Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Plastik kartları kullanırken ...!

Plastik kartları kullanırken ...!
 

benvarim.blogspot.com/2007/09/kredi-kart.html


Değerli Milliyet Blog Dostları.

Plastik kartlar (Banka/ATM Kartı & Kredi Kartları) günlük yaşantımızın vazgeçilmezleri arasındaki yerlerini aldılar ve zirveyi epeyi bir süre koruyacağa benziyorlar.Bizlere sağladığı kolaylıkların yanısıra yaşanması olası sıkıntıları ve alınması gerekli önlemleri eski bir bankacı olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

Önce Banka/ATM kartları ile ilgili güncel bir dolandırıcılık haberini birlikte okuyalım ;


"Uzaktan izleme yapan ekipler, iki kişinin sürekli ATM çevresinde dolaştığını fark etti. Bu kişilerin para çekme makinesine yerleştirdikleri plastik parçayla, banka kartlarının içeride sıkışmasını sağladıkları, daha sonra kartı çıkararak para çekmeye geldikleri anlaşıldı. Zanlılardan birinin `kurban' olarak seçtikleri kişinin yanına gidip kart şifresini öğrendiği anlaşıldı. Aynı yöntemle kart şifresini öğrendikleri bir kadının uzaklaşmasından sonra yanlarında getirdikleri metal parça ile kartı sıkıştırdığı yerden çıkaran zanlılar kendilerini gözetleyen polisler tarafından kıskıvrak yakalandı.

Zanlıların aynı yöntemle uzun süreden bu yana birçok kişiyi dolandırdığı, ATM'ye kartını sıkıştıran kişilerin yanına yardım etme bahanesi ile yanına giderek `Şifreni girelim ve iptale basalım o zaman kartını verecektir. Sen söyle ben hallederim' dedikleri, kart çıkmayınca ise `Yarın gel bankadan kartını alırsın. Denedik olmadı" dedikleri bildirildi. ATM'den ayrılan bu kişinin arkasından şebeke üyesinin ATM'ye hızla bankamatiğe gelerek yanındaki metal parçası ile kartı bulunduğu yerden çıkardığı, aynı bankanın bir başka şubesinden de şifre girerek paraları çektiği anlaşıldı. Zanlıların bu yolla yaklaşık olarak 500 bin YTL'yi çektiği saptandı."

http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=363981


Bu haberimiz ise Kredi Kartları dolandırıcılığı ile ilgili ;

"Dolandırıcıların genellikle çalıntı kartlar ile posta yoluyla gönderilen kartları ele geçirerek eylemlerini gerçekleştirdiğini saptayan polise göre, dolandırıcılar, çağın teknolojik imkanı internetten de faydalanıyor. Dolandırıcıların kart bilgilerini genellikle internetten temin etmeleri nedeniyle kredi kartı sahiplerinin kişisel bilgilerini internette güvenli olmayan sitelere göndermemeleri isteniyor.

Dolandırıcılar, kimlik ve imza kontrolü yapılmayan işyerlerinde, çalıntı ya da kayıp kartları kullanıyorlar. Bu nedenle kredi kartı kaybolan kişinin en kısa sürede bankasına bildirmesi gerekiyor. Posta ya da kargo yoluyla müşteriye ulaştırılan kartlar da çalınıp kullanılıyor. Bu dolandırıcılık, sahte kimlik belgeleriyle banka şubesinden kart alınarak da yapılabiliyor.

Dolandırıcılar, kendilerine ait ya da bir şekilde ele geçirdiği kredi kartındaki numarayı ütüleme yöntemiyle yok ederek yerine yeni ve başkasına ait bir numara basmak suretiyle dolandırıcılık yapabiliyor.
Sahte para gibi sahte kredi kartı da basan dolandırıcılar, kartın arkasında bulunan manyetik şeride, encoder (kodlayıcı) adı verilen bir cihazla gerçek kredi kartı bilgilerini kodlayarak kullanıyorlar.

Kart dolandırıcılığın en tehlikelisi, kopyalamayla yapılıyor. Alışveriş yapan müşterilerin kartları müşteri görmeden encoder cihazından geçirilip kopyalanıyor. Sonra bu bilgiler, üretilen sahte bir kartın şeridine aktarılıyor. Karttaki bilgiler gerçek olduğu için, dolandırıcılığın ispatlanması zor oluyor.

İnternette şirket ve kişilerin güvenlik şifrelerini aşarak, kart numaraları ve özlük bilgilerini çalan dolandırıcı, bu bilgilerle sipariş verebiliyor.

Hesap yönlendirmek suretiyle yapılan dolandırıcılıkta ise kart sahibinin kimlik bilgileri, kredi kart bilgileri öğrenilerek bankaya telefonla veya başvuru formuyla yapılıyor. Eldeki bilgilerle kartın adresi değiştiriliyor ve bir süre sonra kaybolma bahanesiyle yeni adrese yeni kart isteniyor. Gelen kartın arkasına imza atan dolandırıcı, kartı kullanmaya başlıyor."

http://www.msnbcntv.com.tr/news/304455.asp

Gelelim almamız gereken önlemlere ;

Mümkün olabildiğince bağımsız ATM'leri (*) kullanmayınız.Unutmayınki bağımsız ATM'ler yerine Şube ATM'lerini kullandığınızda olası bir sorunda Şube içinden güvenilir ve seri destek alabilirsiniz.

Hangi Banka'nın kartını kullanıyor iseniz o Banka'ya ait Çağrı Merkezi'nin telefon numarasını not alınız.Olası bir sorun yaşadığınızda kartınızı en kısa sürede bloke veya iptal ettirmeniz gerektiğinde çok işe yarayacaktır.

Çalışma saatleri dışında ATM'leri kullanmak zorunda kalırsanız şifrenizin görünmemesine özenle dikkat ediniz.Kart şifrenizi cüzdanınızda veya kart üzerinde herhangi bir yere kesinlikle yazmayınız.Olası kart sıkışmalarında not almış olduğunuz Çağrı Merkezi telefonlarını seri bir şekilde arayınız ve sonuç almadan ATM önünden ayrılmayınız.

Bir alış veriş merkezi, dükkan ya da restoranda ödeme yaptığınızda, kartınızı gözünüzün önünden ayırmayınız tanıdık ve bildik bir yerde değilseniz slip çekilmesi için alınan kartınızın başına bir takım aksilikler gelebilir.İşlem yapılırken kartınızın yanında olmaya özen gösteriniz.Alış veriş yaparken kredi kartınızı P.O.S. cihazından farklı bir cihaza okutturup okutturulmadığına dikkat ediniz, şüphelendiğiniz durumlarda hemen en yakın güvenlik birimine haber veriniz.

Büyük marketlerde kasadan kredi kartıyla ödeme yaptığınızda unutmayın ki günümüz teknolojisi ürünü kameralı cep telefonları ile 16 haneli kredi kartınızın fotografı çekilebilir ve sonrasında kopyalanabilir bunun için kartınızı kasiyere verirken ve şifrenizi tuşlarken çok dikkatli olmanızda yarar var.

İnternet üzerinden zorunlu olmadıkça sanal alışveriş yapmayınız yada Bankanızdan destek alarak öncelikle alışveriş limiti oluşturup daha sonra alışveriş yapınız kalan limit olursa iptalini talep ediniz.

Veya Tüketici Dernekleri Federasyonu TÜDEF'in http://www.tudef.org.tr/index.php?id=26, 86, 0, 0, 1, 0 deyimi ile "KARTSIZ YAŞAM DERTSİZ YAŞAM" sloganına uyum gösterip tüm plastik kartlarınızı iptal ediniz.

İyi haftalar dileğiyle...


21.Nisan.2008/Pazartesi.



(*)Alışveriş Merkezleri, Benzin İstasyonları ve yol kenarlarındaki ATM'ler.


 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..