Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
24846
 

Portakallı kereviz

Portakallı kereviz
 

Kendi arşivimden


Kerevizi pek çok kimse sevmez. Bunun sebebi de pişerken çıkan kokudur.
Oysa ki bilseniz bunun faydalarını bu kadar kolay burun kıvırmazdınız bu güzelim sebzeye.

Mesela aklıma gelen bir kaçını alt alta sıralayayım size:

- A, B ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir.

- Uyarıcıdır.

- Kandaki stres hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir.

- Vücudu kuvvetlendirir.

- Cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir.

- İştah açıcıdır.

- Ağız kokusunu giderir.

- Öksürüğü keser.

- Kanı temizler.

- Karaciğer şişliği ve sarılığı giderir.

- Sivilceleri azaltır.

- Gaz söktürücüdür.

- Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.

- Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır. Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür.

- Mideyi kuvvetlendirir.

- Ağrıları giderir.

- Cilde tazelik ve parlaklık verir.

- Unutkanlığa karşı faydalıdır.

- Anne sütünü arttırır.

- Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır.

Hal böyle iken ben hala kereviz sevmiyorum diyoruz. İşte size sevebileceğiniz bir kereviz tarifi. Artık bu güzel hali ile bile sevmiyorsanız pes derim.

Malzemeler:
1 kg kereviz.
1 büyük ama ince havuç.
1 Büyük baş soğan (beyaz soğan).
5 adet portakal.
1 çay bardağı zeytinyağı.
1 tatlı kaşığı şeker.
Tuz.

-Kerevizleri bir güzel soyun. Ortadan ikiye kesip birer santim kalınlığında dilimleyin ve suyun içine koyun kararmaması için. Saplarını sakın atmayın onları da bir güzel yıkayın ve ayrı bir yerde uzun kibrit boyunda doğrayın.
-Soğanları ayni şekilde yarım ay şeklinde doğrayın.
-Havuçları dilimleyin.
-Havucu zeytinyağın da hafif kavurun sarılığı az çıksın, soğanları da ilave ederek az daha kavurun ama çok değil. Bu arada portakalların suyunu sıkın. Kavrulmuş soğanların üzerine sapları hariç kerevizi katın. Üzerine portakal suyunu dökün. Tuz ve şekerini ilave ederek kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Takriben on beş dakika sonra saplarını da katın. Beş dakika daha pişirdikten sonra altını kapatıp soğumaya bırakın. Tercihen bir gün sonra servis yapın. Lezzeti tam oturmuş olur.

Size afiyet olsun.
Hadi bakalım şimdi de kereviz sevmiyorum deyin bakayım.

Altta ki resimler kendi marifetimdir.

Muharrem Soyek bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ben "kereviz" yemeğine patates de koyuyorum:) Ellerine sağlık. Sevgilerle...

moonlight1 
 07.01.2009 19:43
Cevap :
Önceleri bende koyuyordum. Ama sonra daha çok kereviz yemek için içie katmayı bıraktım. Kereviz patetesten daha yararlı çünkü. Ama kalabalık misafir geldiğinde bende katıyorum :) . Sevgilerimle...  07.01.2009 22:07
 

Eşimin nefret ettiği, benimse 'ennnn...'lerimin başında bulunan bir lezzet kereviz. Tarifiniz çok güzel, arada denediğim bir yöntem. Ama ben kerevizi sadece yemek olarak değil, adeta baharat olarak ta kullanırım. Kökünü ayrı, saplarını ayrı, yapraklarını ayrı değerlendiririm. Bulgur pilavını bile kerevizle çok severim. Her tür salatanıza gerek sap, gerekse yapraklarını kıyarak enfes lezzetler elde etmek mümkündür. Girişteki tümceyi naapcaz:) derseniz, vlla yemekleri ben pişirdiğimden, 'başkaları bana katlansın' hesabıyla işime bakıyorum. Ankara'dan gelen oğlum da "baba, pirinç pilavına bari katma şu kerevizi" der ama... o kadar da değil yani. Selam ile, H.H.Dulun

H.Hüseyin Dulun 
 24.12.2008 8:16
Cevap :
Bende katarım ama sizin kadar değil:-) Eee arada oğlunuzu dinleyin onlarıda düşünün. Kereviz cidden doğanın bize armağanı olan sebzelerimizden. Plava koymamıştım bir deniyeyim bakayım...Saygılarımla.  24.12.2008 8:21
 

Aksu Köy Enstitü'ünde çok sevimli bir tarım öğretmenimiz vardı.Biz köyden gelmiş çocuklarız, ilk zamanlarda kerevize alışamadık. Sizn de anlattığınız gibi; kokusu, tadı bambaşkaydı.İçine dünya kadar etin de konduğunu biliyorum. Karavananın yarısı geri giderdi. Birgün derste kerevizi anlattı bize. saydı, saydı, saydı..En sonunda dediki:" Ansiklopedilere bakın, kereviz erkeği, erkek yapar" Ama bu sözü "ergeği ergeg" şeklinde söylerdi rahmetli. Sonraları hocamızın da telkiniyle kerevize alıştık.Sizin kerviz yemeğiniz mis gibi burnumda. Geçen hafta pazardan aldık. Bu hafta da almazsak iki olsun. Güzel anlattmışsınız, kaleminize, pişirmeyi de öyle, ellerinize sağlık. Sevgilerle. Ünal Şöhret Dirlik

Ünal Şöhret Dirlik 
 23.12.2008 22:48
Cevap :
Etli terbiyelisi zor tüketiliyor buna inanıyorum ben , ama bu tarifim cidden sevdiriyor kişilere kerevizi. Denediğimde ne demek istediğimi anlıyacaksınız . Şimdiden afiyet olsun size.. Saygılarımla..  24.12.2008 8:17
 

aynı tarifli pişiriyormuşuz ama ben kerevizleri limonlu-unlu suda bekletirim ve saplarını koymak hiç aklıma gelmemişti, karaciğere faydalı diye biliyordum sadece diğerleri iyi geldi, teşekkürler ediyorum. Ellerine sağlık.

kevser şekercioğlu akın 
 23.12.2008 13:06
Cevap :
Ön hazırlıklarımı yaptı isem ben direk suya koyarım ama bekletecek isem limonlu suya koyarım ama un koymam unu ben baklada kullanırım. Biliyorsunuzki saplarındaki besin değeri daha fazladır bu yüzden sonradan katıyorum içine. Ama çorba ve salatada kullanacak isem katmıyorum o zaman. Seninde ellerine sağlık..  23.12.2008 13:27
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 100
Toplam yorum
: 562
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 1894
Kayıt tarihi
: 13.06.06
 
 

Hayata güleryüzle bakmaktır felsefem ama polyannacı değil. 1961 Sivas doğumluyum, evliyim 2 kızım..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster