Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Portekizce el hareketleri sözlüğü

Portekizce el hareketleri sözlüğü
 

Malum, gündem "el hareketlerinin anlamı" üzerine..

Artık hangi hareketin "gay" anlamına gelmediğini ve asıl anlamının "korkak" olduğunu öğrenmiş olduk. Tabi bunlar "Portekizce" de.. Siz siz olun aman eşinize dostunuza, amirinize-memurunuza, astınıza-üstünüze, öğrencinize-öğretmeninize bu el hareketlerinin portekizcesiyle birşeyler anlatmaya çalışmayın! Zira burada öğreteceklerimiz sadece bilgi amaçlıdır ve Türkiye'de bu hareketler asla Portekizcedeki anlamıyla algılanmaz!!!

İlk hareketimizle başlayalım. MB sayfaları resimli anlatıma uygun olmadığından; en basitinden "orta parmak" işaretini ele alalım. Yok yok; bu hareket küfür falan değil.. Bilakiz; Portekizce'de "Sen benim en birinci ve en uzun süreli can dostumsun" anlamına geliyor. Tek parmak olması "birinciliği", orta parmağın en uzun parmak olması da "uzun süreli ve sürekliliği" temsil ediyor. Elin içinin hareket yapana dönük olması da dostluk anlamında..

İkinci hareketimiz yumruk yapılmış elde orta ve işaret parmak arasına sıkışmış baş parmak hareketi! Bu hareketi Portekizde size yardımcı olabilecek birilerini ararken kullanabilirsiniz.. Örneğin yolunuzu mu kaybettiniz; kaldığınız oteli bulamıyor musunuz? Karşınıza çıkan ilk adama bu hareketi yapın. (Karşınıza çıkan ilk adam dedik ama; siz yine de tedbirli olun, sizden iri cüsseli birine, ya da sayı olarak sizden kalabalık bir gruba bu hareketi yapmayın. Nolur nolmaz.. İçlerinden biri bizden çıkar; "ne diyonlan sen" diye kafa-göz dalarlar Allah korusun). Bu hareketi yaptığınız anda, karşınızdaki Portekizli son derece güleryüzlü ve yardımsever bir ifadeyle derdinize çare olmaya çalışacaktır. Çünkü baş parmağın, iki parmak arasından çıkması "Çok zor durumdayım; iki arada bir derede kaldım, lütfen yardım edin" anlamına gelir. Yumruğunuzun sıkı olmasında fayda var yine de; olur da adam yanlış anlarsan "ilk yumruğu vuran kazanır" mantığıyla bir şeylerin ters gittiğini sezdiğiniz anda adamın suratına  o sıkı yumruğunuzu patlatmaya hazır olun. Baktını adam sizi anlamıyor; parmaklarınızın konumunu değiştirmeden elinizi bilekten aşaı-yukarı sallayın. Kesin anlayacaktır! Parmaklar birbirini ne kadar çok sıkarsa ve el bilekten aşağı-yukarı sallanma hareketini ne kadar çok yaparsa o kadar zor durumda olduğunuzu ifade eder ki; bunu yapmaktan asla çekinmeyin.

Bir diğer hareketimiz ise herhangi bir elin; avuç içi vücuda dik olacak şekilde, parmak uçları hafif kıvrılarak kısa mesafelerle ileri-geri ittirilmesi hareketidir. Hani araba kullandığını zanneden deliler var ya; onların "vites değiştirdiği" anda yaptığı harekete benzer. İşte bu hareket ekonomi için çok önemlidir. Bir ürünün pazarlığını yaparken satıcıya bu hareketi yaptığınızda pazarlık etmek istediğinizi anlar. Baktınız adam pazarlığa yanaşmıyor; iki elinizle birden yapın. En az 3'te 1 (!) indirimi kaptınız demektir. Güle güle kullanın.

Son hareketimiz iki elimizle birden yapmamız gereken hareket. Bu harekette ellerin yeri değişebilmekle birlikte; genellikle sol el yumruğa benzer şekilde ama fazla sıkı olmadan bükülür. Başparmakla işaret parmağının oluşturduğu yuvarlak kısma; diğer elin avuç içiyle sertçe vurulur! Bunu da yine alışverişlerde kullanıyoruz. Birisine bir hediye aldığımızda; ya da yiyecek, içecek gibi şeylerin paket yapılmasını istediğimizde bu hareket bize yardımcı olacaktır. Aldığınız şeyin fiyatı çok yüksekse hareketi 3-5 defaya kadar tekrar etmenizde sakınca yoktur. Zira Portekizde insanlar bu tür hareketlerle konuşan ve derdini anlatan turistleri çok severler. Sizi de ziyadesiyle seveceklerdir emin olun.

Portekiz böyle bambaşka bir dünya işte arkadaşlar. Daha çok hareket var çekilecek; aman pardon, öğretilecek çok hareket var ama... Malum espriyi de tadında bırakmak lazım. Bu eşsiz sözlüğü literatürümüze kazandırdığı için sevgili Raul Meireless ve onu transfer eden ekibe bütün Türkiye adına teşekkür ediyorum.. Eksik olmayınız..

 
Toplam blog
: 93
: 585
Kayıt tarihi
: 27.01.09
 
 

Elektronik ve haberleşme mühendisiyim. Galatasaray taraftarı; evli; 1 erkek çocuk babasıyım. ..