Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '11

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Politikacıları terleten köy

Politikacıları terleten köy
 

1953'de Halep'i titreten Nazif Öngel'in köyü Beyağıl


Politikacılar Dikkat!..

Beyağıl; Politikacıların korkulu rüyası bir Anadolu köyü.
Orta Toros Dağları`nın kuzeyinde; Ankara-Adana ve Kayseri-Konya-Mersin tren ve karayollarının kesişim noktasında bulunan Beyağıl köyü, Niğde`ye 50 km. uzaklıktadır. Niğde ili Ulukışla ilçesi Beyağıl köyünün okuma yazama oranı yüzde 100`dür. Kemerhisar`daki Tyana Krallığı`na bağlı höyük kalıntısı ile bilinen 3500 yıllık tarihi, M.Ö. 200 yıllından kalma Çatal Kaya`da izleri bulunan Doğu Roma antik yerleşimi ve 1300`de Karamanoğulları’ndan bir bey tarafınan kurulan Beyin ağılı (Beyağıl), Anadolu`nun aydınlık yüzüdür.  

1919`da Adana-Pozantı Cephesinde başlayan Kuvayı Milliye direnişine kadınlı erkekli katılan ilk milis kuvvetlerin öncülerindendir Beyağıl halkı. Beyağıl; 1925`de ilk eşek ve atlı gezici kütphane ve 1927`de ilkokulu olan ender köylerdendir. Yoğurt, lahana, elma ve kirazı boldur. Çalışkan, çağdaş ve aydın insanları, okuyanı, yazanı ve gezeni ile de çok ünlüdür Bayağıl köyü. Seçim öncesi politikacılara ter döktüren ve yaşamı sorgulayan kahve kültürü ile de dikkati çekmektedir.  

Beyağıllı kadın yurttaşlar; hakları, özgürlükleri ve sorumluluklarının bilincindeler. Umut ve ütopyalarını yitirmeyen yurtsever Beyağıllılar, yalan ve palavradan hiç hoşlanmazlar.  

Biline…
KAYNAK: www.dursunozden.com.tr  

 
Toplam blog
: 157
: 363
Kayıt tarihi
: 29.03.11
 
 

ÖZDEN, Dursun; (d: 21.10.1950, Niğde, Türkiye). Gazeteci, Gezi Yazarı, Şair, Belgesel Dursun Özde..