Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '11

 
Kategori
Futbol
 

Play Off çağ atlatacak

Play Off çağ atlatacak
 

Her zaman yeniliklere karşı olan, toplumda meydana gelen değişimden korkan bir kesim olmuştur. Halbuki gelişimi ortaya çıkartan yeni bir şeyleri denemektir. Einstein bunun için “Hayatında hiç hata yapmamış olan kişi hiç yeni bir şey denememiştir” sözünü etmiştir. Şike soruşturması nedeniyle kan kaybeden Türk Futbolunu ayağa kaldırmaya tek başına çalışan Futbol Federasyonu bu amaçla ilk bakışta gayet mantıklı gelen Play off sistemini yürürlüğe koymayı planlıyor. Şimdilik bu sisteme muhalif olanların sesleri yüksek çıksa da haklılar her zaman sesi yüksek olanlar değildir. Bu sisteme muhalif olanların temel çekincelerini ele alalım. 

Çekince: “Sistem adalet ilkesi ile bağdaşmıyor. 34 hafta boyunca bir takım 15 puan farkla şampiyon olursa Play off sisteminde kazayla şampiyonluğu kaybedebilir”. 

Gerçek: Play off maçlarına takımlar sıfır puandan başlamıyor. 34 haftada topladıkları puanın yarısını 6 maçlık play off serisine taşıyorlar. Örneğin; birinci takım 80, ikinci takım 64 puan almış olsun. Bu durumda birinci takım Play off serisine 40; ikinci takım ise 32 puanla başlayacak. Yani birinci takım alınabilecek alabileceği 18 puanın 11’ini alırsa ikinci tüm maçlarını kazansa dahi yapabileceği bir şey yok. Kusura bakmayın ama 34 maçta 80 puan toplayan bir takımın 8 puanlık bir avantajı kullanamaması o takımın 80 puanı nasıl topladığı hakkında bazı şüpheler duymamıza neden olmaz mı? 

Çekince: “Play off sistemi sadece Belçika’da oynanıyor. Büyük liglerde bu yöntem oynanmyor” 

Gerçek:3 puan uygulaması da sadece İngiltere’de oynanıyorken Türkiye bu sisteme geçmişti. O zaman 3 puan sistemine itiraz edenlerin hepsi şimdi de Play off sistemine itiraz ediyor. Ayrıca NBA’den daha büyük, daha pahalı, daha başarılı ve daha çekişmeli bir lig varsa bana gösterin. 

Çekince: “Play off sisteminde ilk dörde zaten genelde büyük takımlar kalıyor. Anadolu takımların şansı yok. Son yirmi senede sadece Bursa, G.antep sınırlı sayıda ilk dörde kaldılar” 

Gerçek: Son yirmi sene performansına bakmak zaten Türkiye’de ortaya çıkan gelişimi anlayamadığınızın bir işaretidir. Son iki yılda Beşiktaş nerede? Haluk Ulusoy gittikten sonra Galatasaray’ın performansı ne? Son iki senede Bursa ve Trabzon ilk dördün içindeydi. Üstelik bu sene dördüncü olan takım G.Antep… Üç sene önce Sivas şampiyonluğa oynadı. Artık Anadolu, eskisi gibi değil. Anadolu sermayesi ve burjuva kesimi aslanlar gibi geliyor ve İstanbul sermayesi ile başabaş rekabet edebiliyor. Bunun bir yansıması olarak Sivas, Gaziantep ve Bursa lige aslanlar gibi geliyor hatta şampiyon oluyor. 

Çekince: “Play off maçlarında zaten Anadolu takımlarının puan alma şansı hemen hemen hiç yok. Play off maçları onların şansını azaltacak.” 

Gerçek: Sahasında mağlup olmaz dediğiniz takımların balıkçı ve kasaplardan oluşan yabancı amatör takımlara elendiğine az mı tanık olduk? Balıkçılar İstanbul’dan turla dönerken Bursa, Trabzon gibi kalburüstü takımlar neden galip gelemesin? Belçika liginde dünyaca ünlü Anderlecht normal sezonu lider tamamlamasına rağmen play off maçları sonunda şampiyonluğu sıradan bir takım olan Genk’e teslim etti. Ayrıca NBA maçlarını takip ederseniz ligin en güçlü takımları Boston Celtics ve LA. Lakers, her sene şampiyon olamıyor. Çoğu zaman finallere bile çıkamıyorlar. 

Ayrıca bu sistemin çok kolaylıkla tahmin edilebilecek faydaları var. 

1-) Futbol gelirlerinin artması: Maç sayısının özellikle de iddialı maç sayılarının artmasını takiben futbol gelirleri artacak. 

2-) Futbolcuların gergin maç tecrübesi artacak: Gerek milli takımlarda gerekse kulüp takımlarında futbolcularımızın stres seviyesi yüksek maçlarda zorluk yaşaması nedeniyle hak ettiğimiz başarıları sağlayamıyoruz. Avrupa kupalarında daha güçsüz takımlara yenilen pek çok kulüp takımımız var. Yetenekli oyuncularımıza rağmen Milli takımımız Dünya ve Avrupa şampiyonalarına devamlı katılma istikrarını sağlayamadı. Milli takımlar seviyesinde bazen hak ettiğimiz başarıları elde ediyoruz. 

3-) Hatır şikeleri ortadan kalkacak: GS yönetimi karşı olduğu için örneğimizde GS’ı ele alalım. GS ve Trabzon takımları şampiyonluk için mücadele ediyor olsun. Son haftaya Trabzon bir puan önde girsin. GS’ın şampiyon olması için Trabzon’un puan kaybetmesi gerekir. Trabzon’un maçı ise hiçbir iddiası kalmayan X takımı ile olsun. X takımlı oyuncular kimin şampiyon olmasını isteyecektir? Muhtemelen daha kısıtlı imkanlarla mücadele ettiğine inandığı Trabzonspor’un şampiyonluğunu isteyeceklerdir. Bu maçta Trabzon 6-0 kazanırsa ve daha 30. dakikada skor 3-0 olunca X takımı oyuncularının TV ekranı önünde kıkır kıkır güldüklerini görünce GS seyircileri neler hissedecekler? Play off sisteminde bu tür olaylar muhtemelen yaşanmayacak. Dört takım takır takır maç yapacak. Kim hak ediyorsa o kazanacak. 

4-) Şike iftiraları ortadan kalkacak: Muhtemelen en az 10-12 takım ilk sekize girme mücadelesi verecek. Diğer takımlarda son üçe kalmama mücadelesi verecek. İddiası kalmayan takım olmayacağı için 34 haftada kimseye şike yaptığı, falanca takıma yattığı yönünde iftira atılamayacak. Play off grubunda da her takımın iddiası olacağı için yine şike iddiaları ortadan kalkacak. 

5-) Futbola olan ilgi artacak: İddialı maçların sayısının artması spor gazetelerinin daha fazla satması, televizyonda spor programlarının daha fazla yapılması, halkın futbolu daha fazla konuşması, forma ve diğer ürünlerin daha fazla satmasını ortaya çıkaracak. 

 

 
Toplam blog
: 4
: 6794
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

1975 İstanbul doğumluyum. 5 sene lisanslı futbol oynadım. Sakatlığım nedeni ile futbolu erken bırakm..