Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '19

 
Kategori
Güncel
 

Plastik Poşet Meselesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, naylon poşet yönetmeliği kapsamında, 1 Ocak 2019 itibariyle market alışverişlerinde kullanılan plastik poşetlerin 25 kuruş olacağını açıkladı. Bu yönetmeliğin amacı olarak görsel ve çevresel kirliliğin azaltılarak gereksiz poşet kullanımının önüne geçmek olduğu belirtildi. Çevre kirliliğinin azaltılması için atılmış çok önemli bir adım. Plastik poşet, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere ve ABD gibi pek çok ülkede ücretli ya da yasak. 

 

Neden Bu Kadar Önemli?

Plastik poşetler polietilen denilen petrol türevinden ve atık malzemelerin ikincil kullanımından elde ediliyor. Üretim maliyetlerinin düşük olması ve dayanıklılığı nedeniyle çok yaygın. Bu poşetlerin doğada yok olma süresi 1.000 yılı buluyor. Naylon poşetlerin sadece %1' i geri dönüştürülebiliyor ve  % 99' u doğada kalıyor. Türkiye'deki bir kişi bir yılda ortalama 312 adet plastik poşet kullanıyor. Dünyada ise her saniyede 160.000 plastik poşet kullanılıyor. Her yıl dünyada 5 trilyon adet plastik poşet üretiliyor. 

 

Bizim Tepkimiz Ne Oldu?

İlk tepkimiz market görevlileriyle kavga etmek oldu. Bu kadar alışveriş yapıyorum poşete de mi para istiyorsunuz dendi. Kızıp ürünleri iade edenler, manav reyonundaki ince ve ücretsiz poşeti alıp kullananlar, montunun içine dolduranlar, poşeti kullandıktan sonra geri getirip parasını isteyenler oldu. Hatta bazı marketlerin önünde 10 kuruşa poşet satanlar bile çıktı. Ama rakamlara bakıldığında plastik poşet tüketiminin % 50 azaldığı görülüyor. Amaç da bu zaten. Çevre bilincine sahip oldukça rakamların daha da düşmesi en büyük dileğimiz. Akaryakıt ürünlerindeki fiyat artışları, köprü geçiş ücretleri artışları vb. pek çok alanda yapılan fiyat artışlarına neredeyse hiç tepki vermeyen vatandaşlarımız söz konusu 25 kuruşluk poşet ya da çevre olunca büyük tepki gösterdiler. Bu da şaşırtıcı bir durum.

 

Reklam Meselesi

Bir başka tepki de ücretli poşetlerde alışveriş yapılan firmanın logosunu olmasına geldi. Hem parayla satıyorsunuz hem de sizin reklamınızı yapıyorum. Marketin bana reklam parası ödemesi gerekir ya da logosuz poşet verin diyenler oldu. Parayla aldığı her ürünün üzerinde reklam bulunan insanlar konu poşet olunca ayrı bir hassasiyet gösterdi. 

 

 
Toplam blog
: 165
: 215
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve Mersin Üniversitesi İşletme yüksek lisans mezunuyum. M..