Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Plastik su damacanası kullanıyor musunuz?

Plastik su damacanası kullanıyor musunuz?
 

Evimizdeki tehlike


Düne kadar biz de kullanıyorduk. Bir akşam eve geldiğimde eşim evdeki bütün plastikleri bir torbaya koymuş, hepsini çöpe attırıyordu. Bilhassa pazarlardan alınan altında numara olmayan veya ürün tabanında üçgen içinde 3, 6, 7 numara yazan plastikleri. Nedenini sorduğumda Milliyet'in Cadde ekinde Milliyet yazarı Mehveş Ekin'in zararlı plastiklerle ilgili yazısını okuduktan artık bunları kullanamam diyordu.

Bunların içinde en önemlisi de içme suyunu aldığımız damacanalardı. Onların altında da 7 numara yazıyordu. Musluk suyunu içemiyorduk. Peki ne yapacaktık? İnternetteki yaptığım araştırma sonucu, ürün tabanında 3,6,7 numaranın dışında numara olan plastiklerin zararlı olmadığını gösteriyordu. Ben de marketlerde inceleme yapmaya başladım. Beyaz renkli pet şişelerde satılan , 0,500 litre, l,5 litre ve 5 litrelik suların bulunduğu kaplarda üçgen içinde 1 numara yazıyordu. Şimdilik içme suyu olarak bunları kullanıyoruz. Ancak diğer dairelerde bazı komşularımız musluklarına arıtma cihazı takmışlardı ve bu şekilde içme suyu olarak şehir suyunu kullanıyorlardı ve çok memnunlardı. Şu sıralarda ben de iyi bir arıtma cihazı almak için araştırmalar yapıyorum.

- Peki yanda fotoğrafı görülen damacanalar neden zararlıymış?

- Çünkü bunların içinde Bisphenol-A (BPA) adında bir madde varmış.

- BPA nın ne zararı varmış?

- Amerikalı biliminsanlarının yaptığı araştırmaya göre BPA insanlarda göğüs kanseri, düşük sperm sayısı (testosteronla yakından ilgisi var) diyabet ve prostat kanseri gibi hastalıklara yol açıyormuş.

- Peki suya nasıl karışıyormuş?

- Şişelerde gözle görülmeyen ufak bir çatlak, BPA nın suya karışmasına sebep oluyormuş.Bu kimyasallardan en çok etkilenen kişiler ise bebek ve büyüme çağındaki çocuklarmış. Çünkü piyasada satılan bebek ürünlerinin % 95 inde BPA bulunuyormuş.

- Peki uzak durmamız gereken ürünler hangileri?

Sert şeffaf plastikler, genelde ürün tabanında no 7 olarak işaretlenmiş, genelde BPA içerir

Her tür 3 veya 6 ile numaralandırılmış plastikler. No 3 (PVC) ve no 6 (polistiren)’nın ayrıca zararlı kimyevi maddeleri geçirdikleri bilinir

BPA ile astarlanmış konserve içinde gıdalar

Plastik oyuncaklar

Polikarbonattan yapılmış saklama kapları (Bunlara sıcak yiyecekler konulduğunda BPA daha süratli bir şekilde çözülüyor.)

Bu konuda Milliyet Yazarı Mehveş Evin'in konuyla ilgili yazısının linkini aşağıda veriyorum. Şimdiye kadar okumamış olanlar ve daha geniş bilgi almak isteyenlerin dikkatle okumasını öneririm.

http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=1174265&Date=21.12.2009&Kategori=cadde&b=Zararli%20plastik%20tartismasi%20buyuyor

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..