Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '15

 
Kategori
Dünya Mutfakları
Okunma Sayısı
896
 

Porto Tatlısı

Porto Tatlısı
 

Bu tarifi olur ki birileri tanır ve benim merakımı gidermeme yardımcı olur diye paylaşıyorum.
 
Kıbrıs'a özgü bir tatlı porto tatlısı. 
 
Kıbrıs'ın Kuzey-Batısında bilinen ve sadece evlerde yapılmakta. Yıllardır bir aile geçimini bu tatlıyı yaparak sağlıyor ve hatta aile, aile ismini bu tatlıdan almış. Porto Ailesi. 
 
Bu tatlı 300-350 yıl önce kasabalarda düzenlenen panayırlarda satılırmış. 3 gün boyunca odun kömüründe ve büyük kazanlarda pişirilip sunuma hazırlanan zor ve zahmetli bir tatlı. Oldukça da besleyici ve enerji verici. Aslında yörede yetişen ürünlerden yapıldığı için bulması kolay ve ucuzmuş ama maalesef gereken önem ve ilgi gösterilmediği için, tatlıyı yapan aile de savaş ve göç nedeniyle değişen yaşam şartlarından dolayı bırakmak zorunda kalmışlar.
 
Ama aile kendi çocuklarına tatlıyı öğreterek kuşaktan kuşağa yayılmasını sağlamış. Porto ailesi, her yıl Temmuz'un ilk pazarı büyük bir piknik organizasyonu düzenleyerek, yerel bir televizyonda yayınlanan bir programda bu tatlının tanıtımını yapmaya fırsat bulmuşlar. Ayrıca ailenin bir ferdinin yazdığı "Kıbrıs Yöresel Yemekleri" isimli bir kitapta da geniş ve detaylı bir şekilde yer vermişler. 
 
Porto tatlısının yüzeysel tarifini sizinle paylaşıyorum ancak, takdir edersiniz ki orijinal tarifin tamamını aile kimseye vermiyor.
 
Bilen, duyan, yapan varsa lütfen merakımı gidersin.
 
Porto Tatlısı:
 
Herselik buğday
Susam
Harnup (keçi boynuzu) Pekmezi
Gül Damlası Otu
Festikan Otu
 
Herselik buğday geceden ıslatılır. Büyük bir tencerede pişirilmeye başlanır ve içerisine susam eklenerek iyice pişirilir. Harnup pekmezi eklenerek hafif ateşte saatlerce karıştırılarak pişirilir. 
 
Piştkten sonra içine gül damlası otu ve festikan otu konarak ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün ve diğer gün bu pişirme işlemine devam edilir. 
 
Soğuk bir şekilde servis edilir. 
 
Dayanıklı, sağlıklı, az maliyetli ve saklaması kolay bir tatlı. Kolesterol ve zararlı madde içermez. Buzdolabında günlerce saklanabilir.
 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 22
Toplam yorum
: 2
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 1797
Kayıt tarihi
: 05.07.14
 
 

Aslen ressam, biraz grafiker, tesadüfen televizyoncu, kendince okur-yazar, şu sıralar Beylikdüzü ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster