Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '13

 
Kategori
Deneme
 

Portakal, hurma, arı ve insan

Portakal, hurma, arı ve insan
 

Oluşumundan tüketimine kadar özgün olan portakalın ağaçtaki duruşuda en estetik meyvalardandır...


Bilinmezlerden oluşan insan dünyaya yayıldıkça yaşadığı coğrafi şartlarda rengi, dili, gelenekleri görenekleri farklılaştıkça farklı arayışlara girdikçe farklı yaşam felsefelerini de üretmişlerdir.

Doğum törenlerinden yaşama ritüellerine ölüm törenlerine kadar herşeyi farklılaşan insan grupları kendilerini tanımlamaları içinde farklı semboller oluşturmuşlardır.

Uzak doğu sosyolojisinin inanç felsefelerinden olan Budistlerden bir grup; kendilerini aklımızdaki dilimizde, dilimizdeki hayatımızdır; içimiz dışımız birdir (en natüreliz) prensibiyle yaşarken kendilerine bir sembol arayışına başlamışlar ve kendilerini PORTAKAL ile ifade etmeye karar vermişler.

Kabuğunun rengi ile içinin rengi aynı olan, içinin lezzeti kadar kabuğundan lezzetli yiyecekler üretilen, içi dışı güzel kokan, resimdeki gibi ağacının dalındayken de çok zarif olan portakal bence de bir yaşam felsefesi için en ideal sembollerden biri olabilir veya en en idealidir ama insan gerçekten içi dışı portakal gibi olabilir mi?

Buna karşılık daha reel bir grup; olmak istediği değil, kendilerini (insanı) olduğu gibi tanımlamaya çabalamışlar; hafif kabuklu, içi yumuşak, çekirdeği sert ve tadı hafif buruk HURMA demişler.

Çünkü; insanın kendini koruyan bir kabuğu, içindeki insani naifliği ama özünde (çekirdek gibi) yok edilemeyecek sert egosunun ve her insanın en iyi hurma tadı kadar buruk olduğunu tanımlamışlar.

Tabii ki her bir insan irdeledikçe kendine bir sembol bulabilir veya insanlığın her bir ferdi ayrı  sembolle ifade edilecek kadar farklıdır ama tabii ki benzerlerden küçük gruplar oluşabilir de; bu yazının her bir okuyanı acaba kendini neyle sembolize eder diye merak etmemek mümkün mü?

Ben mi; dünyanın dönüşü, zamanın geçişi, mevsimlerin değişimi gibi insanın da değişimler gösterdiğini ve mutlaka tanımlanamayan gizlerinin olduğunu düşünenlerdenim.

AMA portakal veya hurmayla sembolize olabilecek kadar natürel olabilmek gerçekten çok güzel bir duygu olduğu gibi ARI'YIM diyebilen olabilir mi?

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..