Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '19

 
Kategori
Güncel
 

Plastik Poşetler ve Çevre Sağlığı

Bizde bir deyiş vardır. "Osmanlının yasağı üç gün sürer" derler. Biz alışkanlıklarımıza uygun olmayan bir karara bir süre uyar ondan sonra yine kendi bildiğimizi okuruz.

Plastik torba konusu da böyle. Eskiden kimse hergün markete veya bakkala gitmezdi. Günlük olarak alınan bir tek ekmek vardı. Bu yüzden alışverişe gidileceği zaman insanlar yanında bir torba götürürdü. Şimdi öyle mi ya? İşten dönüşte markete uğrayıp günlük ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bu iş içinde hergün yanımızda torba taşımak hem pratik değil, hem de külfetli. Bu yüzden de çevreme baktığımda ilk günlerdeki duyarlılığın giderek azaldığını görüyorum.

Konuştuğum kişilerin yüzde birinin bile çevre sağlığını düşündüğü yok. Çoğunluk, zaten maliyetin içinde olan poşet için bir de ücret ödemenin kızgınlığı içinde idi. Bence de yerden göğe kadar haklılar. Zaten maliyet hesaplarının içinde olan poşete bir de neden ücret ödensin ki.

Çözüm ise poşeti paralı yapmak değildir. Plastik poşet yerine kağıt poşet kullanılmasıdır. Bildiğim kadarı ile plastik poşetler geri kazanıma gitmiyorlar. Ama kağıt her zaman geri dönüşüme gidebilir. Bu sayede doğayı daha az kirletiriz.

Denilebilir ki insanlar biraz duyarlı olsunlar, doğayı kirletmesinler. Bu bizim için maalesef geçerli değil. 

Bizim evin önünde çocuklar için park var. Tabii kanepeler ve çocukların çöpü yere atmaması için de bir adet çöp kutusu var. Ancak sabah evinden elinde çöp poşeti ile çıkan "çok kültürlü" çevre sakini yürüyüş yolu üzerinde elli adım ilerideki çöp kontenerine değil de parkın çöp kutusuna çöpünü  bırakıyor. Tabnii ikinci poşette kutu doluyor.

İlerki saatlerde çocuğunu oynatmaya çıkaran "çok kültürlü" ev hanımları da bir yandan kanepelerde muhabbet ederken bir yandan da yedikleri çerezin çekirdeklerini yerlere atıyorlar. Tabii çocuklarda ellerinde ne varsa yere atıyor. Özellikle yaz akşamları herkes evine çekilince, sabahleyin belediye görevlisinin gelip tertemiz yaptığı park çöplük yuvası oluyor.

Nasıl yapılacağı ayrı bir yazı konusu ama, muhakkak surette insanlara çevreyi temiz tutmayı, ardından da korumayı öğretmek gereiyor. Değilse marketlerde poşetten ücret almak çevre koruma anlamında çözüm değildir.

İzmir 13,02,2019

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..