Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '14

 
Kategori
Felsefe
 

Platon (MÖ 427-347)

Platon (MÖ 427-347)
 

Platon (Aristokles), yirmi yaşında Sokrates'in öğrencisi olmuş, o öldükten sonra Herakleitosçu kratylos'a ve Parmanides'in felsefesini öğreten Hermogenes'e yaklaşmış. İtalya'da Pythagorasçı Philolaos ile Eurotos'un yanına geçmiş, oradan da Mısır'a sırlar ilmiyle uğraşanların yanına gitmiştir. Kendi zamanında ve Kalde astrolojisinin bazı şemalarını kabul etmesine rağmen astrolojik kaynaklı kaderciliği inanç haline getirenleri hicvetmiştir (Devlet VIII. Kitap). 

Aristokles, beden gücünden dolayı hocası Argoslu güreşçi Ariston tarafından Platon ismini almıştır. Ayrıca resim ve şiirlerle de ilgilenmiştir. Anlatıldığına göre bir gece Sokrates, rüyasında dizlerinin üstünde oturmuş bir kuğu yavrusu görmüş; yavru birden kanatlanmış ve cıvıldayarak uçup gitmiş. Ertesi gün platon onun yanına öğrenci olarak gelince, işte o yavru kuş bu, demiş (DL 132).

Platon, Antik düşünce tarihinden günümüze, hakkında konuşulan en büyük filozoftur. İngiliz filozof Whitehead'ın ifadesiyle, ''Tüm Batı felsefe geleneği Platon'a düşülen dipnotları dizisinden ibarettir.'' Sokrates'e öğrencilik yapmış başka birçok Sokratesçi varolmasına rağmen, Platon, Sokrates'i onun yarattığı ve dönüştürdüğü felsefesiyle tamamlamaya çalışan tek kişidir. Sokrates'i ölümsüz kılarak onu yeniden yaratım sorumluluğu da Platon'a aittir.

 
Toplam blog
: 2
: 131
Kayıt tarihi
: 26.11.14
 
 

Süleyman Demirel Üniversitesi Felsefe bölümü öğrencisiyim. Bilim, Psikoloji ve Din felsefesi konu..