastıc maddeler hayatımızda ne kadar yaygın ?
 

PLASTIC : Öncelikle plastiğin ne olduğu hakkında bilgi vermeye çalışalım. Monomer ( C,H,O,N) adlı basit yapıdaki molekül gruplarında bulunan  bağın koparılması sonucu, uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile oluşan POLİMERLERE  verilen bir isimdir.  Polimer olan Polietilen ise en çok kullanılan Plastiklerin başında gelir. Plastikler doğada hazır bulunmaz.  Doğada bulunan elementlere insan tarafından müdahale edilerek elde edilir. İlk üretildiği zaman toz, reçine ve granül halinde bulunur. Genelde ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde edilir. Dünyadaki petrolün sadece % 4 lük kısmı plastik üretimi için kullanılır.

Plastik hayatımızın hemen hemen her aşamasında, her alanda karşımıza çıkabilen bir malzemedir. Günlük hayatta ve kullandığımız eşyalar arasında plastik her zaman yerini almıştır. Örneğin; bakkal, market, alışveriş merkezleri ile otomobil sektörü ve inşaat sektörü ile daha birçok sektörde hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Aslına bakılacak olursa, plastiğin iyi yanları o kadar çoktur ki; bunları saymakla bitiremeyiz. Ancak; bunun yanında kötü yanlarının olabileceğini de unutmamamız gerekir. Genel olarak faydası zararından daha çok görülmektedir. Doğayı ve çevreyi koruma yönünden, bu konuda çok güzel çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle son dönemlerde; plastik atık maddelerinin geri dönüşümü üzerine,  modern  çalışmalar yapılmaya devam etmektedir. Bu bakımdan her yönüyle; sektörde son yıllarda büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Özellikle; devlet ve yerel yönetimler, bu konu üzerine özel olarak ihtimam göstermekte olup, vatandaş memnuniyeti eksenine parelel, çok değişik ve ilginç yöntemler benimsemişlerdir. Bunun sonucu olarak da  halk tarafından büyük ilgi ve takdirle karşılanmışlardır.

Aslında bunlar da yeterli değildir. Ancak kötünün iyisi olarak görülebilir. Çok şükür ki artık toplum bilinçli hale gelmeye başlamıştır. Bu çok sevindirici bir durumdur. Yazılı ve görsel basın üzerine düşen görevi tam manasıyla yerine getirmeye çalışmaktadır. Toplumda  tam bir çevre  bilinci ve duyarlılığı kendini göstermektedir. Örneğin otomobil sektörünü ele aldığımızda; tüm marka otomobillerde muhakkak plastikten faydalanılmaya çalışılmıştır. Burada sadece otomobil kastedilmemektedir. Burada kastedilen tüm sektörü yani traktör, kamyon ve otobüs gibi daha bir çok yan sektörde bu konunun içindedir. Burada unutulmaması gereken uçak sektörününde plastik ve benzeri malzemeleri kullandığı da gözden kaçırılmamalıdır. Dünyayaya baktığımız zaman plastik sektörünün ne kadar ileri bir seviyeye ulaştığı, çok daha iyi anlaşılacaktır. Bu malzeme gerçekten mükemmel bir şekilde sektörlere her yönden fayda sağlamaya devam etmektedir.

Plastiğin bir diğer özelliği de çok iyi bir yalıtkan olmasıdır. Bu nedenle enerji sektöründe de kullanımı çok yaygındır. Özellikle elektrik ve enerji hassas bir konu içerdiğinden, burada yalıtımda çok önemlidir. Yalıtımı da en iyi yapacak madde plastik ve benzeri maddelerdir. Hemen  hemen tüm iletkenler plastik malzemelerle sarmalanmıştır. Bu malzemenin her yönüyle koruyucu özelliği olması hassas sektörlere de kullanım kolaylığı sağlamıştır.

Son olarak ele alınması gereken inşaat sektörü ise; bu konuda gerçekten çok büyük aşama katetmiştir. Bu sektörde de plastik, en üst düzeyde kullanılmaya başlamıştır. Özellikle pencerelerin hemen hemen çoğunluğu, plastik pencerelere dönüşmeye başlamıştır. Özellikle su tesisatı ve diğer malzemelerde de kullanım durumu en üst düzeydedir. Her geçen günde seviyesi her an yükselmeye devam etmektedir.
                         

 
Toplam blog
: 94
: 1680
Kayıt tarihi
: 20.06.14
 
 

Üniversite, Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Çalışan, İyi bir kariyer sahibi olmak, Kitap okuma, ..