Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '08

 
Kategori
Fotoğraf
 

Plastik papatyalar

Plastik papatyalar
 

Plastik Papatyalar” projesi, Vera Chytilova'nın yıllar önce gördüğümüz “Sedmikrasky” adlı filmini tekrar izlememizle başladı.

Filmin çekildiği 1968 yılı, dünyanın büyük bir savaşın yıkıntılarını geride bıraktığı, insanlığın renkli ve yeni bir hayatın düşünü görmeye başladığı bir döneme denk gelir. Bu yıllardaki tüketim çılgınlığı ve aynı düşün peşine takılan insanlar filmin de asıl konusunu oluşturur. Biri esmer diğeri sarışın iki sevimli kız “kötü olmaya” karar verirler ve kendilerini tüketime dayalı hedonist bir hayatın içine atarlar. Onlara göre zaten her şey kötüye gitmektedir. Bir elma ağacının altında yedikleri elmalardan şişen mideleri ve ağırlaşan bedenleri ile uykuya geçerler, gördükleri bir rüyadır tüketmek… Film baştan sona bu iki sevimli kızın ne bulurlarsa yemeleri ile geçmektedir, tıka basa… Meyve, pasta, makarna, pizza derken, magazin dergilerinde yer alan reklam fotoğraflarını, ilişkileri, zamanlarını, hiçbir şey ayırmaksızın adeta bir kendinden geçmişlik hali ile. Renkli dünyanın sevimli ve masum kuklasıdır onlar artık, sistemin onlara sunduğu lezzetlerden nasiplerini almak için tıkınırken, farkında bile değillerdir giderek plastikleştiklerinin ve tükettikçe aslında birer tüketim nesnesine dönüştüklerinin. Kocaman bir ziyafet sofrasıdır sanki hayat, düşünmeden yedikleri şahane yemeklerin üzerinde yığılıp kaldıklarında ise, tüm ihtişamı ile görkemli kristal avize üzerlerine yığılacaktır… Ve sonunda cici kızlarımız başlarına yıkılan dünyanın enkazı altında kalmışlardır.

Günümüze baktığımızda filmin konusunun geçerliliğini koruduğunu, tüketim çılgınlığının geçen onca yılın ardından hayatımızın her noktasına sızdığını görüyoruz. Tuzaklar, her kesimden insanı bu renkli dünyaya çekecek kadar güçlü ama en çok da kadınları… Proje partnerim Elif Telciler ile kolları sıvadık, kendimizi de içine katıp bu komediye malzeme olduk. Tüketime, gece gündüz çalışarak gerçekleştirdiğimiz işlerimiz ile üretim ile yanıt vermek istedik. Konumuz aslında son derece eğlenceliydi ve malum cazipti, bu nedenle hiç kimseden yardım almadık ve ironik eleştirimiz için hiç birini feda etmedik. İşlediğimiz suça kimsecikleri alet etmeden, cefası ve sefası boynumuzda olsun istedik. Çalışmalarımızda gerekli olacak kıyafetlerimizin dikiminden, pastaların, makarnaların, pizzaların yapımına, balonların şişirilmesi, paketlerin yapılması vs tüm materyallerimizin hazırlığına kadar deli gibi bir üretime girdik. Tüm planlarda birbirimizi tek tek çekip, sonradan PC ortamında kolaj yaptık, klip çekimleri için de kameramızı kurduk, sabahlara kadar bilgisayar başında tırmalarken teknolojinin tüm aksiliklerine karşın videomuzun montajını da bitirmeyi başarabildik. Çekimler sırasında ayrıca iştahlı yeme manzaraları sunmaya çalışırken midemiz ve makyajdan tanınmaz hale gelen yüzümüz de isyan etmedi değil. 18 Fotoğraflık bir sergimiz ve bir de objektif arkası video klipimiz izleyiciye sunmaya hazırdı artık.

Bizim de bu vesile ile sunduğumuz rengârenk, abartılı ve albenili görüntüler acaba iştah açıcı mı olacaktı? Yoksa serinin son karesinde tükettikçe birer tüketim malzemesine dönüşmüş, vitrine hapsolmuş, cansız, plastikleşmiş olan kızlarımızın trajikomik hali bu albeniye kapılmadan önce durup bir düşünme olanağı mı tanıyacaktı?

Plastik papatyalar objektif arkası klipimizi ve sergiyi izlemek için:

http://www.ilkeveral.net/pp/galeripp.htm

http://www.obursolucan.org/os02/ppobjektif.htm

 
Toplam blog
: 25
: 1059
Kayıt tarihi
: 16.01.08
 
 

İşletmecilik eğitimi ve sonrasında finans sektöründe bir dönem profesyönel çalışmanın dışında, 19..