Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Plastiklerden kaçın!

Plastiklerden kaçın!
 

 
Plastik eşyaların  üzerinde (genellikle  altında)   yapıldığı  maddeye  göre, 1'den  7'ye  kadar  numaralama  yapılmaktadır. 
 
Öncelikle, plastik bir malzemenin üzerinde bu işaretlerden birini göremezseniz bunlardan  uzak  durulmalıdır. Çünkü hangi plastikten imal edildiğini bilmiyorsunuz demektir.
 
1. PETE veya PET
PETE veya PET Polyethylene Terephthalate’in kısaltmasıdır. Çok yumuşak, şeffaf ve gıdalarda TEK KULLANIM İÇİN güvenli olduğu kabul edilir. Çoğu su, meşrubat ve diğer içecek şişeleri bu malzemeden imal edilir. 
 
Dondurulmamalı, bulaşık makinesinde yıkanmamalı ve mikrodalga fırında kullanılmamalıdır. İçinde bulunan gıda maddesine herhangi bir zararlı madde sızdırmaz. 
 
Ancak tekrar kullanım için yeterince temizlenemez ve tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler ürer. Bu yüzden PET şişeleri tekrar tekrar kullanma alışkanlığını bırakmamız yararımıza olur.
 
2. HDPE
HDPE High-Density Polyethylene (Yüksek Yoğunluklu Polietilen)’in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanımının güvenli olduğu kabul edilir. BPA içermez. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
 
3. V veya PVC
PVC Polyvinyl Chloride’in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanılmamalıdır. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırır.
Son yıllarda inşaat pencereleri de bu malzemeden yapılarak kanserin yayılma hızı artırılmaktadır.
 
4. LDPE
LDPE Low-Density Polyethylene (Düşük Yoğunluklu Polietilen)’in kısaltmasıdır. Bu malzeme de HDPE gibi gıdalarla birlikte kullanılabilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
 
5. PP veya PE
PE Polietilen’in kısaltmasıdır. En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. 2 ve 4 numara bu maddenin düşük ve yüksek yoğunluklu halidir. İçinde barındırdığı gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde yoktur. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
 
6. PS
PS Polystyrene’in kısaltmasıdır. Hazır satılan tavuklarda, tavuğun altındaki köpük tabağı bilirsiniz.
 Ya da kolilerin içindeki elektronik cihazları darbeden korumak için kenarlara koyulan birbirine yapışık o küçük yuvarlak köpükleri. Çoğumuz o köpüğün bir tür plastik olduğunu bile bilmeyiz. Bu malzeme, benzen denen bir maddeden imal edilir. Benzen, insan için kanserojen bir madde olarak bilinir. Bu madde  kesinlikle  sıcak  gıda  sunumu  için  uygun  değildir.
 
7. DİĞER
7 numara belirli bir tür malzemenin numarası değildir. İlk 6 tür haricindeki malzemeler anlamına gelir. Genellikle BPA denen o zararlı maddeyi içerirler. Ancak içermiyor da olabilir. Bu yüzden, yukarıda da belirtildiği gibi eğer bir malzemenin üzerinde 7 işareti varsa, cam gibi parlak ve sertse, büyük ihtimalle BPA içeriyordur ve güvenli değildir.
 
 
Sıcak  su  ve  bulaşık  malzemesi parası  nedeniyle,  kanserojen  maddeler  ile  BPA içeren köpük tabldotlarda çocuklara, öğrencilere, personele sıcak  yemek  sunanlar bu  konuda  ne  düşünmektedir acaba?
 
 
Kaynak: İnternet
 
www.aliozdemir.net
 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..