Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Popüler kültürün çöpleri, Çocuklarımız…

Popüler kültürün çöpleri, Çocuklarımız…
 

Popüler kültürün çöpleri, Çocuklarımız…

Türk Dil Kurumu, popüler kültür kavramını, “belli bir dönem için geçerli olan, hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültürel ögelerin bütünü” olarak tanımlamaktadır.

Evet. Hal böyle ama bizler çocuklarımızı popüler kültürün kalıcı bir ürünü olarak yetiştiriyoruz. İnsan hayatının başlangıcında acı,göz yaşı, sıkıntı, sorumluluk duygusu, görev bilinci yoksa maalesef o hayattan iyi bir hikâye çıkmaz. Yaşları atmış ve üstü olanlara soruyorum. Çocukluğunuzda okul tatillerinde ne yapardınız? Yan gelir yatar veya adına yaz okulu denen, sözde çocuğa özgüven aşılayan, yabancı dil öğreniminde yardımcı olan, aslında cinsel bilgileri geliştiren, büyük olasılıkla sigara, içki gibi kötü alışkanlıkları kazandıran bir yerlere mi giderdiniz? Çalışırdık; diye bağırdığınızı duyar gibiyim. Peki, kırsal kesimden gelmişseniz ne yapardınız? Kesin tarlaya, hayvana koşardınız.

Şimdi ne yapıyoruz? “Benim yaşadığımız çocuklarım yaşamasın” teranesi ile bencil, sorumsuz, kendini beğenmiş, başka bir deyişle popüler toplumun çöpleri çocuklar yetiştiriyoruz.

Oysa çocuk, kendini anladığı yaştan itibaren sadece ailenin refahına değil, yaşamına da ortak olmalıdır. Kendini ailenin çok değerli bir misafiri değil, bir parçası olarak görmelidir.Okul öncesi ufak tefek işleri, okul zamanı okumayı ödül karşılığı değil, hayatının zorunlu bir parçası olarak görmeyi öğrenmelidir.

Okulun tatil olması hayatın tatile girmesi demek değildir. 15 yaşından itibaren her çocuğu yaz tatilinde en az bir veya iki ay çalıştırmalıyız. Bu çalışmalar ona hayat hakkında ders verecek onu hayat gerçeği ile yüz yüze bırakacak çalışmalar olmalıdır. Mesela, AVM ler olabilir. Oralarda insan ilişkilerinin sınırlarını, sorumluluk almayı, kendi kararları ile yüzleşmeyi öğrenecektir.

Hani ünlü bir söz varadır. “Okumak, cahilliği alır ama eşeklik baki kalır.” Bu cümledeki “eşekliği” çocuklarımızı hayata hazırlayışımız yok edecektir.

Sağlıklı, başarılı, ayakları üzerine basabilen, sorumlu çocuklar yetiştirmemiz dileğimle…

İzmir 01/08/2017

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..