Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '10

 
Kategori
Kitap
 

Polisiye bir roman. 'Ocak Ayının İki Yüzü'- Patricia Hıghsmith-

Polisiye bir roman. 'Ocak Ayının İki Yüzü'- Patricia Hıghsmith-
 

‘Ocak Ayının İki Yüzü’ bir otel odasında tesadüflerin bir araya getirdiği insanların öyküsü. İlişkiler heryerde rastlanabilen türden hırs, kıskançlık, anne ya da babaya ergenlikte duyulan öfkenin kine dönüşmesi ve insanın yaşamını bütünüyle etkilemesi. Ryndal Keener eğitimini yeni tamamlamış, ülkesinden uzakta babaannesinden miras kalan parasıyla Avrupa’da yaşamını sürdüren bir genç. Chester Mac Farland usta bir dolandırıcı sahte hisse senetlerini satmış izini kaybettirerek bir çuval parayla Amerika’ya kaçmış. Colette Chester’ın güzeller güzeli karısı. Güzel giyinmek ve güzel yaşamak dışında hayattan hiçbir beklentisi bulunmayan bir kadın. Üçünün yaşamı bir cinayet ile kesişiyor. Roman kahramanları kötü insanlar değil ama ortada bir cinayet olduğuna göre bir de katil var.Kitap akıcı ve meraklı kısa bir sürede okudum.

Yazar incelemesine girdiğimde ise Patricia Hıghsmith’in yaşam öyküsü beni etkiledi. Patricia 1922-1995 yılları arasında yaşamış. Amerikalı bir romancı. Psikolojik polisiye türünde romanlar yazmış ve eserleri sinemaya uyarlanmış.(1952’de Alfred Hitchcok tarafından) Ripley tiplemesine ait romanları seri halinde basılmış. Patricia anneannesi tarafından büyütülmüş anne ve babası o daha annesinin karnında iken ayrılmışlar. Anneannesi Patricia’ya çok erken yaşlarda okuma yazma öğretmiş. Anne ve üvey babasının evinde yaşamaya başlayınca evde bulunan geniş kütüphaneden yararlanmış. Anne ve üvey babasıyla çatışmaya yönelik ilişkiler yaşayan Patricia daha sonra üvey babasını taraf alarak annesine ve annesinin kurallarına karşı çıkmaya başlamış.Patricia ailesiyle olan sevgi-nefret ilişkisini hayatı boyunca çözememiş bir kadın.Kısa öyküler içeren kitabı ‘The Terrapin’ de delikanlı annesini bıçaklayarak öldürür. Patricia kolejden mezun olduktan sonra tiyatro oyunları, senaryolar ve kısa hikayeler yazmaya başlamış.İlk romanının Truman Capote’nin ‘Tiffany’de Kahvaltı’nın yazarı’ önerisiyle yazmış. ’Strangers On a Train’. Kitap 1950 yılında basıldığında ortalama bir başarı yakalamış. Ancak roman Alfred Hitchcok tarafından filme alınınca Patricia’nın ünü ve kariyeri artmı.Patricia alaycı gizemli rahatsız edici öyküleri romanları ile aranan bir yazar oldu. Yazarın birçok romanı özellikle Avrupalı yapımcılar tarafından beyaz perdeye aktarılmış. Rene Clement, Wim Wenders gibi.

Patricia tüm yaşamı boyunca günlük tuttu. Bu da yazma stilini geliştirdi. Romanlarında kahramanları her yerde rastlanan çok da kötü olmayan kişiler. Ayrıca eşcinsel kişilerde kahramanlar arasında. ’The price’ da eşcinsel ve lezbiyen karakterler ve ölümünden sonra yayımlanan ‘Summer Idyll’ romanında eşcinsellikle ilgili temalar yer almış. Patricia hiç evlenmemi. Ama hem erkeklerle hem de kadınlarla ilişkisi olmuş. Çevresinde Yahudi aleyhtarı olarak tanındı. Sebebi ise Filistinlilere verdiği destekti. Kadınlardan nefet etmekle suçlandı. ’Kadınların nefret hikayeleri’ diye bir kitap yayınladı.

Benim ‘Ocak Ayının İki Yüzü’ romanından çıkardığım sonuca göre Türkleri ve Romanyalıları da pek sevmiyor. Roman kahramanı Yunanistan’da bir tavernanın kapısında bir kadın resmi görüyor ve bu kadın Türklere ya da Romanyalılara benziyor çünkü çok cicili bicili zevksiz giyinmiş diye düşünüyor. O bir roman kahramanı yazarın yarattığı bir kişi. Yazardan farklı da düşünebilir. Ama ben nedense böyle bir sonuca vardım. ‘Ocak Ayının İki Yüzü’ İngiliz Polisiye Yazarlar Derneğince ‘Gümüş Hançer Ödülüne’ değer görülmüş.

Patricia ‘ nın öykü ya da romanlarının kahramanları kanunlara ya da yasalara karşı gelirken yasalarla uzlaşmaya varabiliyorlar. Sorunlarını çözemediklerinde bunalıma girip intihar ediyorlar. En önemli roman kahramanı ise Tom Ripley ise tam bir ahlaksız, seksüel durumu belirsiz, bir katil. Sinemada Bu karakteri Alain Delon canlandırmış. Patricia İsviçre’de lösemiden ölmüş. Kitabı beğendim. Çeviri çok iyi. Can yayınlarından. Tavsiye ediyorum.

 
Toplam blog
: 36
: 1773
Kayıt tarihi
: 22.02.10
 
 

Küçük notlar ve kısa paylaşımlar; yazacaklarım yaşadıklarım olacak. Sinema tiyatro ve kitaplar va..