Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '11

 
Kategori
Güncel
 

Poyrazköy Koop. Bşk. M.K den Çinakop duyurusu!

Poyrazköy Koop. Bşk. M.K den Çinakop duyurusu!
 

Katledilimiş balık mezarlığı!


Sayın Kokoş; duyuru yazınızı büyük bir titizlik ile tercüme ederek (!) tekrar yayınlıyorum. Ayrıca cümleleri tek tek yoruma açıyorum.

1-Kamuoyuna duyuru; Poyrazköy de ormanlık alanda bulunan dökülmüş balıklar; ne bir balıkçı tarafından döküldü ne de bir satıcı tarafından döküldü!  Üç gün önce il tarımdan beni aradılar.  Sahil güvenlik, trol teknesinde yapmış olduğu denetim de; “7 kasa, %5 den fazla olan 20 cm den ufak çinakop balığı olduğunu ve bunu size yedi emin olarak teslim etmek istiyoruz” dediler.

2-Ben de yediemin olarak kabul edemeyeceğimi söyledim. Ve jandarmayı çağırdılar.  İmha edilmesi gerektiğine karar verdiler ve jandarmaya teslim ettiler.

3-Jandarma imha edilmesi gereken yere getirmemiş ve ormanlık alana döktü! Bunda ne balıkçının suçu var ne de kooperatifimizin.  Balıkçıya da sahil güvenlik 7500 TL ceza kesti.

4-Kısaca işin özü bu!  Bütün bunlar tutanaklarla belli olmakla birlikte biz kooperatif olarak bunu yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk savcılığa!

5-Gazetelerde çıkan haberler tamamen uydurma! Gerçekleri söylemeyenlerin hakkında da savcılığa kamuoyunu yanıltmaktan suç duyurusunda bulunduk. işin gerçeği bu.
 
Saygılarımla
Mustafa Kokoş

 Soru:

1-Sahil güvenlik yakaladığı her gırgır ve trol teknesindeki balığı genellikle size mi teslim eder? Yoksa bu trol sizin kooperatifinize kayıtlı bir tekne miydi?

 2- Sahil güvenlik, trol teknesinde yapmış olduğu denetim de; “7 kasa, %5 den fazla olan 20 cm den ufak çinakop balığı olduğunu...

Cümlesini kullanmak yerine; sahil güvenlik yapmış olduğu denetimde usulsüz olarak 20 cm ufak çinakop balığı yakalayan bir teknenin balıklarına el koydu da diyebiliriz değil mi?

 3-“Jandarma imha edilmesi gereken yere getirmemiş ve ormanlık alana döktü! Bunda ne balıkçının suçu var ne de kooperatifimizin.  Balıkçıya da sahil güvenlik 7500 TL ceza kesti.”

Ha ha ha... Lafa bak çay demle. Nazilerin Yahudilere yaptığı gibi; sizin de yasal olmayan balıkları imha etmek için daha önceden yaptığınız gaz odaları mı var? Birde şöyle bir tezat var; “Jandarma balıkları imha edilmesi gereken yere getirmemiş” derken bunu başkasının ağzından duymuş gibi yazmış, fakat hemen akabinde de “ve ormanlık alana döktü!” diyerek sanki jandarma balıkları sizin yanınızda dökmüş gibi yazmışsınız! Hangisi doğru? Yine belirtmeliyim ki, ortada bir suç yoksa... Peki, jandarma 7500 TL cezayı neden kesti? Suç jandarmanın mı, demek istiyorsunuz?

 4-Kısaca işin özü bu!  Bütün bunlar tutanaklarla belli olmakla birlikte biz kooperatif olarak bunu yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk savcılığa!

İşinize geldiğinde ekranlarda, medyayı kullanarak hak arama peşine düşüyorsunuz ama tutanaklar ile sabitlenmiş böyle önemli ve güncel bir konuyu siz ne hikmetse basına duyurmuyorsunuz? Bu haberi bizimle, çatır çatır niye paylaşmadınız sayın kokoş? Ama siz Ulusal kanalda söylemiştiniz zaten! “Ülkemiz insanı yasak çiğnemeyi sever. Ülke insanımız bayılır yasak çiğnemeye” demiştiniz değil mi? Trol’ü, gırgırı, büyük saç teknesi vs vs! Videolar ile sabittir. Siz ülke balıkçılığı ve balıkçıları için hakikatten kötü bir örneksiniz! Yazık sizi sayıp peşinize takılan insanlara ve içine düştükleri duruma!

 5-Gazetelerde çıkan haberler tamamen uydurma! Gerçekleri söylemeyenlerin hakkında da savcılığa; kamuoyunu yanıltmaktan suç duyurusunda bulunduk. İşin gerçeği bu!

Demek işin gerçeği bu? İşin diğer gerçekleri gibi yani! Sizin olduğunuz yerde çıkan haberler doğru, gerçek; sizin olmadığınız yerde çıkan haberler yalan, yanlış ve iftira öyle mi? Peki pazarlarda satılan 10-15 cm aralığında ki yavru çinakoplar için ne diyeceksiniz? Bunları tutanlar, sizin (hani idare ediverin gayri tavırlarla) söylemlerinizden cesaret almış balıkçılar olmasın sakın? Hani şu “Ülkemiz insanı yasak çiğnemeyi sever. Ülke insanımız bayılır yasak çiğnemeye” demiştiniz ya!

Trol’ü, gırgırı, büyüğü, küçüğü vs vs! Hepsinin kaçak avlandığını söylerken sizin şaka yaptığınızı sanmıştım! Şimdi bu atıl balıkları görünce ne kadar doğru söylediğinizi hakikatten hep birlikte gördük!

74 milyon insanın (Hani hep böyle derler ya) gözü üzerinizde sayın kokoş. Sakın hata yapmayın aynı anda tüm basın sizi yazacaktır. Siz artık ünlü birisisiniz. Yakaladığınız yasal olmayan balıkların ve hakkını yediğiniz diğer balıkçıların vebali çıkmalı bir şekilde!

Size bir dost (!) tavsiyesi daha fazla balıkçılara zarar vermeden o meşhur görevinizden hemen istifa edin. Bundan böyle eski tas eski hamam olmayacaktır. Uyuyan devi uyandırdınız kardeşim. Ne kadar kayıtlı tekneniz var ne kadar sigortalı ve çalışma belgesine sahip tayfanız var, geriye dönük ne kadar kayıtlı balık tutmuşluğunuz var, devlete ne kadar gelir beyan etmişliğiniz var; hepsi tek tek araştırılacak!

Öyle eskisi gibi elini kolunu sallayan herkes; (sayende) reis veya tayfa olamayacak, belkide o elektronik cihazlarınıza sınırlama getirilip, eskiden olduğu gibi; balık suyolunda kabarmasına, kuyruk atlamasına, yakamoz peşine dolaşacaksınız!

Çıkarılan balık yasağının ölçüsünü protesto edip “Bizimkinin ölçüsü belli” deyip devlete pankart asmanın hesabının sorulmayacağını mı sanıyorsun? Bu ne devlet, ne millet vicdanına sığar. Unutma ki 73 milyon 800 000 kişi var bu işin peşinde! Öldürülen, katledilen sadece balık değil; sizin yaptığınız bu eylem ve direniş ülke insanımızın balıkçıya bakış açısını değiştirmiştir. Hayal kırıklığı yaşayan, gücenik, kırık ve hatta nefret duyan bir insan topluluğu var şimdi karşınızda.

Biz halk olarak, uskumru, orkinos, kılıçbalığını geri getiremeyiz belki ama kofanayı geri getirmek için lüferi korumak için çırpınıyoruz! Belki tekiri, hamsiyi, istavriti yasal ölçülerinde av yapılmasına kadar koruyabiliriz diye düşünüyoruz. Orman kanunu gibi yeni deniz kanunu geliyor haberiniz ola. Yaş kesilen bir ağaç için satılan traktör ve kamyonlar var! Siz binlerce hayvanı katlederek eko sisteme zarar vereceksiniz sonra;  Napolyon gibi “parra parra para” diyeceksiniz.

İşiniz çok zor Allah yar ve yardımcınız olsun... tabi balıklarında koruyucusu olsun!

M.Talip Girgin

 
Toplam blog
: 438
: 826
Kayıt tarihi
: 07.01.07
 
 

Milliyet Blog'a hangi vesile ile kayıt olduğumu doğrusu hatırlamıyorum!  Bende birçoğunuz gibi ya..