Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '12

 
Kategori
Magazin
 

Polemikler reklam mı kokuyor?

Polemikler reklam mı kokuyor?
 

Eski kankalar


Koku duyunuz nasıldır? Benim koku alma yeteneğimin çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Magazin basınını meşgul eden konulardan birisi de ünlüler arasında tartışma konusu polemiklerdir.  Sezen Aksu-Nazan Öncel, Hülya Avşar-Gülben Ergen, Demet Akalın-Hande Yener,  Tarkan-Mustafa Sandal, Tarkan- Serdar Ortaç, Gülben Ergen- Sibel Can, - Şebnem Ferah-Özlem Tekin, Şenay Akay ve Doğa Bekleriz, Ceyda Ciciş- Özlem Tekin, Hande Ataizi-Sevda Demirel, Arto-Ajdar, Seren Serengil ile Gülben Ergen, Neşet Ertaş - Nil Karaibrahimgil, Fazıl Say- Arabeskçiler, Hande Yener, Demet Akalın, Serdar Ortaç, magazin ve sanat dünyasının daha nice polemik konusu şahsiyetleri.

Peki nedir polemik; Fransızca polémique aslında "kalem kavgası" anlamına gelir. Fakat son zamanlarda sözlü kavgalar için de kullanılan, siyasal, bilimsel, yazınsal konularda sert tartışma, kalem kavgası (savaşı), söz dalaşı, dalaşma anlamlarında yoğun olarak kullanılmaktadır.

İnterpress Ajansı’nın basında çıkan haberlerden yola çıkarak yaptığı küçük araştırma şöyle bir gerçeği ortaya çıkarıyor; birbiriyle Twitter ortamında dalaşan, polemik yapan ünlülerimizin sayısı üç ayda (ocak-mart arasında) 30’u bulmuş. Bu Twitter atışmalarının haber olma sayısı 161. Ay başına 50 haber. Peki kim kiminle polemik yapmış, dalaşmış ya da kimin hakkında çok tweet atmış? İşte sonuçlar;

Erol Köse: Sarmadığı  kalmamış, Hülya Avşar, Seda Sayan, Hadise, Gülben Ergen, Özcan Deniz, Cem Yılmaz  başköşede.

Demet Akalın: Ece Erken, Seda Öznur, Deniz Seki, eski ve yeni sevgilileri...

Nihat Doğan: Pascal Nouma, Müjdat Gezen, Survivor yarışmalarının ünlüleri.

Fazıl Say: Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, Sezen Aksu.

Ata Demirer: Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses ve ‘Berlin Kaplanı’ filmi polemikleri.

Tuba Ünsal: Gazeteciler Sibel Arna ve Evrim Sümer.

Seda Önder: Alişan, Demet Akalın...

Türk halkı bu polemiklerden çok hoşlanıyor ve bunlarla oldukça eğleniyor. Polemiklere aynı zamanda kişilik çatışmaları da diyebilir miyiz?  Çok sakin, hayatlarında hiç kavga etmemiş insanlar bile sosyal medyada ve magazin basınında karşı karşıya gelebiliyor. “Ben kavgacı değilim, Polemikçi de değilim. Ama yapıyorum, yapmak zorundayım.” diye savunuyorlar kendilerini. Denizdeki balığın durumu gibi. Yani yüzdüğünüz zaman denizin derinliklerine de uymak durumundasınız.

Ayrıca, köşelerinde polemik yazısı yazanların amacı, bilgi vermek değil, insanların zaaflarına basarak, eğlenmek ortalığı karıştırmak, milleti kışkırtmaktır. Her gün köşe yazısı yazanlar bile sanal alemde, twitter'da her şeyi yazıyorlar. “Şu anda yatıyorum, banyoya girdim, tuvalete gidiyorum.” diye naklen yayın yapıyorlar. Bu davranışın altında çağımızın yalnızlık psikolojisi var tabii ki. Onlar yalnızlığını siberalemde sergiliyor, bunu sergilerken de iç dünyalarını da ifşa ediyorlar.

Ama bu olayın psikolojik boyutunun yanında diğer taraftan sosyal olarak incelendiğinde polemik, ister sosyal medya üzerinden yapılsın ister magazin basını üzerinden amaçlanan şey polemik yapanların gündemde kalması olarak değerlendirilebilir.

Geçenlerde, iki kanka Demet Akalın ile Alişan Twitter'da birbirine girdi. Kavganın iç yüzünü Alişan, "Her şey bir kahpenin (estetisyen Ayşe Yıldız)  yüzünden oldu" şeklinde açıklayarak, birisi ortaya bir dedikodu attı, Demet de inandı, dedi.

Önce Alişan, "Sen şeytansın. Allah seni ıslah etsin. Sakın bir daha çıkma karşıma!" diye yazmış; Akalın da buna yanıt olarak "Meğer Çağla da, Seda da haklıymış. Bizim köyde böylelerine su kurnazı derler" diye tweet atmıştı.

En güzel polemik yapma konuları; genellikle siyaset, magazin, inanç, futbol üzerinden çıkartılır. (Bilinen en iyi siyasi polemikçilerden biri Süleyman Demirel, diğeri İ.Melih Gökçektir)

Tüm bu gerçekler ışığında, günümüzde; Polemikler, sosyal medyada ve magazin dünyasında gündemde kalmanın reklam aracı olarak kullanılmaya devam edilecektir.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..