Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '08

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Polovniya

Polovniya
 

Dört yaşında bir genç ağaç


POLOVNİYA (PAULOWNİA)

Çin kaynaklı olan bu ağaç dünyanın en hızlı büyüyen ağacı olarak ün yapmıştır. Adını 19. yüzyıl sonlarında Amerika’yı ziyareti sırasında hediye olarak bu bitkiyi Amerika’ya getiren Rus prensesi Paulownia’dan almıştır.

Bahçelerde meraklıları süs bitkisi olarak yetiştirse de, gerçekte kerestesi için plantasyonlarda yetiştirilir. Ilıman iklimlerde zengin toprak ve su bulduğunda, diğer ağaç türleri ile kıyaslandığında şaşırtıcı hızla gelişir. İlkbaharda kokulu lila rengi iri çiçek açar. Meyvası yoktur.

Üretilmesi ve Bakımı: Tohumdan üretilmesi zor olup meraklısının fidanlıklardan alması önerilir. Ayrıca kök sürgünleri Şubat ayı içinde kök uzantısı ile kesilerek fidan olarak dikilebilir.

Birinci sene kış ayında hiç çekinmeden o bir ila iki metrelik sürgün dipten kesiniz. Bunda amaç kök sisteminin daha da güçlendirilmesidir. Baharla birlikte yeni gelen sürgünün kısa sürede kesilen fidan çubuğunu geçtiğini göreceksiniz.

Üçüncü veya dördüncü seneden itibaren çiçek vermeye başlar. Çiçekli dönem 1 ay sürer.

Bir önceki dönemin tohum salkımları ilkbahar fırtınalarında dalları ile kırıldığından ağaç bir şekilde gelişigüzel de olsa kendisini budamış olur. Ama ulaşılabilen dalları kontrollu keserek budamak daha iyidir.

Bahçeniz uygunsa, bu ağacı komşularınızı şaşırtmak için dikebilirsiniz!

 
Toplam blog
: 22
: 13682
Kayıt tarihi
: 25.08.06
 
 

Amaç hasbıhal. Sohbetinden uzak kaldığım dostlarla ve yazılarımı beğenen okurlarla görüşlerimi payla..