Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '07

 
Kategori
Teknoloji
 

Plazma ve LCD TV hırsızlığı önlenebilir

Plazma ve LCD TV hırsızlığı önlenebilir
 

Son zamanlarda haberlerde sık sık elektronik eşya satan mağazalardan kısa sürede yapılan hırsızlık görüntülerini izliyoruz. Buralara girmek için kapıyı balyozla kıran veya kamyonetle geri geri hızla gelip camları indiren yüzleri kapalı hırsızlar saniyelerle ölçülen sürelerde pahalı televizyonları, notebookları çalıp gidiyorlar. Alarm, kamera gibi güvenlik cihazları bir işe yaramıyor. Kamera görüntüleri kimlik belirlemeye yaramıyor, yalnızca haberlere görüntü malzemesi oluyor.

Televizyonların ana işlemcilerinin içine GSM’lerdeki IMEI numarası gibi bir numara işlense, bu numara çalıntı durumlarında televizyonun bloke edilmesi için kullanılsa bu cihazlara yönelik hırsızlıklar biter.

Sistemin çalışması çok kolaydır. Televizyon cihazlarının numarası çalıntı durumunda “Çalıntı TV Veri Bankası”na eklenir. Bu veri bankası ülke çapında yayın yapan kanallardan birinde (Örneğin TRT1) dijital olarak yayınlanır. Şifreli kanallarda abonelerin bilgisi cihaza gelince şifre nasıl açılıyorsa, hırsızlık önleme sisteminde çalıntı televizyonun bilgisi o televizyona erişince televizyonun ekranında büyük bir çapraz yazı belirir : “Bu televizyon cihazı çalıntıdır”. Böyle bir televizyonu ne alan olur ne de kullanabilen. Televizyon bulunup sahibine iade edilince veri bankasında düzeltme yapılır. Hırsızlık mallarının başka ülkelerde satışını engellemek için bu sistem uluslararası olmalıdır.

Televizyonlarda böyle bir tasarımı elektronik mühendisleri çok kolay yaparlar. Belki yapmışlardır da kullanımda değildir. Sistem en azından yeni üretilen pahalı televizyon cihazlarında olursa mağazalardan ve evlerden bu cihazları çalmazlar.

Benzer tasarımlar veri alışverişi olan başka elektronik cihazlarda da yapılabilir. Uydu sistemleri, DVD kaydediciler “Çalıntı TV Veri Bankası” ile benzeri bir şekilde denetlenebilir. Bilgisayarlarda çalıntı bilgisi Internet’e bağlanıldığı anda kontrol edilir ve çalıntı kaydı düşülmüş bilgisayar bloke olur.

Alışverişlerimizde banka kartı veya kredi kartı kullanıp, yanımızda para taşımazsak, sokaktayken üzerimizde değerli takılar bulundurmazsak, değerli elektronik cihazları otomatik olarak kontrol edecek sistemler kullanırsak hırsızlıklar azalır. En önemlisi çok ucuz satılan değerli cihazların çalıntı olduğunu düşünür ve ona göre karar verirsek bilmeden hırsızlığa katkıda bulunmamış oluruz.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..