Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '14

 
Kategori
Sigorta
 

Portföy yöneticileri ne kadar başarılı?

Portföy yöneticileri ne kadar başarılı?
 

bireysel emeklilik


BİREYSEL emeklilik sektöründe toplam büyüklük 17 Ocak 2014 tarihi itibariyle 26.5 milyar TL’ye ulaştı. Sektörde 18 şirket, 231 adet emeklilik yatırım fonu ile katılımcılara alternatif yatırım imkanları sunuyor. Bireysel emeklilik sektörü büyürken gerek ekonomi basını gerekse akademisyenler tarafından fonların getirilerine yönelik yapılan analizlerin artığını gözlemliyoruz. Yatırımcıların daha doğru karar alabilmelerine imkan sağlayacak bu çalışmaları destekliyorum. Bu ayki yazımda ben de özellikle hisse senedi fonlarının son beş yıllık performansına yönelik analizimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bireysel emeklilik yatırım fonları “hisse senedi” kategorisinde 23 adet fon bulunuyor ve bu fonlar 1,7 milyar TL büyüklük ile toplam emeklilik yatırım fonları içinde yüzde 6.5 oranında paya sahip.

Bireysel emeklilik yatırım fonları, içtüzüklerinde belirtilen yatırım stratejisi ve bu stratejiyle uyumlu karşılaştırma ölçütü esas alınarak yönetiliyor. Hisse senedi kategorisindeki fonlar. Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hak-kındaki Yönetmelik gereği en az yüzde 80 oranında hisse senedi taşımak zorundalar. Portföy yöneticisi, uygun gördüğü koşullarda hisse fonlarındaki hisse senedi oranını yüzde 100’e kadar çıkarabilir. Portföy yöneticisi portföyünde taşıdığı hisse senedi oranı ve seçtiği hisse senetleri ile yönetimini yaptığı fona katkı sağlamaya çalışır. Portföy yöneticisi varlık dağılımı ve hisse senedi seçiminde doğru karar verebilmek için global piyasalar, yurtiçi makro gelişmeler, sektör analizi, firma analizi, likidite gibi birçok çalışmayı eşanlı olarak yapmak zorundadır. Çoğu zaman, tüm bu analizlerin tek bir kişi tarafından yapılması mümkün olmadığından bir ekip çalışması ile sistematik bir şekilde karar alma süreçlerinin oluşturulması gerekir.

Hisse senedi fonlarının son beş yıllık performansı

Aşağıdaki tabloda, Türkiye’de faaliyet gösteren emeklilik şirketleri tarafından kurulan hisse senedi emeklilik yatırım fonlarının karşılaştırma ölçütlerine nispetle getirilerini gösteren tablo yer alıyor. Ftisse senedi kategorisinde son beş yılın dört yılında fonların büyük çoğunluğunun brüt getirisinin karşılaştırma ölçütü getirilerini önemli oranlarda geçtiğini gözlemliyoruz. Sadece B1ST-100 un yüzde 22 oranında değer kaybettiği, 2011 yılında fon getirilerinin karşılaştırma ölçütü altında kaldığı gözleniyor. 2011 yılında toplam 16 fondan 13’ü karşılaştırma ölçütünün altında kalırken, sadece 3 fon karşılaştırma ölçütünün getirisinin üstünde getiri sağlayabilmiş. Diğer taraftan 2012 yılında ise tüm fonlar karşılaştırma ölçütlerini geçmiş bulunuyor. Son beş yılda, hisse senedi emeklilik yatırım fonu kategorisindeki fonların ortalama karşılaştırma ölçütü üzerindeki toplam getirileri toplamı yüzde 31.7 olmuştur. Bu hesaplama yapılırken fonların yönetim ücretlerinin dahil edildiği brüt getiriler kullanılmıştır.

Fonların net getirileri ile karşılaştırma ölçütü getirilerinin mukayese edildiği durumda da genel resimde yıllar itibarıyla başarı durumunda farklılık olmamaktadır. Fonların son beş yılda karşılaştırma ölçütü üzerinde elde ettikleri toplam getiri yüzde 13.2 olmuştur.

kaynak : myfikirler

 
Toplam blog
: 15
: 2768
Kayıt tarihi
: 25.12.11
 
 

İş fikirleri hakkında makaleleri takip etmek ve paylaşmayı çok severim. Bilgisayar başında çok va..