Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '07

     
    Kategori
    Teknoloji
     

    Plazma mı, LCD mi?

    Plazma mı, LCD mi?
     

    Son dönemlerde piyasayı LCD ve Plazma televizyonlar işgal etmiş durumda. Uzun yıllar 'tüplü' televizyonları kullandıktan sonra bu yeni teknolojilere o kadar çabuk ısındık ki, emektar televizyonlarımıza artık küçümser gözlerle bakıyoruz.

    Sözkonusu yeni teknolojilere terfi etmek isteyen tüketiciler kaçınılmaz bir biçimde şu tartışmanın tam ortasına düşüyorlar; Plazma mı, LCD mi?

    Biraz bu teknolojilerden, artı ve eksilerinden bahsedelim.

    Plazma televizyonlar, piksel denilen yüzbinlerce küçük odacıktan oluşmaktadır. Her bir odacık, içerisinde elektrik akımına duyarlı bir gaz barındırmaktadır. Bu odacıkta elektrik akımı ile ışık oluşturulmaktadır. Bunu küçük bir florasana benzetebiliriz. Bu odacıkta bulunan kırmızı, yeşil ve mavi fosforun belirli oranlarda ışıldaması ile ışık istenen rengi alır. Her bir piksel yani odacık, cihazda bulunan yazılım sayesinde yönetilir ve ekranda istenen görüntü oluşturulur.

    LCD televizyonlar da benzer şekilde piksellerden oluşur. İki parça camın arasına konulmuş likit kristal dolu pikseller elektrik akımına göre renk değiştirmektedirler. Her bir odacık beyaz ışık yaymakta, istenen rengin elde edilmesi için belirli dalga boylarındaki ışık engellenmektedir.

    Bu kısa tanıtımın ardından, seçiminizde size yardımcı olabilecek ayrıntılı karşılaştırma tablosunu aşağıda bulabilirsiniz. Umarım faydalı olur.

    KarşılaştırmaPlazma TelevizyonlarLCD TelevizyonlarAvantajlı Olan
    Ekran Boyutu32 inçten 63 inçe kadar çeşitlilik gösteriyor. Daha büyük ekranlar üretilse de son kullanıcılar için hala çok pahalı.13 inçten 45 inçe kada değişebiliyor. Plazmada olduğu gibi daha büyük ekranlar üretiliyor ancak bunlar çok pahalı.Plazma TVler boyutta şu an için daha avantajlı konumda. Ancak LCD’ler boyut olarak plazmaları yakalama yolunda.
    Görüş Açısı160°’e kadar130°’e kadarPlazma TVler
    Ekran Tazeleme OranıPlazma TVler neredeyse CRTler kadar hızlı bir şekilde görüntüyü güncelleyebiliyorlar.LCDler aslında video değil veri göstermek için Dizayn edilmişlerdi. Bu yüzden tazeleme oranları geliştirilmeli. Son dönemlerde 4 ms’ye kadar inen oranları görmeye başladık.Plazma teknolojisi önde.
    Ekranda Kalıcı İzEkranda sürekli kalan görüntüler (kanal logoları gibi) ekranda kalıcı bir iz bırakabiliyor. Ancak yeni modeller bu riski azaltacak teknolojilerle geliyor.LCD’ler de bu sorun görülmemekler birlikte farklı şekilde pikseller etkilenebilmektedir. Bu sorun farklı teknolojiler ile aşılmaktadır.Kullanıma göre değişebilen bu durum Plazmalarda dah riskli gibi görünüyor.
    Parlaklık/KontrastPlazmaların daha fazla parlaklık ve kontrast seviyelerine sahip olduğu ifade ediliyor. İdeal koşullarda bu doğru. Zira LCD TVler arkadan ışıklandırmalı ve bu yüzden siyah renk için ışık engellenmeli. Plazmalar ise açık veya kapalı olabilen tek tek piksellere sahip ve bu daha koyu siyah ve daha iyi kontrast demek.Gerçek dünya koşullarında LCD TVler dha iyi görüntü veriyor. Plazmalar ışığı yansıtan özel bir cm yüzeye sahip. Bu da görüntünün parlaklık ve kontrastının donuklaşmasına sebep oluyor. LCD TVler çok az ışık yansıtıyor. Işığın çok olduğu ortamlarda görüntü iyi oluyor.Genelde iki teknolojide kullanıcıların beklentilerini karşılıyor. Ancak gerçek dünya koşullarında LCD TVler biraz daha parlak görüntü veriyor. Film ve video oyunlarında açık ve koyu renkler ardarda gösterildiğinde plazma daha iyi sonuçlar verebiliyor.
    RenkPlazmalar gerçeğe çok yakın renkler verebiliyor.Benzer piksel sayılarında LCDler plazmalar kadar etkileyici olmuyor. Ancak daha parlak görüntü oluşturabiliyor.Azdan normale kadar ışıklı odalarda plazma iyi sonuç verirken aydınlık odalarda LCDler daha iyi sonuç veriyor.
    Bilgisayarla KullanımBilgisayarla kullanıldığında iyi sonuç vermiyor.Bilgisayar kullanımı için biçilmiş kaftanLCD
    Cihaz ÖmrüPlasma TVler yarı ömrü 30.000 olmak üzere 60.000 saate kadar çalışabilmektedir. Yarı ömür, orjinal parlaklığın yarıya düşmesini ifade etmektedir.LCD Tvlerin de arka ışıkları değişebilmektedir. Ancak bu çok pahalıdır ve bazen yeni bir televizyon almak daha mantıklı olabilir. Günde 4-6 saat kullanımda 30.000 saatlik kullanım 16 yıla tekabül ediyor. Değerlendirme size ait. Üreticiye göre değişiyor.
    AğırlıkPlazma Tvlerin ağır olduğu söylenebilir. Duvara asmak için ek aparatlara ihtiyaç duyuyor.LCD TVler, aynı boyuttaki Plazmalara göre daha hafifler.LCD TVler daha hafif, daha rahat taşınıyor ve nakliyesi daha ucuz.
    DayanıklılıkPlazmaların teslimatı ve montajı, hassa olduklarından dolayı daha zor. Plazmalar uzmanları tarafından kurulmalı ve yerine yerleştirilmeli. Duvara takılacaksa ciddi bir ağırlığı taşıyacak kadar sağlam bir duvar olmalı.Plazmalardan daha dayanıklı. Kullanıcı tarafından rahatlıkla yerine yerleştirilip kurulabilir.LCD TVler Plazmalara göre daha az hassas.
    NakliyeHassa yapılarından dolayı plazmalar özel bir şekilde taşınmalı. Nakliye masrafları daha fazla.LCD Tvleri taşımak o kadar zor değil ve plazmalardan daha ucuz.LCD TVler daha hafif ve daha az hassas. Nakliyesi daha kolay ve ucuz.
    KurulumPlazmalar daha ağır ve daha sıcak çalışıyor. O yüzden yerleştirilmeden önce iyi planlama yapılmalı, uzmanlarca kurulmalı.Son kullanıcılar kolayca kurulabilir. LCD TVler daha kolay kuruluyor.
    KalınlıkOrtalama 3 inçOrtalama 2 inçLCD TVler daha ince
    Yüksek rakımda PerformansPlazmalar, içerisindeki gazdan dolayı yüksek rakımdan olumsuz etkilenebiliyorlar.LCD TVler etkilenmiyor.LCD TVler...

    Görüşmek üzere!
    www.teknolojikolay.com

     
    Toplam blog
    : 1
    : 2342
    Kayıt tarihi
    : 13.02.07
     
     

    31 yıllık yaşamımda, her zaman, yapmak istediklerim ve yaptıklarım diye iki hayali listem oldu. Yaşa..