Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '19

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Plastikler Ölüm Tuzakları

Neden kilo alıyoruz?
Neden çok dikkat etmemize rağmen hastalanıyoruz?

Bazen fazla yemediğimiz halde kilo veremiyoruz hatta bir hayli dikkat ediyoruz netice kiloda değişiklik yok hatta daha da artış var.

Bu çok can sıkıcı bir durum.

Belki ciddi olarak aç kalarak ya da bir uzman eşliğinde diyet yaparak kilo verebiliriz veya kilomuzu sabitleyebiliriz lakin bu da her kişi ve her zaman mümkün olabilecek bir durum değil.

Peki, nedir bizi zayıflatmayan, dikkat ettiğimiz halde canımızı sıkan ve her geçen gün obeziteye doğru hızlı adımlarla ilerleten…

Bazı yapay kimyasalların bildiğimizden daha da başımızda bela olduğunu anladığımda şaşkınlığımda elbette arttı.

Yapay kimyasallar nerelerde diye araştırınca ortaya çıkan yine can sıkıcı bir durum, nedeni bunlar her yerdeler...

Düşünün lütfen; yiyecek ambalajlarında, biberonlarda, oyuncaklarda, plastiklerde, yemek pişirme setlerinde ve kozmetiklerde bulunuyormuş.

Vücuda girdiğinde normal vücut işlevlerini bozabilir ve yağ artışını artırabiliyormuş.

Ne yazık ki anne karnında başlayan bir olaymış. Hamile bir kadın bu kimyasallara maruz kaldığında, çocuğunun hayatının ilerleyen evrelerinde obez olma ihtimali artabilirmiş.

Bunların neler olduğunu sıralamak istiyorum. Aktarıyorum.

Bisfenol-A (BPA)
BPA biberonlar, yiyeceklerin ve içeceklerin plastik ambalajları, metal yiyecek konserveleri gibi çok sayıda üründe bulunan sentetik bir bileşiktir.

BPA’nın yapısı, kadın cinsiyet hormonu östrojenin en önemli formu olan estradiole benzer. Sonuç olarak BPA, vücudun içerisinde, östrojen reseptörlerine bağlanabilir.

Fitalat
Fitalatlar, plastikleri yumuşak ve esnek yapmak için kullanılan kimyasallardır. Yiyecek ambalajları, oyuncaklar, güzellik ürünleri, farmasötikler, duş perdeleri ve boyalar dahil birçok üründe bulunur. Bu kimyasallar plastiklerden çok rahat sızarak; besinleri, su kaynaklarını ve hatta havayı bile kirletirler.  BPA gibi fitalatlar da endokrin bozuculardır. Vücuttaki hormonal dengeyi etkilerler. Fitalatlar, metabolizma ile ilişkili PPARs adlı bir hormon reseptörünü etkileyerek kilo alımına katkıda bulunabilir.

Atrazin
Atrazin, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın kullanılan herbisitlerden biridir. Yer altı suyu kirliliği nedeniyle Avrupa’da 10 yıldan fazladır yasaklanmıştır. Atrazin de bir endokrin bozucudur ve yapılan bir çalışmada atrazine maruz kalmak ve doğum anormalileri arasında korelasyon görüldü. Amerika Birleşik Devletleri’nde atrazinin en çok kullanıldığı alan ile obezite görülme oranı arasında korelasyon saptandı.

Organotin
Organotinler, çeşitli endüstriyel süreçler için kullanılan yapay kimyasallar sınıfındadır.

Bazı bilim insanları TBT’nin ve diğer Organotin bileşiklerinin endokrin bozucular olarak işlev gösterebildiğine inanırlar. Böylece insanlarda vücuttaki yağ hücresi sayısını arttırarak obeziteyi tetikler.

Perfluorooctanoic Asit (PFOA)
PFOA çeşitli amaçlar için kullanılan sentetik bir bileşiktir. Yapışmayan özelliğe sahip teflon ve mikrodalga fırınlarında kullanılan bir bileşendir.

PFOA’ya maruz kalmak yaşamın ilerleyen dönemlerimde aran insülin, leptin ve kilo artışına neden olur. Tiroid hastalıkları, düşük doğum ağırlığı ve kronik böbrek hastalığı da dahil insanlarda çeşitli hastalıklarla ilişkilidir.

Bunları okuyup paniğe kapılmamak nasıl mümkün olabilir. Bunlar her yerde. Kullandıklarımızın çoğunda. Yazılanlar elbette bizleri dehşete düşürüyor.

Gelin de atalarımızın yaşadıkları o dönemleri düşlemeyin.

Plastikten neredeyse hepimiz korkuyoruz, sevmiyoruz. Onları en az nasıl kullanabiliriz, hayatımızdan onları çıkartmak için neler yapabiliriz?

Plastikle bağlantılı tüm yiyecek ve içecekleri hayatımızdan çıkartıp onun yerine camla olanları, paslanmaz çelikleri, tercih etmeliyiz.
Organik olanları tercih etmeliyiz.

Burada çok dikkat etmemiz gereken bir husus var.
Organik adı altında satılanlar da organik değil.
Alışveriş yaptığımızda bu da tamam, bu iyi demeyeceğiz. Tek tek hepsini araştıracağız, etiketlerini okuyacağız, firmaları takip edeceğiz. Daha az alacağız, daha az yiyeceğiz belki ama kendimizi de yakınlarımızı da zehirlemeyeceğiz.

Bunlarla beslenme, yaşama bir çeşit zehirlenme. Sadece kilo almakla kalmıyor ki bu kullanımlar birçok hastalığa da sebep oluyor.

Çok dikkat etmemiz gerekiyor.


Nazan Şara Şatana
 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....