Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Damla Yavuz

http://blog.milliyet.com.tr/dytdamla

18 Eylül '13

 
Kategori
Beslenme
 

Porsiyon kontrolünün 10 kolay yolu

Porsiyon kontrolünün 10 kolay yolu
 

Sağlıklı bir diyetin sürdürülebilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalarda birisi de porsiyon kontrolüdür. Yapılan araştırmalarda fast food zincirleri ve restoranlarda porsiyonların olması gerekenin neredeyse iki katı olduğu bulundu. Başarılı bir porsiyon kontrolü için ilk adım yiyeceklerin olması gereken porsiyonları doğru bir şekilde öğrenmektir. İkinci adım ise gıdaların porsiyon miktarlarının paketleri üzerinden bakılıp ona göre tüketilmesidir..

Burada önemli olan ne kadar yediğimizin farkında olmaktır. Bu durumun iyi tarafı ise birkaç küçük uygulama ile porsiyon kontrolü yapabilmesidir. Bu sayede uygun ağırlığımıza düşebilir veya bulunduğumuz ağırlığı koruyabiliriz. İşte birkaç küçük ipucu;

1- Doğru ölçün: yiyecek ve içeceklerin miktarlarını ölçmek için bir ölçü kabı, yemek kaşığı, çay kaşığı veya gıda ölçekleri kullanın.

2- Porsiyon boyutlarını tahmin etmeyi öğrenin: her seferinde yiyecekleri ölçmek tartmak yerine kendinize pratik ölçüler edinin. Örneğin; 3 porsiyon et, tavuk veya balığın bir iskambil kağıdı büyüklüğünde olduğunu bilmek gibi.

3- Porsiyon kontrolünü kolaylaştıracak tabaklar kullanın: kendinize mutfağınızdan küçük kase, tabak ve bardakları seçin ve bunların ölçülerini öğrenin. Böylece bir gıdayı tüketirken ne kadar yediğinizi daha kolay görebilirsiniz.

4- Herkese ayrı servis açın: ailede pişen yemeği ortaya koymak yerine herkese ayrı servis açarsanız hem her birey ihtiyacı kadar yeme şansını elde eder hem de ne kadar yediğinizi daha net görebilirsiniz.

5- Kendinize tek servislik paketler hazırlayın: makarna, çerez vb.  sevdiğiniz besinlerden kendinize tek porsiyonluk paketler hazırlayın böylece bu besinlerden fazla kaçırma ihtimaliniz ortadan kalkar.

6- Kahveden önce süt ekleyin: mümkün olan içeceklerde örneğin; kahvede fincana kahveden önce süt ekleyin. Bu sayede kullanılan miktarları daha rahat görebilirsiniz.

7- Yağları dikkatli ölçün: yağlar çok fazla kalori içerdikleri için kullanırken mümkün olduğunca dikkatli olmalıyız. Örneğin tencereye yağları koyarken direk dökmek yerine kaşıkla ölçerek koymalıyız.

8-Y emeklerin porsiyonlarını iyi kontrol edin: işyerinde veya bir arkadaşınızla yemeğe çıktığınızda yemeğinizi arkadaşınızla paylaşabilir veya servis görevlisinden yarısın almasını isteyebilirsiniz. Böylece porsiyon kontrolünü daha kolay yapar ve fazla kaçırma riskinizi ortadan kaldırmış olursunuz.

9- Yemeklerinize sebze ekleyin: çorbalarınıza veya et yemeklerinize düşük kalorili sebzeler ekleyerek hem daha az kalori alıp hem gözünüzün doymasını sağlayabilirsiniz.

10- İpuçlarını iyi değerlendirin: gün içerisinde yemeniz gereken besinlerden birinin hepsini bitiremediğinizde diğer besinlerin herhangi birinden daha fazla yeme şansınız olabilir. Porsiyon kontrolü yapmayı doğru bir şekilde yapabilirseniz sevdiğiniz yiyeceklerden daha fazla yeme şansı elde edebilir ve kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

                                                                                                    

Diyetisyen Damla YAVUZ

 
Toplam blog
: 3
: 1803
Kayıt tarihi
: 28.08.13
 
 

1991 Isparta doğumluyum. 2013 Haziran ayında Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden..