Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Polissiz “Polis Haftası Konseri!”

Polissiz “Polis Haftası Konseri!”
 

"Polis Haftası Konseri" afişi


Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, her yıl olduğu gibi bu yıl da bir konserini polislere adamıştı; “Polis Haftası”nı, POLİS HAFTASI KONSERİ başlıklı güzel bir konser programıyla kutladı.

Şef İnci Özdil’in yönettiği ADSO, flüt sanatçısı Günay Yetiz ve klarnet sanatçısı Ayşegül Kirmanoğlu’na eşlik etti. Başkemancı Efdal Tekergülü.

Orkestra ilk olarak, Sıdıka Özdil-Gardner’in “Nefesli Beşli için Anadoludan Üç Görüntü” adlı eserini seslendirdi.

Nefesli beşli solistleri:

* Leyla Bayramoğulları “Flüt”

* Bayram Bayramoğulları “Obua”

* Uğur Deniz “Klarinet”

* Akça Acun Bilgin “Fagot”

* Nikolae Bivol “Korno”

Bölümler; (*)

1- İstanbul’un Resmi: Sekiz yaşındaki bir kızın babasıyla İstanbul’u ziyaretinden sonra yaptığı resmin müziğe yansıtılmasıdır.

2- Tepenin Üstündeki Saray: Kompozitör, bu bölümü yazarken bir afişte gördüğü İshak Paşa Sarayı’nın resminden esinlenmiştir. Gün doğusundaki sisler arasında, sarıdan portakal rengine kadar değişen sarayı anlatan bu bölümün yapısı bir öyküden alınmış.

3- Doğudaki Şenlik: Bu bölüm de, bir halk şenliğinde oynanan oyunlardan esinlenerek yazılmış. Karışık tartımlarla oyuncuların ayak figürleri canlandırılmak istenmiştir.

İkinci olarak F.Danzi “Flüt ve Klarinet için Senfoni Konçertant”ı seslendirildi. Tekfen Filarmoni Orkestrası solist sanatçıları çok güzel seslendirdiler bu yaratıyı.

* Allegro moderato

* Larghetto

* Polonaise(Allegretto)

Konserin ikinci yarısında W.A. Mozart “Senfoni 25” vardı. Bestecinin en güzel eserlerinden birisi olan 25. Senfoni, şef İnci Özdil’in coşkusuyla da birleşince doyumsuz bir tada ulaşıyordu!

Haydn 100. Senfoniyle büyük benzerlikler taşıyan bu senfoni, Mozart’ın delikanlılık süreci yaratılarındandır.

Bölüm başlıkları:

* Allegro con brio

* Andante

* Menuetto

* Allegro

Birkaç not düşmek isterim:

Konserlere müzik dinlemek için gittiğim kadar, favorim olan şefleri izlemesi de ayrı bir keyif verir bana. Bu keyifi yaşadığım şeflerden ikisi peş peşe denk geldiler; Geçen hafta Yalçın Adıgüzel, bu hafta İnci Özdil... Ancak, programla ilgili vakitsiz yapılan değişiklikler ve duyurular eşliğinde, maalesef!

Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, sanat ve edebiyatla ilgili bir polis. “Polisin Hatıra Defterinden Yaşanmış Polisiye Olaylar” ve “Gül, Güldür, Düşündür, Komik ve Trajikomik Olaylar” adlı yayınlanmış iki kitabı bulunan Arslan bir de, “Ehliyet Senin Neyine Dön Şinasi Evine” adlı tiyatro oyunu yazmıştır. Bu tiyatro oyunu, bu sezon da Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmektedir.

Bunları neden mi yazdım!

Bu haftayı polislere adayan ADSO’nun konserinde bir polis bile yoktu!.. Yıllardır ADSO konserlerinde protokolden kimseyi görmedim. Son iki yıldır da adanmış konserlerde böyle ilginçlikler yaşanmakta. Konser için gelip etrafta polis arayanlara tanık oldum, gören olmamıştı... Senfoninin görevlilerine gidip sordum; ‘bugün polisten kimse yok mu burada’, diye. Olmadığı yanıtını aldım. Yanıtı veren görevlinin üzüntüsünü anlatamam. İlgili galerideki izleyici sayısı da bilgi verecektir sanırım.

Emniyet Müdürü Arslan hakkında bu nedenle bilgi verdim. Demek istediğim; sanatın dallarıyla ilgili birisinin, kendilerine bir programını adayan ADSO’nın konserine kayıtsız kalması çok incitici bence. Özellikle kızı da ANTDOB da klarinet sanatçısı olan Natık Canca döneminde bu organizasyonlara çok duyarlı olduğunu gördüğüm Antalya Polisi ile sanatçı müdüründen aynı özeni beklediğimi belirtmeden geçemem.

(*): ADSO program notları

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..