Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '16

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Portakal Çiçeği Festivali

Portakal Çiçeği Festivali
 

Festivalden bir kare


Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Adana’nın ilk, Türkiye’nin de en büyük festivallerinden biri olma özelliğini koruyan Portakal Çiçeği Festivali’ne ilk kez katıldım. Maalesef önceki günlerde gitmek nasip olmadı ama bu güzel etkinliğin son gününe yetiştim. Aman ne güzel bir festival… Herkesin başında taç olmuş çiçekler Adana’nın ezelden güzel kızlarına, hanımlarına bambaşka bir hava kazandırmış. Her biri çiçekler ülkesinden bir peri kızı olmuş adeta... Yaşlı genç, çoluk çocuk herkeste el emeği göz nuru renk renk, model model taçlar, şapkalar…  Bayıldım.

Stantlar bahar gibi çiçekler açmış. El yapımı bahar taçlarına hayran olmamak elde değil…  Bir şarkı dilime dolandı:

“Hani o saçlarına taç yaptığım çiçekler/

Hani o güzel gözlü ceylanların pınarı/

Hani kuşlar, ağaçlar, bin bir renkli çiçekler/

Nasıl yakalamıştık saçlarından baharı…”

Festivalde herkes baharı saçlarından yakalamamış ama sevinçle kucaklamış. Sadece taç, şapka değil; takılar da birbirinden güzel… Yiyecek stantları da muhteşem… Ev yapımı reçeller, turşular, içli köfteler, çiğ köfteler, kısırlar, tatlılar, sıkmalar, börekler, sarmalar Adana’nın becerikli hanımlarının elinin lezzetini taşıyor. Hanımlar evde hazırladıkları tertemiz mis gibi yiyecekleri satarak aile bütçelerine de katkı sağlıyorlar. Adana’ya hareket ve bereket getirdi portakal çiçeği…

Bu festival ruha, kalbe, göze, kulağa, mideye hitap ediyor.  Balkan Türklerinin Atatürk Parkı'ndaki fotoğraf sergisi de muhteşemdi. Pamuk şekerler de çocuklara pembe pembe el ediyorlardı sanki… Akordeon çalanlar, gitar çalıp şarkı söyleyenler, dans edenler, davulla zurna eşliğinde oynayanlar… Ne kadar özlemişiz eğlenmeyi… Son günlerde içimizi karartan gündemden birkaç günlüğüne sıyrılmak biz Adanalılara çok iyi geldi.

Bir de dilek ağacı yapmışlar. “Adana için ne dilersiniz?” diye… Ben de “Adana ülkemde ve dünyada birinci olsun.” yazdım. Ağaca astım. Dilek bu, Nasrettin Hoca’nın göle yoğurt çalması gibi… Ya tutarsa!

Portakal Çiçeği Festivali Adana’ya çok yakıştı. İzlenimlerimden yola çıkacak olursam öyle görülüyor ki bu festival tuttu. Yediden yetmişe bütün Adanalılar Portakal Çiçeği Festivali'ne büyük bir sevinçle, coşkuyla sahip çıkıyor. Bundan sonra her yıl nisan ayını gurbetteki Adanalılar da dahil olmak üzere hepimiz iple çekeceğiz.

HARİKA UFUK

ADANA
10 NİSAN 2016

 
Toplam blog
: 389
: 261
Kayıt tarihi
: 01.12.13
 
 

Adana'da doğdu. Öğrenim hayatına İstanbul'da Çengelköy İlkokulu'nda başladı. İstanbul Marmara Ünive..