Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '20

 
Kategori
Felsefe
 

Post Modernizm Mi? Yoksa...

Post modernizm ile dünyayı değiştirmek arasındaki temel farklar:

1-Evrensel öznelliği reddetmek post modernistlerin yegane yöntemidir. Onlar sadece özneyi kullanırlar.

2-Aşağıdan yukarıya toplumu örgütlemek, bu yüzden rekabeti tüm toplumsal yaşama yayarak bireylerin kendi kendilerini yönetmelerinin teşvik edilmesi yoluyla belirlenen yönetim tarzı temel stratejileridir.

3-Dolayısıyla post modernistler devleti ve yasaları asla kullanmazlar çünkü hiyerarşi yoktur. Merkezden değil bölgelerden, mahallelerden yönetirler.

4-"Uzunca bir süredir, insanlar benden ne olacağını söylememi ve kendilerine geleceğe ilişkin bir program vermemi istiyorlar. En iyi niyetlerle hazırlansa bile, bu gibi programların nasıl bir baskı aracına dönüşeceğini biliyoruz" demesi Foucault'un. Böylece post modernistlerin geleceğin anahtarının bugünde saklı olduğu reddetmeleri dünyayı değiştirmek isteyenlerden örneğin bir Althusser'den bir Einstein'dan çok farklıdır. Einstein ne diyor gelecek belirsiz olamaz çünkü tanrı zar atmaz. Ama burada klasik modernistler gibi determinizmi de kullanmıyor tabi ki. "Gelecek zaman, bize göre, bugünkü içeriğin gizli devinimlerindedir" (Louis Althusser - L.A. den Önce L.A. kitabı)

5-Bu durumda post modernistlerin gelecek hakkındaki belirsizlik ve geleceği sadece fal baktırır gibi görebileceğiz söylemi biraz şekil değiştiriyor gibi. Aynı zamanda salt rastgelelik de yerini olasılıklardan sonucu tahmin edebilirize bırakıyor bizi yani sadece kaos değil kararlı kaos Einstein ve Althusser ikilisinde. Einstein bize determinizmi değil bir zar attığınızda olasılıklar arasından hangisiyle sonuçlanacağını tahmin etme şansımız bir ihtimal dahilinde olabilir demektedir.

6-Küçük imgeleri değil büyük imgeleri kullanmak gerekir. Ama post modernistler küçük imgeleri kullanırlar.

İki Görüş Arasındaki Benzerlikler:

Elbette post modernizmin bazı kavramlarını kullanırsınız mesela gözetim aygıtları, teknoloji vs. ama bütün bunların dayandığı yer yine yeni bir modernizmin üretilmesi yani başka türlü bir modernizm yaratılmasıdır. Asıl belirleyici olanlar yukarıda saydıklarımdır çünkü. Bu teknoloji post modernistlerden çok daha farklı çalışır burada ama anarşizm hariç. Anarşizm dışında;

Tek bir hakikatin olmaması da benzer bir durumdur,

Tüketim toplumu,

Sınıfsız ve mülksüz toplum,

Küreselleşme konuları her ikisinin benzer özellikleridir.

Sonuç: Elbette ikisi de doğa kurallarını kullanır ama unutmayalım post modernizm "kuantum fiziğini" kullanır, dünyayı değiştirmek içinse "modern fiziğe", Einstein'e ihtiyaç vardır. (Modern fizik, klasik fiziğin eksikliklerini gidermeye çalışan ancak ve ancak onunla bütün halinde ilerleyen aşamadır - Wikipedia) Dünyayı değiştirmek için yeni bir modernizm kurmak gerekiyor veya başka türlü bir post modernizm mi bilemiyorum şimdilik çünkü post modernizme oldukça yakın ama ondan da bir çok konuda farklıdır. Tam nedir veya tam şudur diyemiyorum. Ama post modernizme, geleneksel modernizmden daha yakın olduğu mutlak bir gerçekliktir. Ama o aşamada da ondan belirli ölçülerde de uzak bir felsefe şu Althusser-Einstein ikilisi. Belki de iki dünya görüşünü sentezlediler? Bilemiyorum şimdilik...

 
Toplam blog
: 8
: 175
Kayıt tarihi
: 04.01.19
 
 

İktisat mezunuyum, felsefe ve ekonomi ilgi alanlarımdır ..